• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BORNA ŠERCAR’S JAZZIANA CROATICA – Wagner Goes To Hollywood

  BORNA ŠERCAR’S JAZZIANA CROATICA – Wagner Goes To Hollywood

  BORNA ŠERCAR’S JAZZIANA CROATICA – Wagner Goes To Hollywood / Croatia Records, 2015 / CD / jazz / Hrvatska

  Borna Šercar’s Jazziana Croatica je jazz ansambl osnovan 2009. godine sa osnovnim ciljem da sačuva hrvatsko muzičko nasljeđe bazirano na ethno uticajima. Bend, također, nastoji postati prepoznat kao hrvatski brend. Svoj repertoar Borna Šercar’s Jazziana Croatica bazira na originalnim kompozicijama i aranžmanima poznatih folk tema, a koristi se i temama iz klasične muzike.

  Borna Šercar’s Jazziana Croatica je imala nastupe širom Hrvatske, kao i u inostranstvu. Ovaj jazz ansambl ima solidnu diskografiju obzirom na period svog djelovanja. Diskografija – A Little Book of Notes (2010.) ; Nehaj (2012.) ; Borna Šercar’s Jazziana Croatica Big Band (2014.) ; Wagner Goes To Hollywood (2015).

  Borna Šercar - Omot - Hollywood

  Borna Šercar’s Jazziana Croatica je album “Wagner Goes To Hollywood” snimila u postavi: Vojkan Jocić (tenor i sopran saksofon) ; Zvjezdan Ružić (klavir) ; Tihomir Hojsak (kontrabas) i Borna Šercar (bubnjevi i perkusije). Kao vokalni gosti pridružile su im se vokalistice Ana Lice i Valentina Fijačko Kobić.

  Na albumu “Wagner Goes To Hollywood” nalazi se 11 kompozicija svjetski poznatih kompozitora kao što su Emil Cossetto, Benjamin Britten, Richard Wagner, Giuseppe Verdi, kao i poznatih hrvatskih kompozitora – Josipa Hatzea, Blagoja Berse i Vladimira Ruždjaka.

  Bez da čujete i jednu kompoziciju sa ovog albuma, dovoljno je da pogledate spisak izvođača (sva već davno afirmisana imena), spisak kompozicija (toliko raznovrsnosti nije skoro pohranjeno na jednom nosaču zvuka), toliko stvaraoca te muzike (sva su to imena koja su odavno u svim udžbenicima muzičke kulture…), već dovoljno govori o veličini i kulturnom značaju ovoga projekta.

  Borna Šercar’s Jazziana Croatica, uz vokalistice gošće, donosi istinski umjetnički doživljaj. Iako je ovo jazz izdanje, a jazz je, zna se, među običnim pukom teže prihvatljivo muzičko štivo, vjerujem da će naći mjesta u srcima mnogih slušatelja i van kruga jazzoljubaca. Prvenstveno je to zasluga pomno izabranog materijala obuhvačenog ovim albumom, kao i njegovoj izvedbi na visokom umjetničkom nivou. Aranžmani su dali prijeko potrebnan prostor da se svaki od uključenih muzičara iskaže svom svojom virtuoznošću, ali i dovoljno nenametljivi da eventualnom “prenatrpanošću” ne opterete slušatelja. Stoga, muzika je “pitka”, lako se prihvata i sluša se u jednom dahu.

  Kako je najavio sam vođa ovog ansambla, Borna Šercar, jazz ansambl Jazziana Croatica je otvoren za sve muzičke teme koje se jazz formom mogu sačuvati od zaborava, ili im se dati nova umjetnička vrijednost. Za vjerovati je da ćemo uskoro imati prilike uživati u njihovim novim i novim projektima. Tu smo, nestrpljivi da ih dočekamo i da im se, već sada to znam, istinski divimo.

  CroRec logo

  Borna Šercar’s Jazziana Croatica – “Wagner Goes To Hollywood” – 1. Durme, Durme (feat. Ana Lice), BSJC & Emil Cosetto ; 2. Simple Simphony, BSJC & Benjamin Britten ; 3. Ljuven sanak (feat. Valentina Fijačko), BSJC & Josip Hatze ; 4. Tannhäuser (Overture), BSJC & Richard Wagner ; 5. Götterdämmerung – Siegrfied’s Funeral March, BSJC & Richard Wagner ; 6. Die Walküre: Ride of the Valkyries, BSJC & Richard Wagner ; 7. Robinjica (feat. Ana Lice), BSJC & Blagoje Bersa ; 8. La Traviata – Brindisi, BSJC & Giuseppe Verdi ; 9. Nabucco – Va, Pensiero, BSJC & Giuseppe Verdi ; 10. Il Trovatore – Anvil Chorus, BSJC & Giuseppe Verdi ; 11. Lehku noć (feat. Valentina Fijačko), BSJC & Vladimir Ruždjak

  Vezani linkovi:
  https://barikada.com/borna-sercars-jazziana-croatica-jazziana-croatica-big-band-2/
  http://old.barikada.com/svastara/2009/2009-12-30_borna_sercar.php

  Foto: Damir Hoyka

  https://www.facebook.com/Borna-Sercars-Jazziana-Croatica-163416760343730 / www.bornasercar.com

  YouTube – Borna Šercar’s Jazziana Croatica – Durme, Durme

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .