• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  MAID MIROJEVIĆ – Bosno, imenom te zovem (CD)

  MAID MIROJEVIĆ – Bosno, imenom te zovem (CD)

  MAID MIROJEVIĆ – Bosno, imenom te zovem (CD) – Hronologija jednog nesvakidašnjeg kulturnog i ratnog projekta

  CD “Bosno, imenom te zovem“, kantautora i šansonjera, Maida Mirojevića, akademskog muzičara zaposlenog kao kontrabasista u orkestru Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, koji inače svira i gitaru, snimljen je ratne 1994. godine u Studiju 1 Muzičke produkcije TVBiH. Danas on podsjeća na Sarajevo koje je, iako zasuto granatama i mecima, pjevalo i živjelo kulturu, prkosilo staroj izreci da “Muze šute dok topovi udaraju“.

  Ovaj projekat je prije svega edukativnog karaktera i ne bi nikad ugledao svijetlo dana da direktorica RTBiH, Amila Omersoftić, nije tadašnjem šefu Muzičke produkcije, Sinanu Alimanoviću i uposlenicima Muzičke produkcije, naredila da se za ovaj projekat (CD) obezbijede uslovi za njegovo snimanje, što je podrazumijevalo da se osigura nafta za muzički studio i njegov rad… jer bez nafte ne bi bilo ni struje i time bi bilo onemogućeno snimanje, a struje je u Sarajevu rijetko kad i bilo. Jedino čega je bilo napretek, bile su granate i snajperi. Ipak, uz veliki trud i zalaganje svih uključenih u ovaj projekat, uspio se završiti i snimio se ovaj CD!

  Na ovom Maidovom CD-u opjevani i zastupljeni su pjesnici – Musa Ćazim Ćatić i tri njegove pjesme (“Jednoj bogatašici“, “Ja nijesam sanjar” i “Moja ispovijest“), Željko Ivanković (“Horoskop“), Safet Plakalo (“Balada o pauku“), Goran Simić (“Naslov“), Izet Sarajlić (“Ulica kralja Tvrtka“), Nedžad Ibrišimović (“Bosna“), Aiša Zahirović (“Sarajevo, imenom te zovem“) i Admiral Mahić (“Bijelo srce“).

  Po završetku snimanja, CD-a “Bosno, imenom te zovem“, Maid je sa ovim pjesmama imao tri samostalna koncerta i to – koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo (1994.), u Kamernom teatru i Pozorištu mladih. Ipak, po uspješnosti se izdvojio koncert u Narodnom pozorištu na kojem su kao gosti bili prisutni svi na CD-u opjevani pjesnici, operska diva Gertruda Munitić i Gudački kvartet prof. Dževada Šabanagića koji je, inače, pratio Maidov nastup i interpretaciju. Na tom koncertu je bilo prisutno između 150 i 200 ljudi. Bila je zima, a u Narodnom pozorištu temperatura od – 7 stepeni.

  Posebna originalnost ovog koncerta bila je ta da su na sceni Pozorišta bili svi opjevani pjesnici, koji su i recitovali svoje pjesme sa CD-a, da bi poslije svakoga od njih nastupio kantautor Maid Mirojević i pjevao njihovu poeziju… tako se mogla praviti komparacija i razlika između recitacije i pjevane poezije. Inače, to je bilo prvi put da se na sceni zajedno nađu opjevani pjesnici i njihove recitacije sa šansonjerom i interpretatorom njihove poezije.

  Uglavnom, ovaj koncert te hladne zime 1994. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu ostavio je pozitivan utisak na sve posjetioce koncerta koje je grijala Maidova šansona.

  Naslovni foto – Almir Zrno 

  Vezani link – MAID MIROJEVIĆKavaljer (Recenzent: Dragutin Matošević)

  YT – Maid Mirojević – Jednoj bogatašici

  YT – Maid Mirojevic – Ja nijesam sanjar (Musa Ćazim Ćatić, poeta)