• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  4 HOMBRES & FLOWERY – Mirna Bosna

  4 HOMBRES & FLOWERY – Mirna Bosna

  4 HOMBRES & FLOWERY – Mirna Bosna / Dancing Bear, 2022 / CD / blues rock / Bosna i Hercegovina

  Od prvog nastupa benda 4 Hombres & Flowery, 2019. godine, na Thrill blues festivalu, krenuo se formirati album “Mirna Bosna” koji se sastoji od deset pjesama. Blues bend iz dvije države i tri grada koji se najčešće okuplja u Livnu, BiH, nastavlja oduševljavati svojim blues pjesmama u kojima se ne libi ukomponiriati i elemente tradicionalne muzike. Vokal Ive Ivković Ivanišević upotpunjuju Darko Knežević i Amel Brkić na gitarama, Mersad Pivčić na bass gitari te Sabahudin Hajder na bubnjevima.

  Pjesme su na hrvatskom jeziku uz iznimku, “Stupid Song“, čiji je autor prijatelj benda, Darko Bakić (Buđenje), a zaslužan je i za naziv albuma. Autori teksta i muzike su: Darko Knežević i Mersad Pivčić, kojem se na tri pjesme autorski pridružuje i vokal banda, Iva Ivković Ivanišević. Za aranžman cjelokupnog albuma zaslužni su svi članovi banda, dok produkciju potpisuje producent Matt Hellyer u čijem studiju, “Maci“, u Jajcu, je i snimljen cjelokupni studijski materijal.

  Album najavljuje single, “Emina“, poznata Šantićeva sevdalinka koju je za ovu priliku bend odjenuo u novo blues ruho. “Duh sevdaha osjeti se u svakom muzičkom ostvarenju na prostoru snažne i brdovite Bosne i Hercegovine, a oduvijek se govorilo da je sevdah bosanski blues. Bilo je neupitno da će se tako nešto naći i na muzičkom repertoaru benda 4 Hombres & Flowery, još onda kada se 2021. godine, na bini Thill blues festivala, zasvirala Šantićeva ‘Emina’“, kaže Darko Knežević, gitarist benda.

  Uz novu blues interpretaciju, u prvom planu singla “Emina” je priča o upravo toj pjesmi koja “nikada umrijet neće“. Cijelu priču o ovoj pjesmi teško je sažeti, ali se ona najbolje ispriča doživljajem koji se dočarao video spotom. Snimljen je u poznatom livanjskom muzeju “Čuvari starina“, dok su pojedini kadrovi snimljeni na prekrasnom livanjskom polju kao i na terenu Konjičkog kluba iz Livna. Snimatelj spota je Matt Hellyer, koji je ujedno i producent singla kojim 4 Hombres & Flowery najavljuju svoj prvi blues album “Mirna Bosna“.

  DiskografijaMirna Bosna (Dancing Bear, 2022)

  4 Hombres & Flowery su – Iva Ivković Ivanišević (vokal, Transacoustic, Helios, Osmi putnik) ; Darko Knežević (gitara, Helios) ; Amel Brkić (gitara) ; Mersad Pivčić (bass gitara, Helios, Mazdrmans) ; Sabahudin Budo Hajder (bubnjevi, Agora, Sarajevo Drum Orchestra)

  Em, dvije godine Corona 19 pošasti, em, duga stanka bez značajnih muzičkih dešavanjima, “otupili” su moja očekivanja da bi se moglo pojaviti iznenađenje puno svježine, kvalitete i privlačnosti kakvo nam albumom “Mirna Bosna” donose 4 Hombres & Flowery. Odmah da budem jasan – skidam im kapu do poda.

  Album se sluša u jednom dahu i cijelim svojim tokom svakog trena će vas držati “zakovane” za vaše slušalice. Pjesme su ujednačene kvalitete. Vokalni i instrumentalni dijelovi tonskog zapisa su ujednačeni i znalački urađeni. Tome možemo zahvaliti činjenicom da je svako od uključenih dao maksimum o svom domenu rada.

  Sada slijedi ništa lakši, ali i neizbježan zadatak. Ovo djelo treba promovirati na sve načine. Bila bi velika šteta da ovako dobar materijal ostane “ispod radara” i da ne dostigne zasluženu prezentaciju, a time i prihvat od strane onih kojima je i namijenjen – kod muzičkih znalaca koji će znati prepoznati vrijednosti koje nam donose 4 Hombres & Flowery, svojim albumom, “Mirna Bosna“.

  4 Hombres & Flowery – “Mirna Bosna” – 1. Kotrljam se polako ; 2. Kad te sanjam ; 3. Moj Blues ; 4. Prati trag ; 5. Zona sumraka ; 6. Emina ; 7. Prazna stanica ; 8. Reci novom danu zdravo ; 9. Stupid Song ; 10. Za novi osjećaj

  https://www.facebook.com/4-Hombres-Flowery-154430028543085 /

  YT – 4 Hombres & Flowery – Emina

  YT – 4 Hombres & Flowery – Moj Blues