• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NUŠKA DRAŠČEK – BORIS CAVAZZA: Re-Belle – Posvečeno Edith Piaf

  NUŠKA DRAŠČEK – BORIS CAVAZZA: Re-Belle – Posvečeno Edith Piaf

  NUŠKA DRAŠČEK – BORIS CAVAZZA: Re-Belle – Posvečeno Edith Piaf / ZKP RTV SLO, 2018 / CD / recital, šansona / Slovenija

  Nuška Drašček diplomirala je studij međunarodnih odnosa na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani (2005.), a magistrirala je na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji, kod prof. Matjaž Robawsa (2016), a 2017. godine na Sveučilištu u Ljubljani dodijeljen joj je umjetnički ekvivalent doktorskog studija, “Priznavanje umjetničkih djela“.

  Nuška je dobitnica mnogih domaćih i stranih nagrada na opernim i pop natjecanjima. Jula 2007. sudjelovala je na međunarodnom natjecanju Vitebsk 2007, u Bjelorusiji, u okviru Slovenskog bazara, gdje je na dvodnevnom natjecanju osvojila prvu nagradu. Na međunarodnom natjecanju u Kazahstanu, ljeta 2008., primila je nagradu za najbolju izvedbu pjesme iz svoje zemlje. Augusta 2011., nastupila je na Festivalu dalmatinskih šansona u Šibeniku, sa pjesmom “Kako je pjevala Piaf” i dobila nagradu žirija za Najbolju interpretaciju. Dobitnica je zlatne medalje na nacionalnim natjecanjima TEMSIG 2008. i 2010., četvrtu nagradu na Međunarodnom natjecanju FeruccioTagliavini (2012.), treću nagradu na međunarodnom natjecanju pjevanja Concoursinternational de chant u Marmandeu, Francuska (2013.) i drugu nagradu na Grandate Grand Solo natjecanja u Italiji (2014.).

  Njen repertoar uključuje koncertne i operne radove: MahlerovaPjesma o Zemlji“, simfonija Mahler2., “Golgota“, F. Martina, “Novembarske pjesme“, L. Lebića i Stabat Mater G.B. Pergolesija. Tokom 2012. godini na europskoj je turneji s Annom Netrebko, Slovenskom filharmonijom i Slovenskim komornim zborom, pjevala je ulogu Laure u operi “Jolanta“, P.I. Čajkovskog. U proljeće 2013. godine, debitirala je u Operi SNG Maribor, kao Mercedes u operi “Carmen“, Georges Bizeta i kao Olga u operi “Evgenija Onjegin“, P.I. Čajkovskog, u ulozi Magdalene u VerdijevuRigolettu“. Juna 2015., u ulozi La Ciesce, sudjelovala je na koncertu “GianniSchichi“, G. Puccinija, sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije (sezona 2015/2016), pjevala u Offenbachovoj opereti, “Orfej u paklu“, ulogu Emilie u VerdijevomOtellu” i ulogu Cherubino u MozartovojFigarov pir“. Također, sudjelovala je u produkciji, ZommeroperAldenBiesen, u Belgiji, u ulozi Olge (“Yevgeny Onegin“, P.I. Čajkovskog). U sezoni 2016/2017 Ljubljanska opera angažirala ju je u dvije glavne uloge, a to su – Carmen (G. Bizet, “Carmen“) i Angelina (G. Rossini, “Cenerentola“). U sezoni 2017/2018 pjevala je glavnu ulogu u operi “La Belle et la bete” (P. Glassa) i trenutno se priprema za reprizu “Cenerentola“.

  Uz operu, Nuška je impresionirana i mnogim drugim žanrovima. Nastupala je na mnogim festivalima, uključujući i MMS 2005., EMI 2006., EMI 2009., Slovenska pop pjesma 2011., MMS 2016., EMI 2017., EMI 2018. i na Slovenski Song 2017., gdje je sa pjesmom, “Na današnji dan” (Aleš Klinar, Anja Rupel, Aleš Avbelj) osvojila timsku nagradu.

  Već je sudjelovala u nekoliko muzičkih produkcija, uključujući i pozorišne predstave, mjuzikl “Moje pesmi, moje sanje“. Na brojnim koncertima u Sloveniji izvodi različite programe, a u posljednje vrijeme “Dedicated Piaf” (poznate pjevačice šansona), “Walk the West End” (mjuzikl) i “Putovanje kroz Sloveniju” (slovenske narodne). U junu 2017., održala je koncert na Kongresnom trguSlovenskom filharmonijom, predvođenom Simonom Dvoršakom, pod nazivom “Od opere do glazbe“. Uz udaraljkaša, Vid Ušeničnikom, septembra 2017. godine, u Ljubljanskoj operi, premijerno je izvela “Španjolske priče“, program španjolskih pjesama koje su po prvi put bile čute u kombinaciji marimbe i glasa.

  Kao solistkinja je nastupala sa brojnim orkestrima i grupama – Simfoniki RTV Slovenija, Big Band RTV Slovenija, Orkestar slovenske filharmonije, Orkestar SNG opere i baleta Ljubljana, Orkestar Slovenske vojske, Orkestar Slovenske policije, Grupa Slovenske željeznice, Big Band Grosuplje, Big Band Braća Doblekar, Big Band Laško, Big Band Krka, Big Band Zagorje, Grupa Laško i sa brojnim drugim formacijama. Nuškini partneri na binama bili su – Elda Viler, Helena Blagne, Alenka Godec, Nuša Derenda, Darja Švajger, New Swing Quartet, Eroika, Uroš Perić, Marko Tolja, Jacques Houdek i drugi.

  Boris Cavazza je slovenački pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rodio se u Italiji, kao sin oca Italijana i majke Slovenke. U tadašnju Sloveniju se preselio 1948. Godine 1956. se upisao u Pomorsku školu u Piranu, a nakon završetka školovanja radio kao brodski strojar, potom kao mornar, sve do 1963. godine. Godinu dana kasnije se upisao na ljubljanski AGRFT. Glumom se profesionalno bavi od 1971. te se s vremenom etablirao kao jedan od najuglednijih slovenačkih glumaca svoje generacije. Godine 1987. je dobio Prešernovu nagradu, a uz to je nagrađen brojnim priznanjima u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji. Djeluje i na muzičkom polju. Manje je poznata ta strana njegovog umjetničkog djelovanja. Boris Cavazza kao vokalist nastupa u grupi Boris Cavazza Quintet (ponekad i Quartet). Izvajaju se njegove autorske pjesme koje su godine 2005. objavljene od strane Nika Records na CD-u nazvanom “11 korakov“, kao i italijanske kancone.

  DiskografijaSvet je tvoj / Svijet je predivno mjesto (2009) ; Re-Belle – Posvečeno Edith Piaf (ZKP RTV SLO, 2018)

  PersonnelNuška Drašček (vokal) ; Boris Cavazza (recitacije) ; Blaž Jurjevčič (klavir) ; Vid Uščeničnik (perkusije)

   

  Edith Piaf, pravim imenom Édith Giovanna Gassion (1915 – 1963), legendarna je francuska šansonjerka koja je svjetsku muzičku baštinu obogatila svojim nezaboravnim interpretacijama. Pored toga da je bila pjevačica izuzetnih vokalnih mogućnosti, ona je postala kulturna ikona svoje domovine, Francuske. Kako je bila velika u okvirima Francuske, njena vrijednost prepoznata je i u cijelom svijetu. Stoga, ne treba nas čuditi da se slovenačka vokalistkinja, Nuška Drašček, odlučila svoj novi album posvetiti muzici te velike umjetnice.

  Svaka pjevačica koja odluči pjevati pjesme iz repertoara slavne Edith Piaf, mora imati dvije veoma bitne kvalitete – hrabrost upustiti se u izvedbu ovog veoma zahtijevnog vokalnog materijala i bezprijekorne vokalne mogućnosti. Nuška ima obje te kvalitete.

  Nuška se već dokazala kao pjevačica koja sa podjednakim uspjehom pjeva repertoar raznih muzičkih stilova – od opere do jazza, bluesa, popa, gospela, mjuzikla i šansona. Nakon stanke od 9 godina odlučila se snimiti novi samostalni album – ovaj puta sa pjesmama Edith Piaf – sa kojima je već nekoliko prethodnih godina nastupala na raznim koncertnim binama. Nuškin izbor šansona upotpunjen je recitacijama na slovenskom jeziku – sa prevodima pjesama Jacques Preverta u interpretaciji Borisa Cavazze.

  Nuška se hrabro uhvatila u koštac sa zahtjevnim repertoarom Edith Piaf i potpuno je uspjela iznijeti taj materijal zadržavši njegovu veliku umjetničku vrijednost. Nuška pjeva poput Edith Piaf, ali je uspjela ostati i “svoja“. Nuškin glas je tokom cijelog albuma primaran. Pjesme upotpunjuje Boris Cavazza poetskim interpretacijama, a muzička pratnja je minimalistička – čine je klavir i perkusije. Čak i u ovim konstelacijama – muzika slavne Edith Piaf nije izgubila na svojoj upečatljivošću.

  Stariji će da se podsjete šansona koje su svima znane, a mlađi će imati priliku upoznati dio bogate ostavštine velike Edith Piaf. Za sve to zahvalni smo neponovljivoj Nuški Drašček.

  Nuška Drašček – Boris CavazzaRe-Belle: “Posvečeno Edith Piaf” – 1. Srečna sem ; 2. La vie en rose ; 3. Zate moja ljubezen ; 4. Hymne a l’amour ; 5. Jesen ; 6. L’accordéoniste ; 7. Trkanje ; 8. Les mots d’amour ; 9. Fiesta ; 10. Mon manege a moi ; 11. Najkrajše pesmi ; 12. Paclam Padam ; 13. Bdenje ; 14. Mon Dieu ; 15. Pesem ; 16. Les amants d’un jour ; 17. Kri in perje ; 18. La foule ; 19. Paris at night ; 20. Les amants de Paris ; 21. Svobodna četrt ; 22. Sous le ciel de Paris ; 23. Čedne familije ; 24. L’homme a la moto ; 25. Prvi dan ; 26. Je ne regrette rien ; 27. Izdana zaljubljenca ; 28. Carmen’s story

  https://www.facebook.com/NuskaDrascekMusic / http://www.nuskadrascek.com / https://zkpprodaja.si21.com

  YT – video zapis vezan za muziku sa ovog albuma, za sada ne postoji


  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com