• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  AHMED BURIĆ – Sin pustinje

  AHMED BURIĆ – Sin pustinje

  AHMED BURIĆ – Sin pustinje / Dallas Records, 2022 / CD, Digital / spoken word music / Bosna i Hercegovina

  Ahmed Burić, rođen je u Sarajevu u 1967. godine. Bosanskohercegovački je književnik, pjesnik, prozaist, prevodilac i novinar. Objavljivao je u najvažnijim medijima jugoistočne Evrope. Tekstovi su mu prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenački, francuski, španjolski… Objavio je knjige poezije – Bog tranzicije (2004.), Posljednje suze nafte i krvi (2010.), Maternji jezik (2014.), Vrata raja (2016.), Hipertenzija (2017.), Java (Izbor, 2019.), pripovijetke – Devet i po (2016.) i roman – Tebi šega što se zovem Donald (2017). Autor je i knjige eseja (kolumni) – Od Ivana do Azize (“Ni na webu, ni na zemlji“). Sudjelovao je i u nekoliko filmskih projekata kao scenarist i glumac. Živi i radi u Sarajevu.

  U ranim osamdesetim dvadesetog stoljeća, Ahmed Burić je bio član nekoliko sarajevskih punk grupa koje nisu ostavile tonske zapise ili nosače zvuka. Onda je krenuo karijerom novinara, a potom pjesnika i prozaiste. Godine 2012., formira bend Kablovi, s kolegama iz redakcije Slobodna Bosna i sviraju, uglavnom, po sarajevskim klubovima. Prvo su im na repertoaru bili coveri, a onda i autorske pjesme od kojih je pjesma “Čuvari baštine” bila prilično zapažena. Snimljena je u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru. Potom im je Muzička produkcija BHRT-a otvorila vrata i Kablovi su snimila dva singla, pjesme – “Kiša” i “Grad“, koje su prošle relativno zapaženo u programima lokalnih televizija. Godine 2018., u Novom mestu, Slovenija, s jednim od tamošnjih najznačajnijih bendova, sa grupom Dan D, snimljen je album “Prostorija“, koji nije doživio fizičko izdanje, ali su neke od pjesama završile kao spotovi na YouTube kanalu, kao radovi postdiplomske grupe dizajnera, pod vodstvom prof. Bojana Hadžihalilovića. Realizaciju tog albuma je spriječila pandemija, ali nije isključeno da se u nekom obliku pojavi i kao nosač zvuka. S violinisticom, Melikom Hadžić, Ahmed je u formi dueta imao par nastupa u Sarajevu. Snimiljen je i single, “Jesen“. U međuvremenu, Ahmed Burić, kao ljubitelj skokova u različite medije i žanrove, pojavio se i kao autor pjesme u interpretaciji Halida Bešlića, “Anđeo iz mog sokaka“, čiji je spot premijerno prikazan na BHRT-u, prije nekoliko mjeseci. Saradnja s Damirom Imamovićem je, zapravo, Burićev prvi “pravi” nosač zvuka, a u pripremi je i materijal baziran na njegovim poetskim radovima i pjesmama kolega pjesnika sa savremene bosanskohercegovačke i hrvatske scene.

  Album “Sin pustinje“, nastao je iz druženja Ahmeda Burića i Damira Imamovića tokom pandemijskih dana.

  Ahmed Burić – diskografijaSin pustinje (Dallas Records, 2022)

  Na albumu “Sin pustinje” sarađivali su – Ahmed Burić (poezija, glas, klavijature, usna harmonika) ; Damir Imamović (muzika, vokal, akustična gitara, tambura, tambur, perzijski tar) ; Toni Kitanovski (električna gitara) ; Benjamin Drijenčić (truba) ; Ivan Mihajlović (snimanje, miks, programiranje bubnja, bass gitara) ; Nenad Kovačić (perkusije) ; Goran Milošević (bubnjevi)

  Dugo smo birali materijal i tražili najbolje muzičke teme. U kasno proljeće 2021. godine, snimili smo u mojoj dnevnoj sobi. Snimio ga je i miksao naš prijatelj Ivan Mihajlović, koji je i svirao bass na albumu. Ruku pomoći pružili su nam i Toni Kitanovski (električna gitara), Nenad Kovačić (perkusije), Goran Milošević (bubnjevi) i Benjamin Drijenčić (truba). Album je masterizirao Goran Antović, a fotografiju za naslovnu stranu CD-a uradio je Amer Kapetanović. Dizajn omota potpisuje Ana Pojatina“, pojasnio je Damir Imamović.

  Nema ovih dana bosanskohrecegovačkih izdanja “svaki dan“, te sam se obratio izdavaču albuma “Sin pustinje“, Dallas Recordsu iz Zagreba, sa molbom za jedan primjerak zainteresiran da ga poslušam, predstavim i recenziram. Dobio sam odgovor da nemaju više tih promo albuma. Tada sam se “požalioAhmedu Buriću, sa koji sam od ranije imao neke kraće komunikacije, na što je on odmah reagovao. Poslao mi je jedan primjerak tog CD-a, iz svoje kolekcije. CD je stigao, obavijestio sam ga o prispjeću i dodao poruku – “Znam, sada je na mene ‘red’“, na što je Ahmed odgovorio – “Nisam to slao ni zbog kakvog ‘reda’, nego zbog činjenice da postoji neko ko u ovaj vakat živi i radi te stvari, da je posvećen umjetnosti i da ima uvid i stranicu na kojoj objavljuje“. Mogu samo da kažem – “Hvala“.

  Sa posebnim sam interesom pristupio preslušavanju sadržaja albuma “Sin pustinje” obzirom da je riječ o umjetničkom djelu van uobićajenih konvencija. Glasom baritona, glasom čistim, jasnim i sugestivnim, Ahmed Burić izgovara svoje tekstove praćen mirnom muzičkom pratnjom koju čine njegovi saradnici – Imamović, Kitanovski, Drijenčić, Mihajlović, Kovačić i Milošević. Sami tekstovi su duboko misaoni i potkrijepljeni bogatim autorovim životnim iskustvima koja oslikavaju samog njihovog tvorca. Stoga su same poruke tih tekstova iskrene i poučne – svima nama od velike koristi.

  Sklad recitacija i muzičke pratnje je ujednačen. Sasvim lijepo se upotpunjuju bez intencije da jedan ili drugi od ovih segmenata prevagnu. To garantuje praćenje ponuđenog nam sadržaja sa punom pažnjom. Vidim njegove slušatelje koji u nekom mirnom prostoru, neometani ni od koga, upijaju i riječi i muziku ovog diskografskog izdanja. U ova “burna” vremena, ovakvih smirujućih sadržaja nam treba više, mnogo više.

  Ahmed Burić – “Sin pustinje” – 1. Rijeka (feat. Damir Imamović) ; 2. Sin pustinje (feat. Damir Imamović) ; 3. Muzika fotona (feat. Damir Imamović) ; 4. Takav kao ti (Ahmed Burić feat. Damir Imamovic & Toni Kitanovski) ; 5. Bife Orion (Ahmed Burić feat. Damir Imamovic & Toni Kitanovski) ; 6. Treći svjetski (Ahmed Burić feat. Damir Imamović & Toni Kitanovski) ; 7. El Fatiha (Ahmed Burić) ; 8. Ptice (feat. Damir Imamović) ; 9. Neuromancer (feat. Damir Imamović) ; 10. Napisala se pjesma (Ahmed Burić feat. Damir Imamović & Toni Kitanovski) ; 11. Isus (feat. Damir Imamović) ; 12. Materinji jezik (feat. Damir Imamović)

  Naslovna fotografija – Haris Čalkić

  https://www.facebook.com/ahmed.buric / https://www.facebook.com/profile.php?id=589467582 /

  YT – Ahmed Burić (feat. Damir Imamović) – Sin pustinje

  YT – Ahmed Burić (feat. Damir Imamović) – Muzika foton