• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  MARKO CHURNCHETZ IN BIG BAND RTV SLOVENIJA – Roads

  MARKO CHURNCHETZ IN BIG BAND RTV SLOVENIJA – Roads

  MARKO CHURNCHETZ IN BIG BAND RTV SLOVENIJA – Roads / RTV SLO, 2021 / CD, Dig / jazz / Slovenija

  Marko Churnchetz (Črnčec) renomirani je muzičar iz Slovenije sa američkom adresom. Sjedište mu je u gradu New York. Na međunarodnoj sceni poznat je kao mladi multiinstrumentalist, kompozitor, aranžer i producent koji s lakoćom radi u različitim žanrovima, a posebno u jazzu, klasičnoj i popularnoj muzici.

  Marko Churnchetz rođen je 15. maja 1986. godine u Mariboru, Slovenija, a sa šest godina počeo je njegov muzički put učeći klasičnu muziku na harmonici, uslijedio je klavir s deset godina. Kao nevjerovatan talent, u tinejdžerskoj dobi, bio je višestruki dobitnik nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Stekao je diplomu klasičnog klavira 2005. godine, kao i diplomu jazz klavira na University of Music and Dramatic Arts u Grazu, Austrija, 2009. godine.

  Marko Churnchetz izdao je pet albuma kao vođa. Njegov treći, izuzetno hvaljeni album, “Devotion” (Whirlwind Recordings, 2014.), s Markom Šimom (saksofon), Chrisom Tordinijem (kontrabas) i Justinom Brownom (bubnjevi), izabran je među 20 najboljih jazz izdanja 2014. godine od strane “All About Jazz“!

  Churnchetzov album, “Place to Live” (Fresh Sound New Talent, 2019), snimio je uz svoj jazz trio sa Harishom Raghavanom (kontrabas) i Justinom Brownom (bubnjevi). Na dvije pjesme, triju se pridružuje Jonathan Hoard (vokal), koji je koautor naslovne pjesme albuma. Francuski “Jazz Magazine” nazvao je taj album “Otkrivenjem!”

  Marko je nastupao ili snimao sa sljedećim poznatim umjetnicima – Billy Hart, Seamus Blake, Rez Abbasi, Bob Mintzer, Joe Locke, Mike Moreno, Alex Sipiagin, John Ellis, Luis Bonilla, Mark Shim, Justin Brown, Marcus Gilmore, Suresh Talwalkar, Gwen Hughes, Stefan Milenkovich, Sharat Shrivastava i mnogim drugima.

  Nastupao je na velikim festivalima i klubovima širom svijeta, kao što su – Brosella Jazz Festival, Havana Jazz Festival, Blue Note Jazz Club NYC, Jazz Standard NYC, Unterfahrt Jazz Club Minhen, Porgy and Bess Beč, Bečki Konzerthaus, Jazz Festival Sarajevo, Jazz Festival Beograd, Jazz Festival Ljubljana, Tangente Jazz Club Liechenstein, Salsa Festival Barcelona, Ohrid Music Festival, Nishville Jazz Festival, Rovinj Salsa Festival, Dubrovački Music Festival, Stockholm A-Capella Festival, Sava Centar Beograd, Gramercy Theatre NYC, Gregorys Jazz Club Rim, Sunside Sunset Paris, Blue Whale Los Angeles i mnogim drugima.

  Alojz Krajnčan, slovenački je jazz kompozitor, dirigent, trombonista i aranžer. Rođen je 1961. godine, u mjestu Ptuj, Slovenija. Potiče iz muzičke porodice. Otac mu je bio direktor Muzičke škole i dirigent Limenog orkestra u Ormožu. Alojz se tom orkestru pridružio u ranoj mladosti, na eufonijumu, kasnije na trombonu, a upravo otac bio mu je prvi učitelj. Sa majkom je učio klavir. Srednju muzičku školu u Ljubljani upisao je kod profesora D. Miškovića. Kao mladog i talentovanog trombonistu , srednjoškolca, zapazio ga je tadašnji dirigent Big benda RTV Ljubljana, Jože Privšek i uputio mu poziv da im se priključi. Studije je nastavio na Visokoj školi za muziku i srodne umjetnosti u Gracu, Austrija, a kasnije i na renomiranom Berklee College of Music u Bostonu, SAD. Osim trombona, studirao je i kompoziciju i aranžiranje. Po povratku iz Amerike, prvu godinu Alojz radi kao prvi trombonista u Simfonijskom orkestru RTV Ljubljana, a kasnije i kao trombonista solista u Big Bandu, iste kompanije. Uslijedili su brojni koncerti i snimanja u zemlji i inostranstvu. U Poriju, u Finskoj, učestvovao je na EBU Big Bandu kao muzički delegat tadašnje Jugoslavije, kao i u Kopenhagenu, Budimpešti i Novom Sadu. Pridružio se jazz kvintetu Ugrin-Divjak, sa kojim je gostovao u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji. U tom periodu nastaje njegov prvi istoimeni komercijalni LP u jazz fusion stilu… Ima toga još, mnogo, ali o tome nekom drugom prilikom.

  Diskografija – Marko Črnčec Trio: Signature (B.A.S.E., 2010) ; Marko Črnčec Quintet: Moral Interchange (B.A.S.E., 2010) ; Marko Churnchetz: Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) ; Marko Churnchetz: Ruthenia – Retrospective of Russian Composers of the 20th Century (Fresh Sound New Talent, 2017) ; Marko Churnchetz: Place To Live (Fresh Sound New Talent, 2019) ; Marko Churnchetz in Big Band RTV Slovenija – Roads (RTV SLO, 2021)

  U saradnji sa Radijem Slovenija – Prvi program i Muzičkom produkcijom RTV Slovenija, objavljen je album “Putevi” od strane ZKP RTV Slovenija. Inicijator za ovo izdanje bio je kompozitor, trombonista i aranžer Lojze Krajnčan, koji je pijanisti i kompozitoru Churnchetzu predložio da njegove kompozicije, koje su već bile snimljene sa malim bendovima, aranžira za veliki bend. Album, koji je dostupan u digitalnom formatu i kao CD, nastao je u Studiju 26 Radio Slovenije uz Big Band RTV Slovenije pod ravnanjem klavijaturiste Lojzet Krajnčana i sa Markom Churnchetzom kao solistom na klaviru.

  Jedan od razloga zašto se koncept velikog orkestra ili big benda pojavio u istoriji muzike je činjenica da nije bilo pojačala za zvuk. Jedino rješenje da bend zvuči ‘pompozno’ bilo je obilje. Big bend je morao zvučati glasno, jer je u početku imao samo jednu svrhu, da zabavi. Jazz je 1930-ih bio pretežno swing plesna muziku koju su izvodili veliki bendovi. Kasnije su big bendovi preuzeli još jednu funkciju – izvođenje umjetničkih djela. Genijalci koji su komponovali složenija djela za velike orkestre, kao što su Duke Ellington, Count Basie, Stan Kenton, Gil Evans, Woody Herman i drugi. Kao virtuozni instrumentalisti, ovdje su istaknuti i solisti. Danas je rijetkost da jazz muzičar ima priliku da redovno radi sa big bendom, stoga sam veoma sretan što mi je ponuđena ova posebna prilika. Lojze Krajnčan je bio inicijator ovog projekta i saradnje i zato sam mu neizmerno zahvalan. Proces stvaranja muzike za album bio je poseban po tome što je Lojze počeo da aranžira moje kompozicije koje su već bile snimljene sa malim bendovima. Međutim, to nije uvijek lak zadatak. Kompozicije su dodatno obogaćene njegovim aranžmanima, jer je kao vrhunski aranžer i poznavalac muzike mogao da se približi mojoj umjetničkoj viziji i savršeno je dočarao duh moje muzike. Dva aranžmana sam ja napisao i to su moji prvi big bend aranžmani. Nadam se da ćete uživati u ovom albumu koliko i ja“, rekao je Črnčec.

  Zahtijevne kompozicije, orkestar sa velikim brojem instrumenata, kompleksni aranžmani…, a sve to pod punom kontrolom – odlika je materijala objavljenog na albumu “Roads“. Klavir i duvači dominiraju i grade osnovnu muzičku sliku. Naravno, svi ostali instrumenti doprinose ukupnoj atmosferi koja mami da se album sluša od početka do kraja. Jasno je da je u ovaj rad uloženo mnogo rada, truda i znanja, ali sve to nije bilo uzalud. Ovo djelo je kvalitetom ravnopravno najboljim svjetskim izdanjima ovog muzičkog pravca. Bespredmetno mi je komentarisati svaku kompoziciju ponaosob. Ovaj album svakako trebate poslušati u cjelini i zaključak i osjenu si donesite sami. Jednostavnom definicijom, po meni – muzika albuma “Roads“, može se okarakterisati kao – muzika za sva vremena.

  Marko Churnchetz in Big Band RTV Slovenija – “Roads” – 1. Autumn Leaves ; 2. My Sweet T ; 3. Awareness ; 4. Moral Interchange ; 5. Devotion ; 6. Roads

  Foto – Slavko Rajh

  https://www.facebook.com/people/Marko-%C4%8Crn%C4%8Dec/723258759 / http://www.markocrncec.com / https://www.lojzekrajncan.com /

  YT – Marko Churnchetz in Big Band RTV Slovenija – Autumn Leaves

  YT – Marko Churnchetz in Big Band RTV Slovenija – My Sweet T