• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DARKO MISIRAČA QUARTET – Svarog’s Garden

  DARKO MISIRAČA QUARTET – Svarog’s Garden

  DARKO MISIRAČA QUARTET – Svarog’s Garden / NOTA BENE Records, 2018 / CD, dig / jazz / Hrvatska

  Najprije da upoznamo aktere ovog vrijednog diskografskog izdanja:

  Darko Misirača rođen je 1978. godine u Zagrebu. Pohađao je Osnovnu školu Mate Lovrak te Srednju školu Tin Ujević – smijer Opća gimnazija u Kutini. Kasnije, upisuje Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Tokom studija aktivno se bavi muzikom te pohađa privatne satove kod kompozitora i aranžera Zorana Ščekića. Pri završetku fakulteta, odlazi na studij jazz gitare na Kartner Landes Konservatorium, Klagenfurt (A), gdje upisuje smijer koncertnog izvođača te pedagoški smijer. Jazz gitaru je studirao u klasi internacionalno priznatog profesora i stručnjaka za jazz gitaru, prof. Agostina Di Giorgio (USA) i kod koautora svijetski priznate knjige, Guitar Studies, Chuck Wayna (USA). Tokom studija pohađao je veliki broj seminara od kojih bi trebalo izdvojiti seminare sa Jimmy Kobb (Miles Davis, Wes Montgomery, John Coltrane itd) i Don Menza (Buddy Rich). Tokom studija, nastupao je u ansamblima prof. Roba Bargatha, Mihaela Eriana, Andreasa Mitermayera… Poslije studija nastupa na raznim projektima u Hrvatskoj i Austriji. Neki od njih su Porinom nagrađivani, album “Nehaj“, Borna Šercar’s Jazziana Croatica (uz goste – Matija Dedić, Tamara Obrovac itd.), Stadtrichter Musicle Klagenfurt Austija. Pedagošku karijeru započeo je u Musikschule Kaernten (Slovenskoj glasbenoj šoli pri Koroškem, gdje je radio od 2008. do 2013. godine). Pedagošku karijeru nastavlja u Hrvatskoj gdje predaje gitaru u Osnovnoj i Srednjoj glazebenoj školi Požega te na Učilištu za popularnu i jazz glazbu u Zagrebu.

  Hrvoje Galler, prof., rođen je 1976. godine u Brežicama. Muzičko školovanje započeo je u Muzičkoj školi Zlatka Balokovića gdje je na klavirskom odjelu, u klasi prof. Marine Štambuk, završio osnovnu muzičku školu. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Školi Blagoje Bersa te u Funkcionalnoj glazbenoj školi u klasi prof. Ljerke Čavić-Tomčik. Diplomira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Pavice Gvozdić. Uz redovni studij, usavršavao se i na klavirskim seminarima u klasi prof. Marine Horak (SLO) i Sulamite Aranowsky (GB). Kao odličan student, tokom studija, stekao je pravo na sveučilišnu stipendiju. Usporedno s klasičnim obrazovanjem, proučava i jazz muzički izraz, pa tako i danas nastupa s mnogim poznatim muzičarima kao što su: Jasna Bilušić, Zagrebački jazz portret, Saša Nestorović i drugi.

  Zvonimir Šestak rođen je 1988. godine u Zagrebu, Hrvatska. Nakon srednje škole, 2007. godine, počinje studirati jazz kontrabas na Kärntner Landeskonservatorium (Klagenfurt, Austrija) s prof. Ulrich Langthaler. Godine 2008., polaže prijemni ispit i nastavlja studij na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz (Graz, Austrija) s prof. Wayne Darling. Diplomirao je 2012. i dobio magisterij. Diplomirao je 2014. godine kod prof. Mortena Ramsboela. Sarađivao je s HGM (Hrvatska glazbena mladež) Big Bandom (2009.) i sa mnogim drugim priznatim muzičarima i voditeljima bendova kao što su: Amira Medunjanin, Bojan Z, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Didier Lockwood, Satoshi Inoue, Debora Carter, Carol Cass, Simon Marlow, Klemens Marktl, Karen Asatrian… Tokom svoje karijere nastupao je na jazz festivalima i koncertnim dvoranama u mnogim državama – Kina, Hong Kong, Makao, Norveška, Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Španjolska, Slovačka, Italija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska… Sudjelovao je u projektu Europske unije za radio-difuziju, 2014. godine, kao član Euroradio jazz orkestar, zajedno s najboljim europskim jazz muzičarima. Dobitnik je nagrade Hrvatskog glazbenog saveza, Status, kao Najbolji jazz kontrabasist i električni basista u 2013. i 2015. godini. Dobitnik je Porina za Najbolju jazz izvedbu (2014.), za Najbolji jazz album (2015.), za Najbolju jazz skladbu (2015.) i za Najbolju jazz izvedbu (2015.).

  Borko Rupena rođen je i odrastao u Buzetu. Za muziku i bubnjeve počeo se interesirati s deset godina. Dolaskom u Zagreb ozbiljnije i profesionalnije kreće u istraživanje improvizirane muzike i američke jazz kulture. U Zagrebu, gdje studira i završava Fakultet političkih znanosti, upoznaje svog velikog uzora, mentora i prijatelja, Krunu Levačića, koji ima veliki upliv na njegov pristup muzici. Svirao je s brojnim znanim hrvatskim i stranim jazz umjetnicima poput Davora Križića, Saše Nestorovića, Matije Dedića, Ivana Kapeca, Joe Pandura, Joe Kaplowitza, Deborah Carter, Jeremy Browna, Valerije Nikolovske, HGM Big banda uz vodstvo Sigija Fiegla. Aktivan je u nekoliko projekata poput “4in3+1”, Sonic Diptych, Matej Deronjic Trio, Atma Mundi Ensemble… Snimio je nekoliko nosača zvuka koji su objavljeni, a od kojih je kompozicija, “Donna Lee is pissed off” (4in3+1), nagrađena Porinom za Najbolju jazz skladbu 2017. Sa Atma Mundi Ensemble je, također, snimio i album, “The Road to Skitacha” te se sa istoimenim sastavom pojavljuje na kompilaciji talijanskog časopisa Musica Jazz ((2016) s gostima – Arsenom i Matijom Dedićem te kasnije s Tamarom Obrovac na kompilaciji u spomen stotog rođenda Franka Sinatre. Uz neke nove autor i soliste, snimio je još tri nova albuma koja bi tek trebali izači. Trenutno živi u Zagrebu.

  Diskografija – Borna Sercar’s Jazziana Croatica – Nehaj (CD, 2012) ; Darko Misirača Quartet – Svarog’s Garden (NOTA BENE Records, 2018)

  Darko Misirača Quartet čine – Darko Misirača (gitarista, kompozitor, aranžer) ; Hrvoje Galler (pijanista, el. pijanista) ; Zvonimir Šestak (kontrabasista) ; Borko Rupena (bubnjar)

  Svarog je, u slavenskoj mitologiji, bog vatre i neba, stvoritelj svega na nebu i zemlji, prvo božanstvo Sunca kod Slavena.

  Darko Misirača QuartetSvarog’s Garden (Svarogov vrt) – album je, po riječima autora, “…posvećen izgubljenoj ljubavi. Kompozicije opisuju trenutke, emocionalne faze, životna događanja… prije i nakon što su dvije osobe otišle na različite životne strane.

  Kao i u svakoj pravoj bašti, u “Svarogovom vrtu“, također, može se naći pregršt ljudskih emocija ispričanih jezikom instrumenata, kristalno jasne atmosfere, donešenih jezikom muzike. Album je izašao zadnjeg mjeseca 2018. godine. U februaru smo, evo, a ne vidim da je recenziran od strane drugih web portala. Za taj propust, načinjen od strane drugih recenzenata, kolega, nemam nikakvog opravdanja.

  Da bi neki muzički proizvod bio uspješan, mora ispuniti nekoliko bitnih elemenata – da je snimljeni materijal, po mogućnosti, autorski rad, da je stilom ujednačen, prepoznatljiv u smislu unikatnosti, da je odsviran od strane vrhunskih umjetnika svog instrumenta. Darko Misirača Quartet zadovoljio je sve naprijed iznesene zahtjeve. Iz svega, logično, proizilazi vrhunsko muzičko djelo. Ono nije pravljeno za “široke narodne mase“, ali svi oni koji znaju prepoznati kvalitet, vidjet će ga u, ovdje, predstavljenih nam 6 kompozicija.

  Nikakve priče, ni recenzije, bogate ovim ili onim epitetima hvale, neće vam dočarati vrijednost i ljepotu muzike nekog albuma. Na kraju krajeva, svatko od nas vjeruje samo u svoj lični sud. To je ljudski i razumljivo. Ali… ljudski je i dati priliku nekom (muzičaru) da vam se predstavi, da za njegovo muzičko djelo odvojimo dio svog slobodnog vremena. Darko Misirača Quartet i album “Svarog’s Garden” to svakako zaslužuju. Sve ostalo je… do vas.

  Darko Misirača Quartet – “Svarog’s Garden” – 1. Cityron ; 2. Lava ; 3. Darvla ; 4. Melakolision ; 5. Farewell Blue ; 6. Art Vandely

  https://www.facebook.com/Darko-Misiraca-609528032415378 /

  YT – Darko Misirača Quartet – Cityron

  YT – Darko Misirača Quartet – Melankolision

  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *