• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  Galerija b11, Salzburg (A) – Kult(ur)no utočište

  Galerija b11, Salzburg (A) – Kult(ur)no utočište

  Galerija b11, Salzburg (A) – Kult(ur)no utočište

  Od novembra 2015., moj partner i prijatelj, Branislav Veličković Mićko i ja (Marko Govorčin Mara), vodimo Galeriju b11, u srcu starog grada u Salzburgu. Značajno je napomenuti da je galerija samo 200 m udaljena od prestižnog i svjetski poznatog muzičkog Univerziteta Mozarteum, hrama svjetske klasične muzike, a u komšiluku nam je i vrhunski gudački ansambl Camerata Salzburg. Po mišljenju mnogih ljubitelja kulture, za veoma kratko vrijeme uspjeli smo postati važno okupljalište i kultno mjesto prvenstveno slikarskih i muzičkih kulturnih dešavanja Mocartovog grada.

  Branislav Veličković, zadužen za slikarska zbivanja. Do sada je uspio organizovati vrhunske izložbe i u našu galeriju dovesti visokokvalitetne umjetnike internacionalne umjetničke scene. Između ostalih kod nas su već izlagali Ali Abbas Syed iz Pakistana, La Fe iz Tajlanda, Omer Berber (brat Mersada Berbera) iz BiH, Sergej Aparin, Nuvka Ivanova i Denis Petrulenkov iz Rusije, Endre Penovac, Danica Masniković i Saša Marjanović iz Srbije, Giorgos Saltaferos iz Grčke, Javid Tabatabaeie iz Irana, Nicolas Lopez iz Perua, David Poxon iz Velike Britanije, Peto Poghosian iz Armenije kao i mnogi drugi slikari.

  Moja malenkost u galeriji je zadužena za muzička događanja. Za ovo vrijeme organizovao sam preko četrdeset koncerata s vrhunskim internacionalnim muzičarima. Prije svih da spomenem dragog prijatelja i muzičkog producenta, Branu Likića, kojega ne treba posebo predstavljati i koji od početka zdušno podržava sve ovo što radimo. S Branom intenzivno sarađujem zadnjih nekoliko godina, s njim sam uradio i moja zadnja tri CD-a, “Muzika“, “Festival 20” i “Jazzly“, koji je naišao na jako dobar prijem i publike i kritike. Za CD se zainteresovala i cijenjena austrijska voditeljica i jazz pjevačica Ines Reiger i emitovala ga na Jazz Radiu Austrije Ö1 u emisiji “Jazz Nacht mit Ines Reiger“. Između ostalih, na CD-u je svirao i trubač, Duško Gojković, legenda svjetske jazz scene, što me čini jako sretnim.

  U Galeriji b11, gost mi je bio i Herbert Berger, vanserijski muzičar (saksofon, klarinet, flauta, usna harmonika, svirao i na albumu “Jazzly“), koji je nastupao i sa Ray Charlesom. Ne smije se zaboraviti ni Monika Ciernia, saksofonistica iz Poljske, s kojom često nastupam. Tu su još i gitaristi Heli Punzenberger i Peter Ratzenbeck, u Austriji jako poznat kao Mr. Fingerpicking. Sa mnom je pjevala i moja kćer, Sanja Govorčin, pjevačica i pijanistica, koja je završila Muzičku akademiju u Beču, a zadnje dvije godine radi kao muzičarka i pedagog u Manchesteru, u Engleskoj. Zatim jazz pijanista Peter Arnesen, svirao u grupi The Rubbets, koja je imala najprodavaniji hit single u USA, svih vremena, “Suger Baby Love“, te pijanista iz Bratislave, Štefan Čikoš, kao i pjevačica Claudia Nossylavsky. U galeriji smo ugostili i tri vrsna harmonikaša: Jovicu Ivanovića, Muamera Kebića i Chrisopha Blatzera. Tu je nastupio i Alexander Meik, jedan od cjenjenijih austrijskih kontrabasista, svirao takođe sa Ray Charlesom. Imao sam čast i zadovoljstvo da sa mnom svira Tomoko Sato, japanska flautistica svjetskog glasa. Da navedem i još neke balkanske muzičare koji su nam bili gosti – zagrebački bend FilmMusicOrkestar i Elma Burnić, Selma Adžem pjevačica iz Goražda, mostarske kolege, Adnan Pintul, Slaven Janić i Romeo Nikolić. Istakao bih najzaposlenijeg i najtraženijeg basistu Austrije, Jovana Torbicu, koji svira u kultnoj grupi Wiener Tschuschenkapelle, a tu je još i violinist svjetskog glasa, Mladen Marino.

  Osim slikarskih izložbi i koncerata, u našoj galeriji organizujemo i neobična predavanja, kao što je bilo zanimljivo predavanje o tibetanskoj medicini, gdje nam je gost bio vrsni poznavala te materije, liječnik tibetanske medicine, Edin Dino Berberović.

  Redovno nam dolaze i kolege, kao što su dirigent Jorge Uliarte iz Argentine, Michael Ferner, ugledni slikar iz Salzburga te Charly Pauser, muzički producent koji radi za Warner Bross. Oni su se jako pozitivno izrazili o našoj galeriji i podržavaju od srca naš rad.

  U budućnosti planiramo nove izložbe, kao i koncerte vrhunskih muzičara. Na jesen nam gostuje armenski duo Movsesian & Asatrian (sviraju sa Wolfgang Puschnigom), zatim pijanist Christian Wegscheider, kao i grčka pjevačica Alexia Xrisomali.

  Adis Deljković, novinar i urednik BHTV, pravio je nedavno dokumentarni prilog o našoj galeriji, i tom prilikom me upita: “Marko, možeš li nam reći ukratko, šta pjevaš na koncertima u galeriji?” “Ukratko“, rekoh, “u programu imam oko 3.000 pjesama na 40 jezika!

  Posjetite nas, dođite u Salzburg da se kult(ur)no družimo, biće nam jako drago.

  Vaš od srca

  Marko Govorčin Mara
  Muzičar iz Mostara (Salzburga)

  Galerie b11, Bergstr. 11b / A – 5020 Salzburg

  http://www.b11.at / http://www.markogovorcin.com / https://www.facebook.com/pg/galerie.b11 /

  Vezani link – MARKO GOVORČIN – Jazzly (Recenzija: Dragutin Matošević)

  YT – Marko Govorčin: Tiho, tiho srce moje (CD “Jazzly”, 2018)