• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Interviews »

  DAVORIN POPOVIĆ – Interview (25-02-2001)

  DAVORIN POPOVIĆ – Interview (25-02-2001)

  DAVORIN POPOVIĆ – Interview (Dragutin Matošević, Tuzla, 25.02.2001.)

  Davorin Popović – to je ime koje ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je reći – vokalni solista i frontman legendarne grupe Indexi iz Sarajeva. Davorin Popović je bio specijalni gost na jubilarnom koncertu tuzlanske grupe Terusi koja je slavila 25 godina od izdavanja svoje prve single ploče. Sa Davorinom Popovićem sam razgovarao – 25-02-2001 – u jednom od restorana Hotela Tuzla u Tuzli.

  P: Naš razgovor bismo ovaj puta ograničili na period rada grupe Indexi u ratnom periodu i nakon njega. Ko je činio zadnju postavu grupe Indexi u vrijeme izbijanja rata u Bosni i Hercegovini?
  O: Zadnju postavu grupe Indexi činili su: Nenad Jurin – klavijature, Fadil Redžić – bass gitara, Slobodan Bodo Kovačević – gitare, Đorđe Kisić – bubnjevi i ja. Dolaskom rata u Bosnu i Hercegovinu, Slobodan Bodo Kovačević odlazi u Češku, a Nenad Jurin odlazi u Sloveniju. U Sarajevu smo ostali Fadil, Đorđe i ja. Na prijedlog nekih ljudi iz Sarajeva, bilo je to 1994. godine, pošli smo svirati za naše ljude u Londonu. Iz Sarajeva smo izašli putem tunela, a u London smo pozvali i Slobodana Bodu Kovačevića. Sa nama je išao i Kemal Monteno, a umjesto ranjenog Đorđa Kisića, bubnjeve je svirao Petar Peco Petej. Bilo je to prvi puta da se kao grupa Indexi okupimo u ratu. Tamo smo odsvirali par koncerata. Sve je to prošlo na jednom zavidnom nivou. Svirali smo u jednoj crkvi koja prima oko 2000 ljudi. Publiku su mahom činili naši ljudi, a ostalo su bili Englezi. Nakon toga sam ja u martu išao na Eurosong 1995. koji se održavao u Dablinu, Irska, sa pjesmom “21. vijek“. Nakon toga smo malo zastali sa radom. Uskoro smo napravili turneju po Hrvatskoj svirajući u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci i Osijeku. U tom periodu sam ja izdao svoj solistički album nazvan “21. vijek”. Kada se situacija u Sarajevu malo sredila, kada smo mogli slobodno izlaziti iz grada, krenula je i naša karijera svojim normalnim tokom. Sa grupom Indexi počinje da svira klavijaturista Sinan Alimanović, a Fadil Redžić odlazi u Ameriku želeći se pridružiti svojoj djeci koja su tamo bila od ranije. Fadilov odlazak ni malo ne znači da smo mi sa njim prekinuli saradnju. Fadil je moja desna ruka.

  P: Šta grupa Indexi trenutno radi?
  O: Trenutno, prikupljamo materijal za naš novi album. Materijale nam pripremaju Fadil Redžić, Hrvoje Hegedušić, Petko Kantardžijev i još neki.

  P: Koji vam je glavni kriterij kada birate novi materijal?
  O: Mahom naš materijal baziramo na dobrim tekstovima. Tekstove nam uvijek pišu pravi pjesnici – Abdulah Sidran, Maja Perfiljeva, Miroslav Pilj i ostali.

  P: Kakvo je tvoje viđenje trenutne situacija na BiH muzičkoj sceni?
  O: Ja mislim da je osnovni problem u toj oblasti što nisu regulisana autorska prava u Bosni i Hercegovini. Stvaraoci muzičkih djela bi trebali biti zaštičeni u pravnom smislu. Snimanje jedne ploče danas iziskuje mnogo novca, a velika ulaganja je nemoguće kompenzirati njenom prodajom. Čim se ovo izreguliše, ja vidim procvat na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine. Ova zemlja je uvijek bila rasadnik dobrih muzičara na nivou cijele bivše Jugoslavije.

  P: Koga ti vidiš kao nove nade BiH muzičke scene?
  O: To bi trebala biti grupa Seven Up sa mladim Fuadom Backovićem, za kojeg vjerujem da će sigurno izrasti u velikog pjevača. Ima dosta mladih pjevača i što se toga tiče ja ne brinem za budućnost BiH muzičke scene. Moramo naglasitit da u BiH ranije nismo imali dovoljno ženskih vokala, a danas ih ima petnaestak. Recimo, tuzlanska grupa If sa Selmom Bajrami, to je “prva liga“, pa grupa Konvoj i tako dalje.

  P: Zamolio bih te za tvoje mišljenje o sinoćnjem, jubilarnom koncertu, legendarne tuzlanske grupe Terusi, kojem si ti prisustvovao kao specijalni gost.
  O: Ovaj koncert je bio “prva liga“. Ja sam se osjećao kao da sam bio dvadeset, trideset godina mlađi. U Tuzli sam služio vojni rok i osjećam se starosjediocem ovog grada. Vidio sam šaroliku publiku, to jest, nekadašnju i sadašnju omladinu. Grupa Terusi je ono što smo mi, Indexi, bili u Sarajevu. Bila je to stvarno jedna atmosfera na zavidnoj visini pogotovo kada su se te generacije izmješale na ovom koncertu.

  P: Kakvo je tvoje mišljenje o ovakvim, jubilarnim koncertima? Grupa Indexi ih je isto tako imala nekoliko. Da li je to u redu?
  O: Svakako da je to u redu. Mi ćemo za 2002. godinu napraviti koncert povodom 40 godina rada grupe Indexi.

  MBB: Hvala na ovom razgovoru.
  Davorin Popović: Hvala i tebi.

  Tekst interviewa originalno publikovan na web portalu muzika.bosnia.ba

  R.I.P.
  Davorin Popović (rođen – 23-09-1946, Sarajevo ; preminuo – 18-06-2001, Sarajevo)
  Slobodan “Bodo” Kovačević (rođen – 29-12-1946, Sarajevo ; preminuo – 22-04-2004, Sarajevo)
  Đorđe Kisić (rođen – 15-03-1934, Baošići, Montenegro ; preminuo – 25-11-2005, Sarajevo)