• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  IZVJEŠTAJ – Nikad nisam samo ja (Noć regionalne kantautorske muzike sa…)

  IZVJEŠTAJ – Nikad nisam samo ja (Noć regionalne kantautorske muzike sa…)

  IZVJEŠTAJ – Nikad nisam samo ja (Noć regionalne kantautorske muzike sa…)

  – Večeri, 17.01.2015. godine, Tuzla je, kao rijetko kada, imala bogatu muzičku ponudu. U Klubu “Bunt” svirao se jazz (Just Friends – tuzlansko-sarajevska postava eminentnih jazz muzičara – Zlatan Mujkić, Dinko Šimunović, Amir Jahić i Trajče Velkov), u Klubu “Palma” obilježavana je 15-to godišnjica ekipe DJ-a koji njeguju elektronsku muziku i djeluju pod imenom Different Style), u BKC-u se održavao koncert sevdaha zagrebačkog zbora “Bulbuli” pod dirigentskom palicom Ismeta Kurtovića, nekadašnjeg člana rock grupe Drugi način…

  Ovu izuzetno bogatu muzičku ponudu upotpunio je koncert akustičarske muzike, održan u Kući plamena mira, pod nazivom “Nikad nisam samo ja (Noć regionalne kantautorske muzike sa…)”. Nastupila je međunarodna ekipa mladih muzičara – umjetnik koji nastupa pod imenom (izmenavremena), pravim imenom Nikola Nešković iz Novog Sada, Srbija ; Ivan Škrabe iz Zagreba, Hrvatska ; Roberto Vodanović Čopor iz Zadra, Hrvatska i domaćin i organizator koncerta, Davor Matošević iz Tuzle, Bosna i Hercegovina.

  Sva četvorica, naprijed pobrojanih umjetnika, dobro su poznati u svojim lokalnim sredinama. Prilika koja im se pružila, da poeziju i muziku predstave i izvan svojih lokalnih sredina, objeručke je prihvaćena. Sva četvorica su članovi neformalne Facebook grupe “Pjesnici Dodira“, gdje objavljuju svoje pjesme, bez obzira da li je za te pjesme već napisana muzika ili nije. Samim time, lijepih poruka na tom koncertu nije nedostajalo. Kada su one upakovane u lijepu muziku i izvedene na visokom umjetničkom nivou, prisutna publika ni jednog momenta nije mogla zažaliti da se našla u tom prostoru.

  Koncert je otvorio Roberto Vodanović Čopor, koji je izvodio autorsku ambijentalnu muziku. Roberto Vodanović Čopor, singer-songwriter dolazi iz Zadra, objavio je 22 albuma za neovisnu diskografsku kuću Brlog Records iz Zadra. Pored tih 22 albuma, dva svoja albuma objavio je za ruskog izdavača Southern City’s Lab ; jedan album za ukrainskog izdavača Depressive Illusions Records ; dva albuma za francuski Los Emes Del Oso ; dva albuma za francuskog izdavača Sirona Records. Pjesme je objavljivao i na mnogim kompilacijama raznih engleskih, francuskih i američkih izdavača. Pored muzike piše poeziju i kratke priče, a za svoj rad je i nagrađivan. Roberto Vodanović Čopor je svojim osebujnim nastupom napravio pravu pripremu atmosfere za ono što je slijedilo nakon njegovog nastupa.

  U nastavku koncerta na stage Kuće plamena mira popela su se tri preostala muzičara – Davor Matošević, Ivan Škrabe i (izmenavremena). Izvodili su, također, autorski materijal, svaki sa po dvije kompozicija i tako u krug što je dalo doprinosa samoj dinamici koncerta.

  Davor Matošević je mladi kantautor iz Tuzle, koji svoju muziku stvara, snima i izvodi uz akustičnu gitaru. Još 2008. godine počinje komponovati, sa tekstovima na engleskom jeziku. U jesen 2009. godine, u studiju Croatia Recordsa, Zagreb, snima 4 svoje kompozicije za Extended Play CD, koji izlazi 2010. godine pod nazivom “Always be good to your enemies”. Godine 2011. Taj album osvaja prestižnu nagradu Indexi 2011, kao najbolji debitantski album te godine u BiH. Nakon izdavanja EP CD-a na engleskom jeziku, komponuje nove pjesme na maternjem jeziku. Juna 2013. godine, Davor Matošević je od strane stručnog žirija Festivala akustičarske muzike “Poezika”, održanog u Novom Sadu, proglašen pobjednikom tog festivala. Davor Matošević trenutno radi na snimanju prvog albuma koji objedinjuje pjesme nastale u periodu od 2011. do 2015. godine. Te pjesme su i bile i izvedene na koncertu u Kući plamena mira.

  Ivan Škrabe je kantautor iz Jastrebarskog, odnedavno sa zagrebačkom adresom. Godine 2006., nakon lokalnog festivala otvara MySpace gdje, dijeleći svoju muziku, upoznaje autore sličnog senzibiliteta. Slijede pozivi na koncerte. Gitarom i usnom harmonikom obišao je razne festivale, kantautorske večeri, a moglo ga se čuti i na zagrebačkim ulicama. Ivan Škrabe iza sebe ima dva mini albuma nastala “u jednom dahu”: EP 2010. (2010) i Plavo ljeto (2013). Njegove pjesme nalaze se na raznim CD kompilacijama.

  (izmenavremena) je acoustic singer-songwriter iz Novog Sada. Njegova muzika se karakteriše kao melodramatic / country folk / folk blues / lyrical. Muziku snima i izdaje za Brlog Records, neovisnog izdavača iz Zadra. (izmenavremena) je pravim imenom Nikola Nešković, srpski je kantautor i trenutno živi u Novom Sadu. Nikola Nešković je klasični singer-songwriter, nastupa samo uz usnu harmoniku i autentične kantautorske pjesme koje izvodi na akustičnoj gitari. (izmenavremena) je dio Novih Odmetnika i “Pjesnika Dodira”. Nikola Nešković, kada pjeva na maternjem jeziku nastupa kao (izmenavremena), a kada pjeva na engleskom jeziku – onda je Wystan Whitman.

  Svaki od naprijed, tri ukratko predstavljena umjetnika, imao je izvedbe koje su bile highlights koncertne večeri. Publika je u dva maha bila aktivnim učesnikom koncerta . Desilo se to pri izvođenju pjesme “Dodirom slobode”, autor Ivan Škrabe i “Nikad nisam samo ja”, autor (izmenavremena). Publika se zdušno priključila objema izvedbama što je bio svojevrsni happening.

  Neophodno je iznijeti da su sredstva informiranja svesrdno podržala ovaj kulturni događaj – RTV 7, RTVTK, Vesta Radio 91.2, Radio Kameleon, RSG radio ; te web portali tuzlanski.ba, kameleon.ba, frontslobode.ba, barikada.com, rtv7.ba, tuzlarije.ba…

  Treba istaći i svesrdnu pomoć osoblja Kuće plamena mira koje je dalo prostornu i tehničku podršku što je pomoglo da sve prođe bez problema.

  Koncertna dvorana Kuće plamena mira, Tuzla, bila je ispunjena publikom koja je sa punom pažnjom pratila sve sudionike koncerta, gromoglasnim aplauzom nagradila svaki uspjeli potez sa scene. “Nisam svirao pred boljom publikom, ova publika nas je pažljivo saslušala, pomogla da i mi damo svoj maksimum”, riječi su jednog od učesnika koncerta. Nadamo se da će, obzirom da ima publiku, akustičarskih koncerata u Tuzli uskoro biti još. Dapače, takva mogućnost je već i najavljena. Vjerujemo da će se u skoroj budućnosti i dogoditi.

  Tekst i fotografije: Dragutin Matošević

  Autor teksta i fotografija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com