• Radio show

    MŠ Pučišća, Brač

    Davor Matošević - MySpace

    Kontakt

  • Davor Matošević - YouTube

    ex-YU-singles

    Mixcloud - Radio shows

    Reklamno mjesto 8

    Reklamno mjesto 9

  • Recenzije »

    MEFISTOFELES – Mefistofeles

    MEFISTOFELES – Mefistofeles

    MEFISTOFELES – Mefistofeles / NIY (Non-issued yet), 2017 / digital / death metal, grind core / Bosna i Hercegovina

    Mefistofeles je death metal bend iz Tuzle, BiH. Nastao je od članova benda Mephistopheles. Bilo je to 1993. godine i prvu postavu činili su – Zlatko Klempić (vokal), Nermin Omerović (gitara), Adnan Horić (bass) i Adnan Fazlović (bubnjevi). U toj postavi snimaju demo “Ceremony is about to begin“. Nešto kasnije im se pridružuje Zlatan Hadžić (gitara). Godine 1995., bend napuštaju Zlatko Klempić i Zlatan Hadžić. Bendu pristupaju Adnan Hatić (gitara) i Elmir Dumanjić (vokal). Tada se snima novi demo EP, “Deamon Sign” (sniman 1997. godine u Omladinskom art centru Tuzla – OAC – sa Željkom Divjakom kao producentom).

    Godine 1998., bendu se pridružuje Nedžad Bibić Nele (gitara), a bend napušta Elmir Dumanjić Mire (vokal). Kao novi vokal dolazi Elvis Trakić Traka. Demo EP, “Live Deamon“, sniman je 2002. godine, opet, u Omladinskom art centru Tuzla – OAC – sa Željkom Divjakom kao producentom, a miks je uradio Hajrudin Softić Geo, Studio Geo, Tuzla. Bend Mefistofeles uskoro prestaje sa radom, a od njegovih članova nastaju bendovi Toxic Death, After Oblivion

    Mefistofeles reaktiviraju rad, 2012. godine, a starim članovima – Nerminu Omeroviću i Adnanu Fazloviću – pridružuju se Aleksandar Stanković (vokal) i Amir Jaganjac (bass). Amir odlazi, a novi bass gitarist benda postao je Nedim Hadžić, a novi gitarista, Ivan Nikić. U toj postavi, članovi benda Mefistofeles ulaze u tuzlanski Studio Pogon i rade na pjesmama za svoj prvi album. Producent je Dražen Mulaosmanović. Album je uspješno završe i traži se njegov izdavač.

    DiskografijaCeremony is about to begin (Demo, 1993) ; Deamon Sign (Demo EP, 1997) ; Live Deamon (Demo EP, 2002) ; Mephistophilis (Single, 2012) ; In Hell I Want To Be (Single, 2017) ; Hemorrhage (Single, 2017) ; Arrival (Single, 2017) ; Mefistofeles (Album, 2017)

    Mefistofeles su – Ivan Nikić (gitare) ; Haris Hasančević (bass) ; Aleksandar Stanković (vokali) ; Adnan Fazlović Mefisto (bubnjevi)

    Kroz bend Mefistofeles prošlo je mnogo muzičara među kojima su – Zlatko Klempić (vokal) ; Nermin Omerović (gitara) ; Adnan Horić Hora (bass) ; Zlatan Hadžić (gitara) ; Elmir Dumanjić Mire (vokal) ; Adnan Hatić Hata (gitara) ; Nedžad Bibić Nele (gitara) ; Elvis Trakić Traka (vokal) ; Alen Kasumović (bass) ; Nermin Omerović (gitara) ; Amir Jaganjac Geargrinder (bass) ; Eleonore Loue-Feichter Jusufović (oboa) ; Nedim Hadžić (bass)

    Sudbina, il’ što li je, htjela je da u dva dana recenziram dva albuma death metal bendova – Armaroth (Kranj, Slovenija) i Mefistofeles (Tuzla, BiH). Već sam napisao konstataciju da je Tuzla centar metal muzike u Bosni i Hercegovini. Popularizaciji tog muzičkog pravca najviše pomažu Palma Klub Tuzla, smješten u prostoru Doma mladih Tuzla i Kaleidoskop Festival Tuzla . Oni u svojim programima imaju dosta tih sadržaja, na sveopću radost mnogobrojnih headbangera Tuzle i okoline.

    Bend Mefistofeles koncertno, a i studijski, veoma je aktivan. Iako njihova muzika spada u death metal, grind core muzički pravac, Mefistfeles su se potrudili prevazići granice koje ta muzika postavlja. Hrabro su unijeli mnoge novine u svom muzičkom pristupu što iskreno pozdravljam. Za veći uspjeh, treba im i sreća, a zna se, sreća prati hrabre.

    Tokom 2012. godine sam sa njihovim pjevačem, Aleksandrom Stankovićem, radio za istu kompaniju, godinu dana ili čak i više… Ironija je da ja nisam znao da je on muzičar, Aleksandar nije znao da ja pišem o muzici. To samo dokazuje da je muzika “u nama“, a ne “izvan” nas.

    Aleksandrov glas, growl, i jeste elemenat koji najviše “boji” zvuk ovog benda i daje mu prijeko potrebnu prepoznatljivost. Na albumu je 9 autorskih pjesama pjevanih djelomično na engleskom, a djelomično na “našem” jeziku. Instrumentalna ekipa benda Mefisofeles odlično je usvirana i sa te strane sve zvuči sigurno i tačno.

    Iza svakog brda je… nizbrdica (kaže jedna narodna mudrost). Hoću reći, pred bendom Mefistofeles je brdo koje moraju preći da bi im se otvorile neke nove perspektive. Treba im izdavač koji će marketinški dostojno “ispratiti” ono što su oni do sada uradili, primjereno materijalizovati ono u što su utkali svoje snove i svoje nade… Život je prolazna pojava i svatko tko se bavi nečim ozbiljnim treba to što započne dovesti da kraja, na najbolji mogući način. Jednog dana, kada godine prođu, imat će se na što okrenuti, pozvati se na ono što je u mladosti urađeno. Mefistofeles su, ovim albumom, na dobrom putu da ponosno pogledaju na svoje djelo.

    Mefistofeles – “Mefistofeles” – 1. Intro ; 2. Arrival ; 3. Lucifer Dogma ; 04. In Hell I Want To Be ; 5.Hemorrage ; 6.Stroj što kosti mrvi ; 7. Servant Of The Serpant 8. Geargrinder K79 ; 9. Outro

    Mefistofeles cover artworkDejan Slavuljica

    Foto – Irfan Brković

    https://mefistofeles.bandcamp.com / https://www.facebook.com/Mefistofelestuzla

    YouTube – Mefistofeles – Stroj što kosti mrvi (Live at Kaleidoskop 2016)

    YouTube – Mefistofeles – Lucifer Dogma (Live at Kaleidoskop 2016)

    Reakcija:

    Dragutine, u prilogu je album radnog naziva ‘Mefistofeles’! Još smo u fazi pronalaska izdavača, pa Vam album šaljem u digital formatu. Veliko hvala što ste našli slobodnog vremena. Imamo čast da nam se naš Tuzlak, Dragutin, kao prvi ponudio da uradi recenziju (ama, kapa dole, Drago). Unaprijed smo zahvalni…” 😉
    Adnan Fazlović Mefisto, član benda

    . .
    . . .
    Recenzent:
    Dragutin Matošević
    Tuzla, Bosna i Hercegovina
    . . .
    . .