• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MAGIC BUSH – First…

  MAGIC BUSH – First…

  MAGIC BUSH – First… / Metropolis Music, 2017 / CD, dig / brit rock / Srbija

  Magic Bush je bend iz Beograda i nastao je 2015. godine. Orijentisan je ka brit rock i power pop zvuku. Osnivači benda bili su Damjan Dašić i Marko Ćalić koji su zajedno radili sa sastavima The BestBeat, Rubber Soul Project, Breeze i Vampiri. Damjan je, kao bubnjar, bio član grupa E-Play i Pressing, kao i benda Dejan Cukić & Spori ritam. Damjan je radio i kao muzički snimatelj i producent. Učestvujući na snimanju prva dva albuma grupe Sinestezija, počela je muzička saradnja sa Vladimirom Jevtićem, čijim će dolaskom, zajedno sa Ivanom Stankovićem, biti kompletirana sadašnja postava grupe.

  Muzičari koji su činili prvu postavu benda Magic Bush i koji su komponovali pjesme za svoj debi album bili su: Damjan Dašić, Marko Ćalić, Nikola Dunđerović i Vitomir Milićević. Kako je u pitanju postava sačinjena od multiinstrumentalista, na snimanju prvog albuma nisu bile jasno podijeljene uloge, već je vokalna i instrumentalna podjela izvršena prema onome šta je za snimanje određene pjesme zvučalo najbolje. Album je sniman u periodu 2015. – 2016. godine u beogradskom Muzičkom ateljeuStudio O” i sadrži dvanaest pjesama, čiji su muzički producenti Damjan Dašić i Oliver Jovanović. Od polovine 2016. godine, zbog obaveza prema drugim projektima, umjesto Nikole i Vitomira, novu postavu upotpunjuju Vladimir Jevtić (bubnjevi) i Ivan Stanković (bass gitara). Magic Bush, trenutno, na koncertima promovišu svoj autorski rad, kao i muziku (obrade) pod čijim uticajem komponuju, Ponovo će u MAStudio O“, kako bi otpočeli snimanje pjesama koje će činiti njihov drugi album.

  DiskografijaFirst… (Metropolis Music, 2017)

  Članovi benda Magic Bush koji su snimili albumu “First…” bili su – Nikola Dunđerović (gitara, akustična gitara, bass, vokal) ; Damjan Dašić (bubnjevi, akustična gitara, bass, klavijature, perkusije, vokal) ; Marko Ćalić (gitara, akustična gitara, bass, vokal) ; Vitomir Milićević (bubnjevi, bass, akustična gitara, perkusije, klavijature, el. gitara, vokal)

  Gostujući muzičari – : Jamal Al Kiswani (saksofon, 1) ; Branko Kosar (Hammond, 4, vox organ, 9, pijano, 12), Mirko Tomić (pedal steel, 3), Vladimir Banovčanin (prateći vokali, 1,3,4,7,9) ; Ivan Kadelburg (prateći vokali, 7)

  Sadašnju postavu benda Magic Bush čineDamjan Dašić (vokal, gitara) ; Marko Ćalić (gitara, vokal) ; Ivan Stanković (bass, vokal) ; Vladimir Jevtić (bubnjevi, vokal)

    

  Debi album benda Magic Bush, “First…“, sadrži 12 autorskih pjesama i sve su otpjevane na engleskom jeziku. Kada sam CD “First…” stavio u moj CD player i kada sam čuo prvu pjesmu, “Everybody Needs a Good Time Now“, iznenadio me je muzički stil te pjesme. Izvadio sam CD da provjerim da nije po srijedi neka greška. Od kuda da sada slušam brit rock. Nije bilo greške.

  British rock se opisuje kao razne forme muzike nastale u United Kingdom. Od 1964. godine, on je bio baza za pokret nazvan “British Invasion“. Početak tog pokreta veže se za nastup grupe The Beatles u TV programu koji se zvao Ed Sullivan Show,. Nastup grupe The Beatles zbio se krajem 1964. godine. Bio je to ogroman uspjeh, a za posljedicu je imao… Uslijedile su turneje po Americi mnogih britanskih grupa poput – The Animals, The Dave Clark Five, Donovan, The Hollies, Herman’s Hermits, The Kinks, Manfred Mann, The Rolling Stones, The Troggs, The Who i još mnogih drugih. Oni su američko muzičko tržište preplavili svojom muzikom, svojom modom, kulturom uopće.

  Ako uzmemo u obzir da su Damjan Dašić i Marko Ćalić bili članovi beogradskog benda The BestBeat (koji je The Beatles tribute band, koji i danas djeluje), bit će svima jasnije od kuda to opredjeljenje ka brit rocku. Što više, Magic Bush to rade izvrsno. Svojim pjesmama, svojim interpretacijama, uspjeli su donijeti duh davno prohujalog vremena. Zaslužni za ovo izdanje, osim članova benda Magic Bush su i – Damjan Dašić, Oliver Jovanović (editing) ; Damjan Dašić, Oliver Jovanović (recording) ; Oliver Jovanović (miks).

  Muzika sa albuma “First…“, starijima će poslužiti kao podsjetnik na prošla vremena, a mladima kao lekcija kako se to nekada radilo. U svakom slučaju – mjesta za ovu muziku ima i na današnjoj muzičkoj sceni.

  Magic Bush – “First…” – 1. Everybody Needs a Good Time Now ; 2. Little Carol ; 3. I Wanna Be Loved ; 4. Will You Let Me Wait Forever ; 5. Going To Nowhere ; 6. Once in a Lifetime ; 7. Right on Cue ; 8. You Blew It ; 9. Always Come Back ; 10. Deep Hole ; 11. So Much Better ; 12. My Shallow Mind

  https://www.facebook.com/magicbush / http://www.magicbush.com / https://www.metropolismusic.rs

    

  YT – Magic Bush – Once In a Lifetime


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com