• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  IVAN PEŠUT – Timeline

  IVAN PEŠUT – Timeline

  IVAN PEŠUT – Timeline / Croatia Records, 2020 / CD, Dig / jazz, funk, rock fusion / Hrvatska

  Ivan Pešut (rođen 1983. godine), profesionalni je studijski muzičar, autor, producent te live-performer. Gitara je njegov primarni instrument. Na muzičkom polju djeluje od svoje petnaeste godine te je u dvadeset godina bavljenja muzikom sudjelovao na brojnim domaćim i inozemnim snimljenim izdanjima te koncertima u regiji i inozemstvu. Paralelno studirajući, stekao je zvanje profesora njemačkog jezika i književnosti te profesora informatike.

  Trostruki je dobitnik strukovne nagrade Status za Najboljeg svirača električne i akustične gitare (kategorija 1 – zabavna, pop-rock i urbana muzika), za koju je od 2008. pa nadalje, među naistaknutijim nominiranim instrumentalistima. Kao instrumentalist ili aranžer/producent sudjelovao je na mnogim izdanjima nagrađenim najprestižnijom diskografskom nagradom Porin.

  Kao mladi muzičar, od 1998. godine, sudjeluje na raznim muzičkim takmičenjima te kao jedan od predstavnika Hrvatske, putuje na radionice mladih u Austriju, Njemačku i Francusku. Godine 1999., postaje dobitnikom prve nagrade na natjecanju solo gitarista kao Najbolji rock gitarista grada Rijeke, “Zlatna distorzija“. godine 2009., dobiva nagradu “Fender” Mega muzike / Art centra u kategoriji Najperspektivniji mladi muzičar. Godine 2001., Studio Green Room, gdje počinje sa studijskim radom, među prvima u Hrvatskoj nudi on-line usluge snimanja gitarskih aranžmana i dionica. Do sada je sudjelovao na više od 5000 minuta snimljenog materijala i jedan je od najpoznatijih studijskih gitarista u Hrvatskoj.

  Kao studijski muzičar, u stalnoj je postavi producenata – Ivana Popeskića, Roberta Grubišića te Studija Maraton, Olje Dešića. Od 2002. godine, često je u ulozi člana raznih televizijskih ili festivalskih orkestara (Porin, Zagrebački festival, Festival dalmatinske šansone, Olja’zz band, Orkestar prof. Vladimira Babina i dr.) te je bio i član autorskih bendova te pratećih sastava mnogih estradnih umjetnika kao što su – Severina, Marko Tolja, Šajeta, Radojka Šverko, Denis & Denis te mnogih drugih. Kao muzički producent radio je na projektima izvođača poput – Damir Kedžo, Marko Tolja, Rivers, Frano Živković, Goran Končar & Darko Jurković Jazz Quartet, Fingersnap Trio itd.

  Muzičko-pedagoškim radom bavi se od 2009. godine kao mentor u školi glazbene edukacije, Studio Maraton, u Rijeci, koja radi po programu verificiranom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH. Tu je predavao gitaru i vodio tečaj grupnog muziciranja. Pedagoškim radom nastavlja se baviti i dalje, u obliku privatnih predavanja i seminara. Godine 2015., započinje projekt muzičkih radionica pod pokroviteljstvom Hrvatske glazbene unije“Back To School” / “Muzičari u klupama”, u saradnji s nekoliko srednjih škola, te uz potporu grada Rijeke i PGŽ.

  Suosnivač je tvrtke Vangor koja se bavi inovacijama na polju audio elektronike te je i sam dobitnik nekoliko nagrada za inovacije u tom području. Najznačajnija i najpoznatija među njima je za gitarsko pojačalo “Sigma” koje je napravljeno u saradnji s tvrtkom KFX.

  Njegov značajniji instrumentalno-autorski rad nastaje oko 2007. godine te se od tada široj javnosti predstavlja svojim autorskim skladbama kao što su “Egocentric“, “Spring Break“, “Dr. Jekyll” itd. U pripremi za izdavanje su dva studijska albuma, od kojih prvi koji izlazi dobiva naziv, “Timeline“.

  Od 2014. godine, član je Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije, od 2015. godine Hrvatske udruge istaknutih glazbenika (HUIG), a u 2018. godini, izabran je za predsjednika Hrvatske glazbene unije (Podružnica Rijeka) te za predsjednika Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije (na nacionalnom nivou).

  Ivan Pešut već niz godina sudjeluje u više muzičkih projekata – kao instrumentalist, aranžer, producent, što kao inovator koji je za svoje inovacije i više puta nagrađivan… Nestrpljivo se čekao trenutak kada će zasjati i kao solo muzičar.

  Timeline“, naziv je njegovog prvog studijskog albuma koji je rezultat 10-godišnjeg autorskog rada i truda, a na kojem se nalazi devet pjesama ispunjenih njegovim gitarističkim bravurama i virtuoznošću brojnih gostujućih muzičara.

  DiskografijaTimeline (Croatia Records, 2020)

  Na albumu, “Timeline“, pojavljuju se – Ivan Pešut (gitare, bass gitara, klavijature, produkcija i mix albuma) ; Branimir Gazdik, Jan Ivelić, Dušan Kranjc i Janko Novoselić (za bubnjevima) ; Luka Veselinović (bass gitara) ; Lenart Krečić i Saša Nestorović (na saksofonima) ; Boris Popov (perkusije) ; Zvjezdan Ružić i Kristian Terzić (klavijature) ; Alba Nacinovich, Nika Turković i Matea Butković (vokali u pjesmama “Tears of Pandora” i “Favour Returned“)

  Ivan Pešut je albumom “Timeline” pokazao da je jedinstvena muzička pojava na hrvatskoj muzičkoj sceni. Isčitavajući njegovu muzičku biografiju, vidi se da je aktivan na nebrojeno kolosijeka. Kao čovjek, pitam se – kako sve to stiže, kako pored posla koji nije striktno vezan za muziku, nađe vremena i za muziku. I to ne bilo kakvu. Činjenica da je materijal za album “Timeline” “skupljan” u zadnjih desetak godina, uz toliko drugih raznih obaveza, ne treba nikoga da začudi.

  Albumu sa muzikom koja nastaje u dugom vremenskopm periodu, uglavnom gube stilsku konzistentnost. Međutim, to nije slučaj sa albumom “Timeline“. Njegova originalnost ga “vadi” iz zone “svaštarenja“. Muzika sa albuma “Timeline” ima čvrstu osnovu i prepoznatljivost. Čak ni mnogobrojni gostujući muzičari nisu narušili ujednačeni stilski sklad koji krasi ovo djelo. Ivan Pešut se ovim albumom može deklarirati u svakoj muzičkoj sredini – bilo to u Hrvatskoj, u regionu ili šire. Jazz sa svim svojim odlikama, poveznica je koja “boji” ovaj materijal.

  Ivan Pešut suvereno vlada tehnikom sviranja gitare, što nije teško zaključiti pošto se posluša ovaj materijal. Sa producentske strane, dao je dovoljno prostora da i svi, “gostujući” muzičari, dobiju svojih “pet minuta“. Taj konglomerat stvorio je muzičku sliku koja baš ne “sjeda” na prvo slušanje, ali… opetovanim slušanjem, sve “sjeda” na svoje mjesto.

  Da zaključim – album “Timeline” sadrži materijal koji se ističe svojom jedinstvenošću, hoću reći – originalnošću u odnosu na ono što nam donosi ostala produkcija Hrvatske iz oblasti jazza. Mladi muzičari, jazzeri, preuzeli su jazz scenu Hrvatske i njome suvereno vladaju. To je donijelo novi “vjetar” u jazz jedra i hrvatska jazz scena znatno je živnula u zadnje vrijeme. Tome znatnog doprinosa daje i Ivan Pešut, albumom prvencem, “Timeline“.

  Ivan Pešut – “Timeline” – 1. Egocentric ; 2. Spectrophobia ; 3. Dr. Jekyll ; 4. Gifts of Gods ; 5. Metropolis ; 6. Holograph ; 7. Tears of Pandora ; 8. Favour Returned ; 9. Phoenix

  https://www.facebook.com/IvanPesutGuitarist / http://ivanpesut.com /

  YT – Ivan Pešut – Metropolis

  YT – Ivan Pešut – Phoenix