• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ADAM SEMIJALAC – Ode dite

  ADAM SEMIJALAC – Ode dite

  ADAM SEMIJALAC – Ode dite / Self-released, 2023 / Digital / world music, blues / Hrvatska

  Singer- songwriter, Adam Semijalac, svojevremeno je djelovao pod pseudonimom Bebe na Vole i tu bilježi neka zapažena albumska ostvarenja. Radi se o albumima sa autorskim pjesmama blues atmosfere, a Semijalac je njima stekao ugled jednog od najboljih, pjevača bluesa u Hrvatskoj.

  Negdje pred dolazak korona virusa, Adam je sa umjetnicom, Selmom Banich, počeo istraživati korijene vlastitog bluesa i autohtonu hrvatsku muzičku zaostavštinu, kroz dostupnu građu Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te je sa istim ciljem učinio i terenske posjete Lici, sjevernoj Dalmaciji, zadarskom zaleđu, otoku Pagu, Slavoniji i Đakovštini…

  Rezultat svega najbolje se može sagledati ako se posluša Adamov aktuelni album, “Ode dite“.

  Diskografija kao Bebe na Vole – Bebe Na Vole feat Tonchi Kushek – “Bebe na Vole live @ Booksa Zagreb” (2014) ; Bebe na Vole – “Time of great depression” (2015) ; Bebe na Vole – “Tanac za crnega vraga” (2020) ; Bebe na Vole & Deadreail ft. Harp Explosion, Zupany, Fat Zed – “Outnumbered” (2022)

  Diskografija kao Adam Semijalac – “Ode dite” (Self-released, 2023)

  Album “Ode dite“, snimali suAdam Semijalac (tekstovi, muzika, dangubica, bugarija, banjo, bass, frame drum, snimatelj, miks, producent) ; Tajana Josimović (prateći vokali) ; Lana Hosni (prateći vokali)

  Kantautor iz Tuzle, Davor Matošević, ukazao mi je na ovog umjetnika i njegovo aktuelno djelo. Moju “radoznalost” da poslušam album “Ode dite” pojačao je i nadahnuti tekst cijenjenom muzičkog kritičara, Dubravka Jagatića. Poslušao sam album i nisam pogriješio. Ovo, izuzetno i unikatno muzičko djelo, odlikuje veoma hrabar pristup u njegovom kreativnom stvaranju i realizaciji.

  Dugo sam želio napraviti album s tradicionalnim instrumentima koje dosad nisam svirao. Dangubica me privukla jer je vrlo ‘primitivna’ i ograničena. Nedostaju joj polja, odnosno, tonovi. Nije kromatski instrument. Slično je i s bugarijom. Pet žica i ‘istina’, tvrda k’o život. Moj pristup je bio odmaknuti se od tradicionalnog načina sviranja i koristiti instrumente onako kako bih inače svirao. Sa slide-om u štimovima koji nisu prirodni za te instrumente. Zapravo, želio sam tradicijskom zvuku dodati nešto što mi je oduvijek nedostajalo – mikrotonove. Oponašanje glasa. Blues. Tu neku ‘uprljanost’ koja naročito danas nedostaje u folkloru, a život je prepun iste. Koristio sam i banjo, jer je to vrlo star instrument, koji vuče korijene iz Afrike, pa me zanimalo kako će se slagati s bugarijom i dangubicom. Tekstove sam pisao razmišljajući o jednostavnim melodijama. Tipično folkloru. ‘Dječje’ rime, ponavljajuće melodije. Što jednostavnije to bolje. Na albumu gostuju Tajana Josimović i Lana Hosni. Dvije prijateljice koje se već neko vrijeme bave tradicijskim pjevanjem. S obzirom na tekstove, bilo mi je važno uključiti ženski glas. Stvoriti malu zajednicu u procesu snimanja“, samo su neka od Adamovih razmišljanja vezana za ovo izdanje.

  Životnim tekstovima, nenametljivim vokalima, kao i primjerenim instrumentalnim pratnjama, sve pjesme imaju zavidnu prijemčivost i slušaju se sa velikom pažnjom. Moram posebno podcrtati vrijedne tekstove. Oni su angažovani – kako socijalno, tako i politički. Adam nam otvoreno i direktno predočava životne istine koje i mi vidimo, ne sviđaju nam se, ali im se ne suprotstavljamo. Mi radije idemo linijom manjeg otpora. Time “one druge” podržavamo da nam život čine još bolnijim i strašnijim. Ako se nakon slušanja ovog albuma bar malo “zamislite“, mislim da je Adam postigao bar jedan od ciljeva svog umjetničkog djelovanja. Album svakako, bar, poslušajte. Album se može i kupiti, za sada, u digitalnom obliku. Linkovi za njegovu kupovinu navedeni su dole, u nastavku teksta.

  Adamu želim da nastavi svoj vrijedni rad.

  Adam Semijalac – “Ode dite” – 1. Kajanje ; 2. Budalica ; 3. Dida ; 4. Zora ; 5. Nije moje ; 6. Cile zime ; 7. Nesrića ; 8. Podno brda ; 9. Drugovi moji ; 10. Ode dite

  https://www.facebook.com/mada.mooze / https://bebenavole.bandcamp.com/album/ode-dite / https://youtu.be/eW4WW5eqcSY /

  YT – Adam Semijalac – Ode dite (kompletan album)