• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MARKO RAMLJAK – Mindset

  MARKO RAMLJAK – Mindset

  MARKO RAMLJAK – Mindset / Reflektor Music, 2015 / etno, fusion, jazz-rock / Hrvatska

  Marko Ramljak, Šibenčanin, rođen je 06.02.1973. godine. Sa devet godina počinje učiti sviranje violine. Ubrzo se prebacije na učenje sviranja gitare. Karijeru profesionalnog muzičara počinje u vremenu 1993/1994 godine. Te prve profesionalne korake čini u zemlji South Africa (Južnoafrička Republika) nastupajući kao gitarista u popularnom lokalnom bendu. Po povratku u Šibenik priključuje se folk grupi Secret Life koja je njegovala irsku muziku. Godine 1999. primio je i prihvatio poziv da uz Gibonnija učestvuje u snimanju njegovog albuma “Judi, zviri i beštimje”. Od tada je i stalni član njegovog pratećeg benda. Svira na mnogim koncertima Gibonnija, a njegovo sviranje dokumentovano je i na DVD izdanju “HTisdn”. Gostovao je i na splitskom koncertu Vlatka Stefanovskog. Slijedi Gibonnijev album “Mirakul” koji je novo iskustvo za Marka Ramljaka. Tu svira gitaru, violinu, pjeva, a i autor je jedne od pjesama – “Ono nešto”. Nove mogućnosti stvorile su saradnje sa jazz ansamblima Hot Club Zagreb i Quartet Sensitive.

  Još od 1993. godine, Marko piše svoje pjesme sa nadom da će ih snimiti za svoj vlastiti album. Album, “Marko Ramljak”, završen je do kraja 2003. godine, uz učešće najboljih hrvatskih muzičara – Matija Dedić – piano, Henry Radanović – bass, Damir Šomen – bubnjevi, Marijan Brkić – gitara, Eduard Botrić – klavijature, Matko Petrić – perkusije, Marko Ramljak – violina, gitara, bass i vokal. Album je izdat 2004. godine.

  Tokom 2005. godine, učestvovao je sa Gibonnijem na snimanju studijskog albuma “Unca fibre”. Učestvovao je (kao gitarista, violinista) i na istoimenoj turneji iz koje je proizašao album snimljen uživo – “Acoustic & Electric”.

  U periodu 2006/2008 radio je na svom novom albumu – “Rebaltadura” – izdatom 2008. godine. Pomagali su mu mladi hrvatski jazz muzičari: Kristian Terzić – klavijature, Marko Matošević & Dalibor Dado Marinković – bubnjevi, Luka Veselinović & Marko Reljanović – bass, Nino Nimac – gitara i buzuki, Matija Dedić – piano, Matko Petrić – perkusije.

  Godine 2010., Marko je kao član benda svirao violinu i pjevao prateće vokale na novom albumu Zlatana Stipišića Gibonnija – “Toleranca”.

  Marko Ramljak - CD (dev)_Novu, značajnu stranicu u muzičkoj karijeri Marka Ramljaka čini izdavanje solističkog albuma “Mindset”, 2015. godine. Eminentnu ekipu muzičara koju je predvodio Marko Ramljak (5-string violina) činili su još i Branimir Gazdik (bubnjevi), Maasej Kovačević (klavijature), Luka Veselinović (kontrabas i electric bass), uz specijalne goste – Lenart Krečić (saksofon), Vlatko Stefanovski (akustična gitara), Elvis Stanić (harmonika) i Stephane Edouard (perkusije).

  Odmah na početku, jasno ću reći, ovo je vrijedno i izuzetno uspjelo umjetničko djelo. Da je sreće, sličnih bi u ponudi trebalo biti mnogo više. Ovako, ovaj album strši kao usamljena stijena u olujnom moru i prima udarce jakih valova, sa svih strana, čvrsto i postojano odolijevajući svim nedaćama.

  Muziku sa albuma odlikuje virtuozna svirka, kao i odlično pogođen sklad raznih instrumenata. Muzika je živa, uvlači vas u svoj ritam, postajete aktivnim učesnikom dok je pomno šlušate. Za njeno pravilno razumijevanje potrebna je dobra “kilometraža” u slušanju muzike ovog stila. Osjeća se da muzičari istinski uživaju dok sviraju ove kompozicije. Taj osjećaj prenosi se i na slušatelja. Potražite ovaj album, oplemenit će vas.

  Marko Ramljak – “Mindset” – 1. Upon a Promise ; 2. Two Worlds ; 3. You Never Know ; 4. Sailing Dream ; 5. Mindset : 6. Troll ; 7. Bungie Jump ; 8. Universal Language ; 9. Blues Acrobat ; 10. Old Times.

  markoramljak.com / www.facebook.com/pages/Marko-Ramljak/111291253790

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina