• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ICE CREAM MAN – On the Shoot

  ICE CREAM MAN – On the Shoot

  ICE CREAM MAN – On the Shoot / Metropolis Music, 2018 / CD, dig / country blues / Srbija

  Ice Cream Man je umjetničko ime Milomira Miće Lukovića. Kao nekadašnji gitarista i frontmen benda Long Noses, imao je prilike da nastupa rame uz rame s velikanima domaće i svjetske muzičke scene: Otis Taylor, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov i drugi. Sa svojim solo projektom učestvovao je na festivalu Arlem, Jazz & Blues Festivalu u Kikindi, nastupao je širom Srbije i osvojio je prvu nagradu za autorski rad i izvođenje na festivalu Gašini akordi.

  Osim vokala, on svira bendžo, akustičnu i električnu gitaru, cigar box gitaru, usnu harmoniku, perkusije: bas bubanj, doboš, kahon, stomp box i haj het sa dairom. Njegov izbor je stari zvuk delta bluesa, ogoljen na potpuno moderan način i sveden na svoje osnove – miks sirovog bluesa, country i starinskog folka podržan zvucima usne harmonike. Album prvenac, “Souls’ Walk” izašao mu je sa etiketom Rock svirke records, 2016. godine. Njegov drugi album, pod nazivom “On The Shoot“, objavljen je za Metropolis Music, aprila 2018. godine. Single, “Powerful Man“, propraćen spotom, preteća je tog albuma.

  DiskografijaSouls’ Walk (Rock svirke records, 2016) ; On The Shoot (Metropolis Music, 2018)

  Na albumu, uz Milomira Miću Lukovića (vokal, gitara, bendžo, usna harmonika, bubnjevi), kao specijalni gosti pojavljuju se – Žika Jelić (bass gitara, lap steel gitara) i Petar Miladinović (Pera Joe – usna harmonika), a tu je i ostatak postave – Miloš Ristivojević (tekstovi, prateći vokali), Srđan Stojanović (violina, jaw harp), Hana Vučićević (prateći vokal), Marina Milojević (tekst), Mirko Tomić (pedal steel gitara), Boris Eftovski (pijano).

    

  David Tame u knjizi “The Secret Power of Music” (Skrivena moć muzike) kazuje – “Muzika je jezik nad jezicima. Može se reći da, u odnosu na sve druge umjetnosti, muzika najsnažnije pokreće i mijenja svijest. Muzika je algebra zvuka – zakoni matematike se otjelovljuju u harmoniji, u savršenim odnosima frekvencija vazdušnih talasa. Od svih umjetnosti, kao da je upravo muzika najeteričnija: njoj je potrebno najmanje materije da bi se ovaplotila“. (Wikipedia) Dodao bih, muzika je i umjetnost.

  Svaki muzičar muzici pristupa iz nekog svog razloga. Nekome je ona “hljeb nasušni“, neko kroz nju ispoljava svoju intimu, svoja razmišljanja, nekome je to način da se kroz muziku iskaže kao umjetnik, a nekome je ona ljubav. U muzici koju nam predočava Ice Cream Man, prepoznao sam mnoge od tih elemenata. Najočitiji element koji isčitavam iz njegove muzike je ljubav prema muzici. Ako netko sa ovih prostora odluči svirati country blues, to svakako ne radi iz komercijalnih razloga. Moj zaključak potvrdu ima u Lukovićevim riječima – “Muzika za mene predstavlja način života i suštinu mog bića, kao i spoznaja samog sebe kroz muziku. Motiv ne dolazi od spoljnih uticaja, već je to, jednostavno, potreba za stvaralaštom koja je u neraskidivoj sponi sa mojim bićem“.

  Biti “one man band” na našim prostorima nerijetko izaziva podozrenje i to najviše iz razloga što taj način muzičkog eksponiranja kod nas nema velike korjene. Koliko takvih umjetnika možete navesti? Ima ih na ulicama naših gradova, ali ne i u medijima. Ice Cream Man (pseudonim mu baš i nije originalan) je jedan od onih, rijetkih, koji je dobio priliku da se diskografski oglasi. Mislim da je ta prilika dobro iskorištena.

  Muzika sa albuma “On the Shoot” zrači iskrenošću. To je već dovoljan povod da se obrati pažnja na ovo što radi Ice Cream Man. Ne bih izdvajao neku od ovdje prezentovanih 9 pjesama. Za puni doživljaj, album treba preslušati u cjelini. Samo tako može se proniknuti u autorovu dušu, osjetiti njegov svijet iskazan muzikom.

  Ice Cream Man – “On The Shoot” – 1. Powerful Man ; 2. Like Blues ; 3. One For The Road ; 4. Wagon Rice ; 5. Time ; 6. Far Away ; 7. You Know My Name ; 8. Daddy Loves You ; 9. No One Around

  http://www.icecreamblues.com / https://www.facebook.com/ICMblues / https://www.facebook.com/mica.lukovic / https://www.metropolismusic.rs

    

  YT – Ice Cream Man – Powerful Man

  YT – No One Around


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com