• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DRAŽEN FRANOLIĆ, NINO MUREŠKIČ, EMIL GABRIĆ – Black Cat

  DRAŽEN FRANOLIĆ, NINO MUREŠKIČ, EMIL GABRIĆ – Black Cat

  DRAŽEN FRANOLIĆ, NINO MUREŠKIČ, EMIL GABRIĆ – Black Cat / Nota Bene Music, 2023 / ethno jazz fusion / Hrvatska

  Biografije glazbenika:

  Dražen Franolić – oud (arapska lutnja). Dražen stvara i izvodi orijentalnu glazbu, autorske kompozicije nastale pod utjecajem arapske, balkanske, indijske i jazz glazbe, koje uključuju improvizaciju. Najviše ga zanima glazba koja nastaje u trenutku kakvu stvara s Emilom Gabrićem na violi. Zajednički joj se potpuno prepuštaju, improviziraju i uz dosadašnja glazbena iskustva stvaraju nešto novo. Za Nota Bene Music izdali su albume Triptych i The Other Side, a još su dva u pripremi. Za istu je kuću nedavno sa slovenskim udaraljkašem Ninom Mureškičem izdao albume Papillon i Jar. S trijom Franolić, Mureškič, Gabrić izdao je album Black Cat. S trijom Franolić, Ćulap, Jovanović ranije je u Geenger Recordsu izdao albume Put (2016.) i Faza (2019.). S Kamenkom Ćulapom na udaraljkama za istu je kuću snimio albume Bujrum (2013.) i Česma (2009.). Sam je snimio meditativni album Melankolije (2011.). Nastupao je na festivalima moderne, etno i jazz glazbe. Najznačajniju glazbenu suradnju imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003.). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem snimio je albume Live in SC (2006.), Live in Cabahia (2007.) te Live in Rijeka (2008.). Albume Molobadži (2001.) i Live in Golubovec (2002.), snimio je sam na arapskoj lutnji. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000., snima album C.  S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama, snimio je album Waterfalls (1986.) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu Ear. Za Jugoton je snimio albume Wonderland (1990.) i New era of instrumental music (1991.), a za Blind Dog Records album – Asgard Live (1993.) koji je nominiran u dvije kategorije za Porin. S Vesnom Gorše, Ahmedom A. Rahimom i Samom Busharom 1999. osniva sastav Earthbeats. S Vesnom Gorše, iste godine, snima Live in Lisinski, a tri godine ranije album Just a music (Jam Records, 1996.). Lutnje mu izrađuje Alojzije Seder.

  Nino Mureškič je udaraljkaš iz Maribora. U tridesetak godina sviranja snimio je brojne albume s različitim umjetnicima širom svijeta. Počeo je s učenjem afričke poliritmije kod majstora Mamady Keite iz Gvineje i kasnije nastavio studij kod majstora Glen Veleza u New Yorku za frame drum, riq, kanjiru i bendir. U Indiji je 2005. nastavio studij indijske ritmičke teorije kod PT. Suresh Talwalkarja (Mumbay). Snimio je i prvi slovenski frame drum album Manas.

  Emil Gabrić, violina i viola. Odrastao je u Subotici gdje je po cijele dane pjevao i tjerao baku i prabaku da mu glume prateći bend. Predškolsko razdoblje obilježava mu podstanarski život kod poznate glazbene obitelji Toplak, gdje mu dopuštaju da svira po klaviru. Upisuje glazbenu školu i donosi odluku koja će mu obilježiti život – svirat će violinu. Razlozi su bili prozaični: harmonika mu je bila preteška, flauta preskupa, a violina se mogla posuditi u školi. Uz klasično glazbeno obrazovanje, Emilov glazbeni put obilježavaju i susreti s romskom, srpskom i mađarskom glazbom. Do srednje škole osvojio je brojne nagrade na natjecanjima te ostvario niz uspješnih koncerata, solo i uz orkestar. Pripremao se za odlazak na studij u inozemstvo, ali je rat sve prekinuo. Upisao je Glazbenu akademiju Novi Sad sa 16 godina, a već sa 17 studij violine nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1993. član je Paganini banda, a paralelno i Lada. Snimio je oko tristotinjak skladbi za razne izvođače, filmove, kazališne predstave i televizijske serije. Uvijek je htio svirati violu, pa je 2013. upisao i studij viole. Od 2017., član je The Kazetofona s kojima očekuje skorašnji izlazak prvog albuma, a od 2020. trija Franolić, Ćulap, Gabrić. Odnedavno svira u triju Franolić, Mureškič, Gabrić, s kojim je izdao album Black Cat. S Draženom Franolićem stvara glazbu trenutka – potpuno prepuštanje glazbi (improvizacija) u kojem koristi svo svoje glazbeno obrazovanje i iskustvo. Za Nota Bene Music izdali su albume Triptych i The Other Side, a još su dva u pripremi. Dobitnik je nagrade Status, 2020. godine. Predaje violinu u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

  Marko Jovanović je glazbenik iz Berlina, svira usnu harmoniku. Sa sastavom Lars Vegas & The Love Gloves svirao je blues i s američkim gitaristom Ryanom Donohueom oformio bend Little Sam Lud s kojim je 2011., na poziv saharske pjevačice Mariam Hassan, svirao po Zapadnoj Sahari i Španjolskoj. S gitaristom Brankom Galoićem svira kombinaciju tradicionalne balkanske glazbe i bluesa. S trijom Franolić, Ćulap, Jovanović snimio je dva albuma za Geenger RecordsPut (2016) i Faza (2019). Osnovao je Harmonica School Berlin.

  Dražen Franolić & Nino Mureškič – Jar / Dražen Franolić & Nino Mureškič – Papillon / Dražen Franolić & Emil Gabrić – The Other Side / Dražen Franolić & Emil Gabrić – Triptych / Trio Franolić, Mureškič, Gabrić – Black Cat /

  Na albumu Black Cat svirali su – Dražen Franolić (oud) ; Nino Mureškič (udaraljke) ; Emil Gabrić (viola) – kao gostMarko Jovanović (usna harmonika)

  Glazbenici – Dražen Franolić, Nino Mureškič, Emil Gabrić i Marko Jovanović izvode autorske kompozicije spajajući orijentalne, ethno utjecaje, jazz i improvizaciju. Arapska lutnja, usna harmonika, viola i udaraljke svojim zvucima nas vode na egzotično putovanje – od Balkana, pa sve do Indije.

  Dražen Franolić, Nino Mureškič, Emil Gabrić – “Black Cat” – 1. Black Cat ; 2. Sense ; 3. Orange Pyramid ; 4. Kanjira ; 5. Tear ; 6. Remember ; 7. Horizon 8. Jar ; 9. The Tempest

  Foto – Promo 

  Klik na linkDUO FRANOLIĆ ĆULAP – Aktivnosti (Informacije dostavila – Ivana Tolić)

  https://www.facebook.com/drazenfranolicoud / https://notabene.lnk.to/BlackCat /

  YT – Trio Franolić/Mureškič/Gabrić – Kanjira

  YT – Trio Franolić/Mureškič/Gabrić – Black Cat