• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BATALJON – Vstaja!

  BATALJON – Vstaja!

  BATALJON – Vstaja! / Self-released, 2019 / dig, USB memory stick, maksi single / rock / Slovenija

  Grupa Bataljon sa radom je započela 2008. godine po prestanku rada grupa Yellow Minute (Žuta minuta), Bleed on, Posodi mi jürja… iz koji dolaze njeni pojedini članovi. Grupa je oformio Tomi Šoštarič Shurda sa ciljem da se ta nova grupa svira čistokrvni rock baziran na autorskom načinu rada. Uz rock, grupa je na repertoaru imala i alternative, punk, blues, hard rocka izvedbe. Kroz grupu Bataljon prošlo je nekoliko odličnih muzičara, prvenstveno sa prostora Pomurja.

  Snimljena su dva albuma. Prvi, naslovljen, “Bataljon“, snimljen 2010. godine i drugi, naslovljen, “Vintage“, snimljen 2014. godine. Snimljena su i četiri video spota. S prvim albumom, grupa Bataljon se nametnula na SLO rock sceni, a po izlasku drugog albuma, grupa pravi pauzu u radu. Povratak u muzičke vode označavaju single izdanjem – “Fenix (Iz pepela vstal)” – koji je najavio izlazak maksi sngle izdanja “Vstaja!“. Nerijetko, na koncertima zasviraju i nešto što sviraju – Clapton, Hendrix, Rolling Stones, Iggy Pop, ZZ Top i tako dalje.

  Grupa Bataljon obilježava 10 godina postojanja. U tom dugom periodu neki članovi su odlazili, novi su dolazili. Trenutno, bend djeluje kao kvintet. Svi članovi grupe Bataljon muzički su edukovani – od bostonskog Berklee College of Music do Konzervatorija za glasbo Maribor. Tjan, bobnjar / prateći vokal, završio je Konservatorij za glasbo Maribor ; Sašo Zver, gitara / vokal, završio je Berklee College of Music ; Sašo Šrajner, gitara / prateći vokal, završio je Nižju glasbenu šolu ; Erik, gitara, završio je Nižju glasbenu šolu ; Edita, klaviature / vokal, završila je Nižju glasbenu šola ; Tomi, bass / vokal, završio je Nižju glasbenu šolu. Uz sve to, krasi ih velika muzička kilometraža sažeta u njihovim prstima.

  DiskografijaBataljon (album, 2010) ; Vintage (album, 2014) ; Vstaja! (USB memory stick, maksi single, 2019)

  Trenutni članovi grupe Bataljon su – Edita Vodan Šoštarič Ditka (vokal, tamburin, klavijature) ; Sašo Šrajner (gitara, vokal) ; Erik Toplak (gitara, vokal) ; Tomi Šoštarič Shurda (bass, vokal) ; Tjan Šoštarič (bubnjevi, vokal)

  Spletom raznih okolnosti, muzika pomurske grupe Bataljon, malo je poduže čekala u redu da bude recenzirana. U tom čekanju, desio se i maksi single, “Vstaja!“. Više nisam imao “srca” odugovlačiti. Hvala članovima grupe na strpljenju i na razumijevanju. Njihov novo autorsko izdanje – izdato u formi USB memory sticka – sadrži audio kopije albuma “Bataljon” i “Vintage“, 4 pjesme sa maksi singleaVstaja!“, kao i 4 video spota. Treba li bolje preporuke za kupiti ga.

  Usudim se reći da dobro poznajem SLO rock scenu. Najviše doprinosa tome dali su moji boravci na velikom festivalu Rock Otočec, nekoliko godina zaredom, kao i odlična saradnja sa slovenačkim izdavačima koji mi, svi odreda, ispune svaku moju “muzičku želju” i bez imalo ustezanja za predstavljanje / recenziranje dostave svako zamoljeno izdanje. Ne treba zanemariti ni izdanja koje mi šalju sami SLO bendovi.

  Sve naprijed sam rekao u namjeri da istaknem različitost muzike grupe Bataljon u odnosu na uobičajenu muzičku scenu dežele. Zahvaljujući velikom muzičkom iskustvu, nerijetko bez greške mogu odrediti iz koje od nekadašnjih zemalja bivše Jugoslavije, dolazi neki bend. Ima nekoliko karakteristika koje to određuju. Najveći utjecaj na zvuk nekog benda čini muzička scena na kojoj on djeluje. Grupa Bataljon je sa uspjehom “izmakla” toj zamci. Njihovi tekstovi jest na slovenačkom jeziku, ali zvuk im je europski.

  U zvuku, u pjesmama sa maksi singleaVstaja!” ne osjeti se pauza u radu koju je bend napravio. Članovi grupe Bataljon nastavljaju, kao da prekida u djelovanju i nije bilo. Uigrani do vrhunca, jaki zvukom i ritmom, vokalno bogati. Razumljivo je da su željni javnih nastupa. Tomi Šoštarič Shurda poslao mi ovu izjavu – “Ne živimo v oblakih, ker vemo da ni lahko na trenutni SLO rockerski sceni, tako da v tem momentu za špil ne zahtevamo več kot je “higienski” minimum. V bistvu smo precej fleksibilni, kar se honorarja tiče (vse je odvisno od tega kaj nam sam nastop vse prinese oz. za kakšne vste nastop gre).” Ukoliko ste u poziciji da ih pozovete u svoj klub / u svoje mjesto – ne oklijevajte. Višestruko su vrijedni svakog uloženog eura.

  Članovi grupe Bataljon najavljuju rad i izdavanje svog trećeg albuma. Tu ideju opravdava nekoliko faktora – njihov kvalitet, veliki autorski i umjetnički dijapazon (sposobnost) rada, kao i ogromna želja (a nju ne treba zanemariti) da idu dalje, da opravdaju, pa i da prevaziđu sve svoje dosadašnje uspjehe. Sretno im bilo.

  Bataljon – “Vstaja!” – 1. V pekel ; 2. Cunami ; 3. Fenix (Iz pepela vstal) ; 4. To je sve res (Najebal sem ko’ pes)

  Foto – Klemen Udovč

  https://www.facebook.com/Bataljon-300745388644 /

  YT – BATALJON – Fenix (Iz pepela vstal)

  BATALJON : FENIX (IZ PEPELA VSTAL)

  FOTOGRAFSKI KOLAŽ IZPOD ROK BORUTA STERGARJA IN VASJE ROVŠNIKA !!

  Gepostet von Bataljon am Sonntag, 24. März 2019

  Video – BATALJON – Pridi k nam (album, Vintage, 2013)

  Bataljon – Pridi k nam (Vintage, 2013)

  V živo v oddaji Jukebox 2.0 z Jernejem Šavlom

  Gepostet von Bataljon am Sonntag, 13. Oktober 2013