• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ANTUN TOMISLAV ŠABAN – Swing Analysis

  ANTUN TOMISLAV ŠABAN – Swing Analysis

  ANTUN TOMISLAV ŠABAN – Swing Analysis

  Treći autorski nosač zvuka Antuna Tomislava Šabana, “Swing Analysis”, u izdanju Aquarius Recordsa i Fonarta u cijelosti je posvećen njegovim skladbama za jazz orkestar. Posljednje četiri godine hrvatski se skladatelj Antun Tomislav Šaban posvetio zborskoj i općenito vokalnoj glazbi, od višestavačnih sakralnih djela do popularnih pjesama. Mnogi pritom mogu previdjeti činjenicu da je upravo Šaban tvorac jednog od najvećih i najznačajnijih opusa skladbi za jazz orkestar u hrvatskoj glazbi. Započevši svoj nauk jazza još u ranim dvadesetim godinama života, tijekom petnaestak godina napisao je i izveo nekoliko desetaka djela, izbor kojih se objavljuje na ovom albumu.

  Antun Tomislav Saban - CD

  Tijekom trinaest godina Šaban je u svojstvu umjetničkog voditelja jazz projekata Hrvatskog društva skladatelja u zagrebačkoj dvorani “Lisinski” organizirao oko dvjesto koncerata i pritom osobno upoznao veliki broj protagonista svjetske jazz scene. Neki od njih prisutni su na ovom izdanju: Michel Camilo kao skladatelj jedine obrade na ovom izdanju, koju je Šaban majstorski orkestrirao u stilu Gila Evansa, dok Ignacio Berroa svira bubnjeve u dvije Šabanove skladbe.

  Najveći broj snimaka s ovog albuma ostvario je Jazz orkestar HRT-a, s kojim je Šaban već gotovo dva desetljeća surađuje kao skladatelj, aranžer, dirigent ali i glazbeni promotor. No vrlo su vrijedne tri snimke iz arhiva Slovenske radio televizije, s čijim je big bandom Šaban još sredinom devedesetih godina ostvario svoje prve profesionalne angažmane. Poseban odnos veže ga i uz Austrian Jazz Composers Orchestra kojem je četiri godine bio menedžer i organizator. No usput je za njih i napisao nekoliko skladbi od kojih je jedna uvrštena na ovaj album.

  “Ne smatram se jazz glazbenikom, već profesionalcem koji se snalazi u raznim glazbenim situacijama, pa i u jazzu. Ovaj album predstavlja deset mojih djela za jazz orkestar nastalih između 1995. i 2010. godine, odnosno između 25. i 40. godine mog života, pa se usuđujem govoriti o nekoj ranoj skladateljskoj fazi. Skladbe nisu tematski zaokružene niti povezane, pisane su za razne ansamble i prilike, pa ne predstavljaju cjelinu već naprotiv: istraživanje zvuka i mogućnosti, skladateljskih postupaka i glazbenih stilova, te kreativnih potencijala raznorodnih solista.” (Antun Tomislav Šaban)