• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DIVANHANA & Suzan Kardeş – Kardeş

  DIVANHANA & Suzan Kardeş – Kardeş

  DIVANHANA & Suzan Kardeş – Kardeş / Multimedia Music, Kala Muzik, 2018 / CD, dig / traditional / Bosna i Hercegovina, Turkey

  Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera grupe Divanhana je da prezentuje urbanu tradicionalnu muziku, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i tradicionalnu muziku cijele regije Balkana sa akcentom na sevdalinku. Grupu su početkom 2009. godine oformili studenti Muzičke akademije Sarajevo.

  Debut CD, “Dert“, snimljen je februara 2011. godine za Fattoria Musica Studio, Osnabruck (Germany) u kooperaciji sa izvođačem tradicionalne muzike, Vanjom Muhovićem. Septembra 2011. godine, počela je saradnja sa Lejlom Ćatić, vokal. Krajem 2013. godine izdaju novi album – “Bilješke iz Šestice“. Album je izdat od strane RSG Radija, Sarajevo, za tržište BiH, a Multimedia Music, Beograd, izdade ga za tržište regije Balkan.

  Tokom februara 2015. godine počeo je rad na novim pjesmama i snimane su, opet, u Fattoria Musica Studio, Osnabruck. Nova članica, vokal, postala je Naida Čatić. Novi album, “Zukva“, publikuje Multimedia Music, Belgrad, za prostor ex Yugoslavia, a ARC Music, Great Britain, za ostatak svijeta. Uslijedila je velika turneja također nazvana “Zukva“. Uslijedilo je novo izdanje – prvo live od strane grupe Divanhana – “Live in Mostar” i “Zukva“, dokumentarni zapis koji je uradila TV mreža Al Jazeera Balkans.

  Krajem 2017. godine, Divanhana je imala koncert u Istanbulu, gdje im je kao specijalna gošća nastupila popularna glumica i pjevačica iz Turske – Suzan Kardeş. Februara 2018. godine, Divanhana i Suzan se sreću u Sarajevu, gdje snimaju novi audio materijal, kasnije izdat pod imenom “Kardeş“. Novi album sadrži deset pjesama koje potiču iz muzičke tradicija BiH i Turske. “Kardeş” je publikovan aprila 2018. godine od strane Kalan Muzik, jedne od najpoznatijih izdavačkih kuća iz Turske.

  Protok vremena donosi nove uspješne turneja, kao i novi vokal. To je sada Šejla Grgić. Dugo bi uzelo nabrojati mjesta i zemlje u kojima je Divanhana do sada nastupila, a bit će ih još mnogo i to zadugo.

  Diskografija – Vanja Muhović & Divanhana – Dert (Yaman, 2011) ; Bilješke iz Šestice (Multimedia Music, 2013) ; Zukva (Multimedia Music, 2015) ; Live in Mostar – Zukva Tour (CD+DVD, Multimedia Music, 2017 / ARC Music, 2017) ; Divanhana & Suzan Kardeş – Kardeş (Multimedia Music, 2018)

  Divanhana su – Šejla Grgić (vocal) ; Neven Tunjić (piano) ; Nedžad Mušović (accordion) ; Adin Taletović (guitar) ; Azur Imamović (bass guitar) ; Jasmin Hadžiomeragić (drums) ; Irfan Tahirović (percussions)

  Bendovi poput Mostar Sevdah Reunion i Divanhana, kao i Amira Medunjanin, donijeli su pjesmu sevdalinku na najveće europske i svjetske pozornice. Time su skrenuli pažnju na tradicionalnu muziku sa Balkana, a dali su i dosta promocije našoj kulturi i narodima.

  Album, “Kardeş“, spoj je tradicionalne muzike dvaju bliskih i srodnih svjetonazora – bosanskog i turskog. Svoj pečat novom albumu benda Divanhana dao je turski klarinist Yunus Emre Elleka. Možemo izdvojiti i virtuozno muziciranje gitarskog dvojca iz Tuzle – Sanela Redžića i Emira Hota, kao i energične zvuke makedonskih trubača vođenih dirigentskom palicom Džamba Aguševa. Album je produciran u Long Play studiju, Sarajevo, od strane saradnika benda, Borjana Miloševića.

  Teško je naći neku zamjerku ovom diskografskom izdanju. Ima mnogo toga što treba pohvaliti. Prije svega, pohvalio bih uspješan spoj dvaju tradicija – bosanske i turske. Tekstovi su, respektabilno, pjevani na dva jezika – na bosanskom i na turskom. Kada ih “obgrli” lijepa muzika – niko ne pita za prevod – dovoljno je prepustiti se zvucima iz zvučnika i predati se uživanju.

  Divanhana je, rekao bih, tek na početku svoje muzičke karijere. Vidljivo je da imaju mnogo novih ideja, a i hrabrosti sprovesti ih u djelo. Konzekventno tome – od njih možemo očekivati još pregršt novih i respektabilnih muzičkih izdanja.

  Divanhana & Suzan Kardeş – “Kardeş” – 1. Anterija ; 2. Odasina Girdim Fincan Elinde ; 3. Kolo igra kod komšije ; 4. Üsküdar’a Gider Iken (Anadolka) ; 5. Fikrimin Ince Gülü ; 6. Kafu mi draga ispeci ; 7. Findikli Bizim Yolumuz ; 8. Köprüler Yaptirdim Gelip Geçmeye ; 9. Snijeg pade na behar na voće ; 10. Meyhanenin Gülü (Site devojčinja)

  Vezani linkovi
  DIVANHANA – Live in Mostar (Zukva Tour) (Recenzija: Dragutin Matošević)
  DIVANHANA – Zukva (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/divanhana/ / http://www.divanhana.ba / http://www.multimedia-music.com /

  YT – Divanhana & Suzan Kardeş – Kafu mi draga ispeci

  YT – Divanhana & Suzan Kardes – Odasina Girdim Fincan Elinde (Audio 2018)