• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  ECHO SKUPINA BAČKI PETROVAC – Biografija

  ECHO SKUPINA BAČKI PETROVAC – Biografija

  ECHO SKUPINA BAČKI PETROVAC – Biografija

  Echo Skupina iz Bačkog Petrovca svoje muzičko delovanje datira od 1968. godine, pa do, negde, kraja 1973. godine. Kada u potpunosti i prestaje sa radom. Echo Skupina nastala je fuzijom dva muzička benda – KINGS OF NIGHT (Krali noci – slovački), koji je delovao u okviru Gimnazije “Jan Kollar” iz Bačkog Petrovca i lokalnog benda – ECHO koji je delovao u okviru tadašnje Omladinske organizacije. Grupa KINGS OF NIGHT je imala pretežno progresivan, aktuelan rock repertoar dok je grupa ECHO svirala instrumentalne melodije. Dolaskom u ECHO bend Rastislava Struhara (klavijature, gitara i vokal) i Ondreja Varge (bass gitara), odlučuju da promene svoje ime i tako nastaje ECHO SKUPINA. Grupu sačinjavaju: Rastislav Struhar (klavijature, vokal), Samuel Kotas (gitara, vokal), Štefan Kovač (koji, nalažalost, već dugo nije među nama, havajska gitara, što je bila jedna od specifičnosti zvuka Echo Skupine), Ondrej Varga (bass gitara). Mora se napomenuti da je Echo Skupina od početka, pa do kraja delovanja, većinom, svirala u standardnoj postavi. Jedino je dosta promena bilo na poziciji bubnjara. Najveće muzičko dostignuće Echo Skupine bilo je dok je za bubnjevima bio Dragoslav Domamović Lale (sada lekar specijalista koji živi i radi u Sloveniji) – muzičar prefinjenog talenta, kako u muzičkom smislu, tako i sa izuzetnim vokalnim mogućnostima, a ujedno je bio i izuzetna dopuna vokalnoj interpretaciji Rastislava Struhara.

  Bend Echo Skupina od tada počinje sa ozbiljnim muzičkim radom stvarajući vlastite kompozicije kao i obrade poznatih svetskih i domaćih numera. U to vreme stvaraju se vlastite kompozicije kojima je kompozitor, uglavnom, Rastislav Struhar, a svoj doprinos na tom planu dao je i Samuel Kotas. Melodije su bile: “Kalendar“, “Pre teba žijem“, “Večer pri okne“, “Nech nesudia“, “Kto ozaj vie čo mam robit“, “Už je zora…“. Napomena – tekstovi svih vlastitih kompozicija, kao i obrada, urađeni su na slovačkom jeziku.

  Echo Skupina time postaje najveći rock, beat i pop bend među Slovacima bivše Jugoslavije. Međutim, zbog svojih progresivnih stavova, pre svega Rastislava Struhara, koje nisu mogli da prihvate lokalni politički moćnici, zabranjuju se njihovi nastupi i sviranje u Bačkom Petrovcu, koji je ujedno bio i sedište Opštine. Echo Skupina je u to vreme, dok joj nije bila izrčena zabrana, održavala igranke u nadaleko u čuvenoj bašti “Vrbara“, u Bačkom Petrovcu, gde je znalo biti i do 2000. ljudi sa plaćenim ulaznicama.

  Zbog izrečene zabrane, Echo Skupina je bila primorana da traži druge destinacije za nastupe širom Vojvodine. Međutim, imalo je to i pozitivnu stranu. Na taj način Echo Skupini je još više porastao muzički rejting, tako da je iz lokalnih okvira prerasla u bend regionalnog muzičkog karaktera. To potvrđuju i prvim mestom na Vojvođanskoj muzičkoj gitarijadi, što je to bio i veliki kuriozitet, nepojmljiv za to vreme, jer je Echo Skupina veći deo svog repertoara pevala na slovačkom jeziku. Tako su i neki bendovi među kojima članovi i nisu bili Slovaci, skidali melodije od Echo Skupine na slovačkom jeziku, jer je publika tada to zahtevala i baš te izvedbe bili su ujedno i hitovi u to vreme. Komponovanjem se u Echo Skupini, isključivo bavio Rastislav Struhar, dok mu je u nekim delovima kompozicije i obrada pomogao Samuel Kotas.

  Godine 1973., Echo Skupina totalno prestaje sa radom zbog odlaska Rastislava Struhara i Ondreja Varge na visoke političke i privredne funkcije. Međutim, Rastislav Struhar ne prestaje da se bavi muzikom. Nastavlja da se i dalje bavi komponovanjem i sviranjem, ali samo u kućnoj atmosferi.

  Sasvim slučajno, uz pomoć nekih prijatelja, Rastislav Struhar dolazi do snimka emisije RTB iz 1972. godine, pod imenom: “Kako Slovaci dočekuju Nove godine“, gde je na tom snimanju učestvovala i Echo Skupina. To je zaintrigiralo Rastislava Struhara i bilo je direktan povod da kontaktira ostale članove bivše Echo Skupine, sa predlogom da se ponovo skupe i uvežbaju već postojeći repertoar, kao i nove kompozicije, kao i da pokušaju da snime album. Bivši članovi su taj izazov prihvatili. Jedino, sprečen zbog radnih obaveza, za bubnjeve nije mogao da stane, Dragoslav Domanović LaleEcho Skupina odlučuje da tu ulogu poveri Viktoru Saviću, koji se već 30 godina bavio aktivnim sviranjem u raznim bendovima, a koji je od ranije dobro poznavao članove Echo Skupine, njihov stil sviranja, kao i njihov repertoar.

  Tako je Echo Skupina, 2006. godine, u Muzičkom studiju TV Duga, snimila svoj prvi album – SPOMIENKY – gde su, uglavnom, kompozicije iz perioda 1968/1973 godina. Tu su i nove kompozicije kojih je autor Rastislav Struhar. Jedan kuriozitet je dodat na ovaj album. Naime, radi se o pesmi “Už je zora…” (obrada slovačke narodne pesme), koja je snimljena 1971. godine u Studiju M, u Radiju Novi Sad, a za video spot je poslužio deo emisije RTB iz 1972. godine.

  Članovi Echo Skupine na prvom albumu – SPOMIENKY (CD) – bili su: Rastislav Struhar (r. 31.03.1951. – u. 14.05.2018., klavijature, kompozicija, obrade, vokal) ; Samuel Kotas (r. 1945., gitara, vokal) ; Ondrej Varga (r. 1950. – u. 2018., bass gitara) ; Viktor Savić (r. 1953., bubnjevi). Album je snimljen 2006. godine, u Muzičkom Studiju TV Duga.

  Pjesme sa prvog albuma Echo Skupine, Báčsky Petrovec – SPOMIENKY – 1. Ak sa rozideme ; 2. Ten sa mi podoba’ ; 3. Už je zora… (snimak iz 1971. godine, Studio Radio Novi Sad) ; 4. Pre ty’ch, ktori nie su’ s nami ; 5. Politicke temy ; 6. Spomen si… ; 7. V sieti ; 8. Tak už odchadzam, lasko ma ; 9. Ten sa mi podoba (remix)

  Echo Skupina nastavlja i dalje sa radom, gde se Echo Skupini pridružuje i peti član, na poziciji solo gitariste, Pavel Danko, tako da Echo Skupina sada ima pet članova. Nastaju nove kompozicije autora Rastislava Struhara kao i obrada slovačke narodne pesme, “Keby ja bol vtačkom“, kao i obrade nekih svetskih hitova – mađarske grupe Omega (“Umevy a slzy“), Ray Charles (“I Can’t Stop Loving You“) itd. Echo Skupina odlučuje da u svoj repertoar uključi i ženske vokale, koje je, naime, imala i u periodu od 1968. do 1973. godine, ali kao prateće vokale. Za aranžmane angažuje poznatog muzičara, maestra Ondreja Mglovskog, sa zadatkom da raspiše aranžmane za četiri devojake kao prateće vokale (Danijela Čelovski, Jasmina Kotas, Ivana Struhar i Anna Medvedova). Inače, Ondrej Maglovsky je muzičar koji sada svira harmoniku u bendu Đorđa Balaševića. Prateće vokale, na osnovu njegovog aranžmana, uvežbala je Anna Medvedova, inače, profesor muzičkog obrazovanja na Gimnaziji “Jan Kollar”, u Bačkom Petrovcu.

  Album – KALENDAR – nazvan je po poznatom hitu Echo Skupine iz perioda 1968/1973, snimljen je 2008. godine, u Muzičkom studiju Alpha iz Novog Sada, u vlasništvu poznatog novosadskog gitariste, Vladimira Perovića (Neron Mikandus). Jedan kuriozitet nalazi se i na ovom albumu. Naime, radi se o pesmi: “Možno že skrikneme“, autora Rastislava Struhara, gde na muzički način prezentuje kako on vidi raspad svoje domovine, SFRJ. Tačnije, takozvane, “Jogurt revolucije“, koja se dogodila u Novom Sadu, kad je rušeno Pokrajinsko rukovodstvo, a koja je i bila jedan od krivaca za raspad naše domovine, SFRJ.

  Članovi Echo Skupine na drugom albumu – KALENDAR – (CD + DVD) bili su: Rastislav Struhar (r. 1951., klavijature, kompozicija, obrade, vokal) ; Samuel Kotas (r. 1945., gitara, kompozicija, vokal) ; Pavel Danko (r. 1953., solo gitara) ; Ondrej Varga (r. 1950., bass gitara) ; Viktor Savić (r. 1953., bubnjevi). Album je snimljen 2008. godine, u Muzičkom studiju Alpha, Novi Sad, u vlasništvu, Vladimira Perovića.

  Pjesme sa drugog albuma Echo Skupine, Báčsky Petrovec – KALENDAR – 1. Samotar ; 2. Kalendar ; 3. Usmevy a slzy ; 4. Slnečny hrob ; 5. Take dievča ; 6. Pre teba žijem ; 7. Kto ozaj vie ; 8. Keby ja bol vtačkom ; 9. Kto som ; 10. I Can’t Stop Loving You ; 11. Možno že skrikneme

  Echo Skupina je imala je matrijala i za izdavanje trećeg albuma, ali zbog niza nesretnih i slučajnih okolnosti, nije bila u stanju da to i realizuje. Mora se napomenuti da su mnogi stručnjaci iz oblasti muzike (npr., maestro Ondrej Maglovsky i drugi) visoko ocenili vokalne mogućnosti Rastislava Struhara, gde su naveli da njegov vokalni ambitus doseže čak do dve i po oktave. Retko koji drugi interpretator ima takve mogućnosti.

  https://www.facebook.com/ECHO-Skupina-1672661992968865 / http://www.petrovec.com/echo

  Autor priloga – Viktor Savić

  YT – ECHO SKUPINA (Báčsky Petrovec) – Ten sa mi podobá (Remix)

  YT – Echo skupina (Báčsky Petrovec) – Spomeň si

  YT – Echo skupina (Báčsky Petrovec) – Už je zora