• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  BERNAYS PROPAGANDA – Zabraneta Planeta

  BERNAYS PROPAGANDA – Zabraneta Planeta

  BERNAYS PROPAGANDA – Zabraneta Planeta / Napravi Zaedno – MKC, MK – Pruegelprinz, Germany – Moonlee, rest of the world – IODA, digital, 2013 / CD – LP – download / postpunk – indie rock – alternative rock / Makedonija 

  Prošle su dvije i pol godine od izlaska posljednjeg albuma Bernays Propagande, i sigurni smo da ste, kao i mi na Moonlee Recorsu, s nestrpljenjem očekivali novi. Nekako smo “izgurali” kroz 2011/12 zahvaljujući dvama izvrsnim albumima Xaxaxa (punk-rock side project Bernays Propagande), kao i “Igraj Slobodno!”, EP-u na kojem je pjesme Bernays Propagande remiksirala cijela paleta stilski raznolikih izvođača, među kojima Mark Heaney (Gang Of Four) i Zea (The Ex), da napomenemo samo najpoznatije među njima.

  Kao jedan od trenutno najuspješnijih i međunarodno prepoznatih bendova iz regije, Makedonci, Bernays Propaganda, sigurno su bili pod budnim okom obožavatelja i kritike. Dva iznimno hvaljena albuma – “Happiness Machines” (2009) i “My Personal Holiday” (2010) podigla su očekivanja kod svih, i ono što se očekivalo nakon toga moralo je biti na barem istoj razini.

  Bernays Propaganda - CDDame i gospodo, album “Zabraneta Planeta” je tu, spreman da eksplodira u vašim ušima i prokuha mozgove – “Zabraneta Planeta” će vas uistinu odvesti na zabranjeno mjesto prepuno vrhunskog zvučnog užitka. Nije pretjerano reći da je ovo najbolji i najzreliji album Bernays Propagande do sada, točka – i složit ćete se s nama i prije nego što mislite.

  Sve što ste voljeli kod savršenog spoja između Kristine, Vaska, Nenada i Džana je i dalje tu – njihov prepoznatljivi new wave / post-punk zvuk s jakom plesnom podlogom, čvrstim bubnjanjem i dominantnim, “groovy” zvukom bassa, na koje se nadograđuju slojevi bučnih i disonantnih gitarskih dionica, iako ponešto manje “funky” i isprekidano nego ranije. Povrh cijele te atmosfere i nasrtaja energije, dodajte još malo politički angažiranih tekstova koje proizvodi jedan vrlo izražajni ženski glas i dobili ste 9 novih pjesama, 9 novih priča, 9 novih manifesta koji pozivaju na radikalne promjene.

  Ovaj put, bend se okušao u nešto suptilnijem pristupu – glazba počinje lagano, vokali su gotovo na razini šapta, i tada sve postupno kreće do postizanja potpunog efekta, kao da su htjeli stvoriti glazbenu metaforu za rušenje sistema iznutra – pristupi mu oprezno, upoznaj se i zadobij povjerenje, a onda napadni iz sveg dostupnog oružja. Ili, da pojednostavimo usporedbe, recimo samo da je “Zabraneta Planeta” bombon s kamenom u sredini – ako ste očekivali slatki sok, mogli biste razbiti zube.

  Album je snimio, miksao, producirao i masterirao Ivica Jankulovski u “MarryPhat” studiju u Skopju, tijekom studenog i prosinca 2012. godine uz pomoć Nenada Trifunovskog, basista benda. “Zabraneta Planeta” je realizirana zahvaljujući mnogim gostima, a to su: Jugoslav Stojčeski (udaraljke), Saša Pavlović (semplovi i efekti), Vladan Drobicki (trombon), Vasko Bojadžiski (saksofon) i Panče Bujukliev (sintesajzer). Pjevačica, Kristina Gorovska, zaslužna je za dizajn. Album je izašao 26. veljače 2013. godine na CD-u i ploči u suradnji s “Napravi Zaedno”, MKC Skopje i Pruegelprinz Records. Digitalna generacijo, pozor – dostupan je i kao besplatni download.

  Bernays Propaganda još su jednom nadmašili sebe materijalom koji pokazuje kako jedan bend može postići potpunu skladateljsku i aranžersku zrelost, bez da izgubi ijedan od temeljnih postulata filozofije na kojoj je zasnovan. Koji god razlog se nalazio iza toga, sigurni smo da će nas Bernays Propaganda nastaviti iznenađivati sa svakim novim komadićem glazbe kojeg objave.

  Moonlee Records

  Bernays Propaganda – “Zabraneta Planeta” – 1. Pogrešno zname ; 2. Makedonski son ; 3. A Bone to the Dog ; 4. Bar kultura ; 5. Čuvaj se od tie što te čuvaat ; 6. Zabraneta Planeta ; 7. Ordinary Toy ; 8. Dodeka krstot ne go zgasne. ; 9. Leb i igri

  bernayspropaganda.bandcamp.com / www.facebook.com/bernayspropaganda

  YouTube – Bernays Propaganda – Pogresno zname (Zabraneta Planeta, 2013)