• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  IVAN PEŠUT – Wanderlust

  IVAN PEŠUT – Wanderlust

  IVAN PEŠUT – Wanderlust / Aquarius Records, 2023 / CD, Digital / ambiental jazz / Hrvatska

  Ivan Pešut (rođen 1983. godine), iz Rijeke je i profesionalni je studijski muzičar, autor, producent te live-performer. Gitara je njegov primarni instrument, a kao profesionalni muzičar djeluje od svoje petnaeste godine. U 22 godine bavljenja muzikom, sudjelovao je na brojnim izdanjima te koncertima u regiji i inozemstvu, paralelno studirajući te stekavši zvanje profesora njemačkog jezika i književnosti te profesora informatike.

  Četverostruki je dobitnik strukovne nagrade STATUS. Tri puta za najboljeg svirača električne i akustične gitare (kategorija 1 – zabavna, poprock i urbana muzika) za koju je od 2008. godine bio u užem izboru među naistaknutijim instrumentalistima, te za 2019. godinu u posebnoj kategoriji “Najbolji fusion glazbenik“. Kao instrumentalist ili aranžer/producent sudjelovao je na mnogim izdanjima nagrađenim najprestižnijom diskografskom nagradom Porin, dok je za 2020. godinu s albumom “Timeline” osvojio Porin za Najbolji instrumentalni album (2 nominacije: za Najbolji instrumentalni album te za Najbolju instrumentalnu izvedbu za kompoziciju, “Phoenix“). Godine 2021., nominiran je u 7 kategorija muzičke nagrade Porin. Također, nagrađen je Porinom za Najboljeg producenta u 2022. godini.

  Kao mladi muzičar, od 1998. godine, sudjeluje na raznim muzičkim takmičenjima te kao jedan od predstavnika Hrvatske putuje na radionice mladih u Austriju, Njemačku i Francusku. Godine 1999., dobitnik je prve nagrade na takmičenju solo gitarista za Najboljeg rock gitaristu Grada Rijeke, “Zlatna distorzija“. Godine 2009., dobiva nagradu “FenderMega muzike / Art centra u kategoriji Najperspektivnijeg mladog glazbenika.

  Mnoge metodologije predavanja i podučavanja gitare usvaja na internacionalnim gitarističkim kampovima u SAD i Italiji gdje su mu mentori bili neki od najpoznatijih svjetskih gitarista kao – Andy Timmons, Tom Quayle, Paul Gilbert, Greg Howe, Greg Koch, Jared James Nichols, Jack Gardiner, Nick Johnston, Ciro Manna, Mike Keneally, Gretchen Menn i George Lynch.

  Godine 2001., otvara studio Green Room gdje počinje sa studijskim radom te među prvima u Hrvatskoj nudi on-line usluge snimanja gitarskih aranžmana i dionica. Do sada je sudjelovao na skoro 7000 minuta snimljenog materijala i jedan je od najpoznatijih studijskih gitarista u Hrvatskoj. Kao studijski muzičar u stalnoj je postavi producenata – Ivana Popeskića, Roberta Grubišića te Studija Maraton, Olje Dešića. Od 2002. godine, često je u ulozi člana raznih televizijskih ili festivalskih orkestara (Porin, Zagrebački festival, Festival dalmatinske šansone, Olja’zz Band, Orkestar prof. Vladimira Babina, Aurea fest i dr.) te je bio član i autorskih bendova te pratećih sastava mnogih estradnih umjetnika kao što su – Severina, Massimo, Marko Tolja, Šajeta, Denis & Denis, Damir Kedžo, Nika Turković, Radojka Šverko, te mnogi drugi. Kao muzički producent radio je na projektima ovih izvođača – Mia Dimšić, Nika Turković, Matija Cvek, Damir Kedžo, Marko Tolja, Stela Rade, Hana Huljić, Rivers, ToMa, Nela, Frano Živković, Goran Končar & Darko Jurković Jazz Quartet, Fingersnap trio itd. Sudjeluje na mnogim internacionalnim projektima kao što su – Artisjus Songwriting Camp, Danube 10 ili gostovanja na mađarskom kulturnom institutu Franz Liszt u Zagrebu.

  Muzičko-pedagoškim radom bavio se od 2009. godine i to kao mentor u školi muzičke edukacije, Studio Maraton, u Rijeci, koja radi po programu verificiranom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, gdje je predavao gitaru i vodio tečaj grupnog muziciranja. Pedagoškim radom nastavlja se baviti i dalje u obliku privatnih predavanja i seminara. Godine 2015., započinje projekt muzičkih radionica pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene unije, “Back To School” / “Glazbenici u klupama“, u saradnji s nekoliko srednjih škola, uz potporu Grada Rijeke i PGŽ.

  Godine 2019., počinje održavati redovita muzička predavanja “Temeljni koncepti aranžiranja i improviziranja” u Srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov, u Rijeci, te povremena, kao što je predavanje na Filozofskom fakultetu u Rijeci “Glazba kao jezik – temeljni koncepti improvizacije” ili u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji kao zamjena za prof. muzičke kulture (2021). Godine 2021., postaje voditelj radionice “Aranžiranje i glazbena produkcija” na Novigradskom proljeću u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iste godine, odlazi na Međunarodni kamp za pisanje pjesama u Budimpeštu (Artisjus Songwriting Camp) kao predstavnik Hrvatske i ZAMP-a skupa s Mijom Dimšić, a 2022. godine odlazi na edukacijski seminar “The Great Guitar Escape” u Pomonu (Kalifornija, SAD) na kojem predaju vodeći svjetski gitaristi i muzički edukatori.

  Suosnivač je tvrtke Vangor koja se do 2020. godine bavila inovacijama na polju audio elektronike te je i sam dobitnik nekoliko nagrada za inovacije u tom području. Značajniji instrumentalno-autorski rad nastaje oko 2007. godine te se od tada široj javnosti predstavlja svojim autorskim kompozicijama kao što su – “Egocentric“, “Spring Break“, “Dr. Jekyll” itd. Decembra 2019. godine, za Croatiu Records, izdaje Porinom nagrađeni instrumentalni album prvijenac, “Timeline“. Godine 2019., s kolegama – Brunom Kovačićem i Miroslavom Lesićem – snima gitaristički instrumentalni album “9OF3” (nominiran u 5 kategorija nagrade Porin) koji avgusta 2020. godine izdaje Aquarius Records s najavnim singlovima – “Lenny Bonham” i “Take It Easy” – te sa spomenuta 2 projekta osvaja 7 Porina (u 5 kategorija).

  Godine 2021., komponuje muziku za dramsku predstavu “64“, Tene Stivičić i režiserke Arije Rizvić u HNK Zagreb. Godine 2022., komponuje muziku za predstavu “Ženski orkestar“, u HNK Šibenik, također pod režiserskom palicom Arije Rizvić. Iste godine započinje saradnju s tvrtkom FPX studio, radeći kompletni soundtrack za video igru “Joe Wander and the Enigmatic Adventures“, koja izlazi 2023. godine.

  Trenutno, u pripremama je za izdavanje 3. autorskog studijskog albuma. Od 2014. godine član je Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije, od 2015. godine Hrvatske udruge istaknutih glazbenika (HUIG), a 2018. godine izabran je za predsjednika Hrvatske glazbene unije (podružnica Rijeka, do pred kraj 2023. godine) te za predsjednika Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije (na nacionalnom nivou, u trajanju mandata od četiri godine). Godine 2019., postaje članom Upravnog odbora Hrvatske udruge istaknutih glazbenika (HUIG), a 2022. godine stječe status samostalnog umjetnika (postaje članom HZSU).

  DiskografijaTimeline (Croatia Records, 2020) ; Wanderlust (Aquarius Records, 2023)

  MuzičariIvan Pešut (gitare, udaraljke) ; Jure Stanić May (gitara) ; Bruno Kovačić (gitara) ; Miroslav Lesić Lesique (gitara) ; Zvjezdan Ružić (pijano) ; Golnar Mohajeri (violončelo) ; Katarina Kutnar (violina, viola) ; Dajana Marelja Pašalić (violina) ; Giovanni Genovese (violončelo) ; Vedran Ružić (bass i kontrabas) ; Henry Radanović (kontrabas) ; Janko Novoselić (bubnjevi) ; Krunoslav Levačić (bubnjevi) ; Boris Popov (udaraljke)

  Drugi samostalni album Ivana Pešuta djelo je koje slušatelje vodi na dinamično putovanje nepredvidivim svijetom zvuka. Različiti zvučni krajolici koji pobuđuju sva osjetila lajtmotiv su ovog instrumentalnog albuma, stoga ne čudi da ostvarenje prigodno nosi ime “Wanderlust” ili želja za putovanjem; žudnja za lutanjem.

  Jedna od najupečatljivijih karakteristika albuma “Wanderlust“, njegova je žanrovska raznolikost, skladno spojena u smislenu cjelinu. Pešut kroz zbirku od 9 kompozicija istražuje muzičke granice prelazeći između žanrova s lakoćom i nježno. Uljuljkani slušatelj jedva će primijetiti da mu se, dok je vrludao pejzažima “Wanderlusta“, u uho ušuljao neki novi muzički trenutak i potpuno neočekivano – odveo ga u nekom novom smjeru.

  Od gitarističkih djela, koketiranja s jazzom preko ambijentalnih kompozicija do cinematičnih soundtrack elemenata, album se oslanja na različite muzičke tradicije i stilove. Jedinstveno iskustvo slušanja dokazuje da u prstima Ivana Pešuta, ponajboljeg savremenog gitariste Hrvatske, ima još mnogo skrivene čarolije, budući da se album u ogromnoj mjeri razlikuje od Porinom ovjenčanog prvijenca, albuma “Timeline“.

  Ovaj album je zvukom, interpretacijom i idejom nešto što, ni oni meni najbliži, nisu očekivali nakon albuma ‘Timeline’. ‘Wanderlust’ je šarolik, zavodljiv i mekan. Istovremeno, ako se zadubiš u te zvučne kulise, može biti vrlo moćan. Sebi sam uvijek bio najveći kritičar, tako da su sve kompozicije prvo trebale proći moj ‘prijeki sud’, a tek onda doći u to ‘probrano’ društvo ideja“, poručuje Pešut. Srce ovog djela su melodičnost i muzičke boje. Ovoga puta, Pešut se odlučio istaknuti sposobnošću stvaranja osjećaja sinestezije, prelijevanja osjetila iz jednog u drugo te pustiti zvuku da ispriča priču koju riječi nikad ne bi mogle. “Zahvalan sam što su mi se na albumu, kao autori svojih kompozicija, pridružili vrhunski pijanist Zvjezdan Ružić i prerano preminuli velikan, Jure May Stanić, kojemu je kompozicija ‘Maze’, s ovog albuma, vjerojatno posljednje snimljeno djelo“, istaknuo je Pešut.

  Ivan Pešut i ovoga puta potpisuje muziku, aranžmane i produkciju, a ono što osim muzike plijeni pažnju, svakako je razigrana naslovna slika omota albuma, autorsko djelo slikara i muzičara, Vedrana Ružića. Produkcija albuma zaslužuje posebnu pohvalu. Jasnoća zvuka omogućava svakom instrumentu da zablista u punom sjaju. Svaki detalj, od suptilnih zvučnih efekata do impozantnih orkestralnih aranžmana, pažljivo je izrađen, stvarajući auditivno iskustvo koje će prepoznati muzičari, ljubitelji muzike ili, pak, oni željni nekog novog putovanja pod kormilom domaćeg savremenog stvaralaštva. (Aquarius Records Press Release)

  Ivan Pešut – “Wanderlust” – 1. She Left the Room (Wanderlust) ; 2. Blue Eyes ; 3. Spring Break ; 4. Farewell Song ; 5. Just a Phone Call Away (Ivan Pešut feat. Zvjezdan Ružić) ; 6. Take It Easy (Ivan Pešut feat. Bruno Kovačić & Miroslav Lesić) ; 7. L’abbraccio ; 8. Maze ; 9. No Sleep for the Tired

  Klik na link
  IVAN PEŠUT, BRUNO KOVAČIĆ, MIROSLAV LESIĆ – 9OF3 (Recenzent: Dragutin Matošević)
  IVAN PEŠUT – Timeline (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Foto – Promo

  https://www.facebook.com/ivan.pesut.3 / http://ivanpesut.com / “Wanderlust” (Full album) /

  YT – Ivan Pešut – Blue Eyes

  YT – Ivan Pešut – She Left the Room (Wanderlust)