• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZORAN ALVIROVIĆ KINA – Natural

  ZORAN ALVIROVIĆ KINA – Natural

  ZORAN ALVIROVIĆ KINA – Natural / One Records, 2019 / CD, digital / instrumental rock music / Srbija

  Početkom ljeta 1969. godine u Novom Sadu je rođen Zoran Alvirović Kina. Kina je kompozitor, aranžer, gitarista, a po potrebi i pjevač, bass gitarista i bubnjar. Oni koji su ranije pratili njegov muzički rad tvrde da on ima najbrže i najvirtuoznije prste Balkana. Svoj osnovni instrument – gitaru – Kina je upoznao već kao sedmogodišnji dječak. Sa nepunih 11 godina, osnovao je svoj prvi bend, Kašmir, sa kojim je, u prvo vrijeme, nastupao po školskim žurkama, da bi do 1985. godine, u istoj postavi, nastupao širom Vojvodine. Nakon toga odlučuje se za slobodniji pristup muzici. Istražujući različite muzičke žanrove, kako na električnoj, tako i na akustičnoj gitari, nastupao je sa drugim bendovima i radio kao studijski muzičar. Svoj raskošni muzički talenat je neprestano dokazivao. Kina je 1988. godine postao stalni član novosadskog sastava Garavi sokak u kojem se zadržao do 1993. godine. Poslije tog iskustva, Zoran Alvirović prešao je u bend Ruža sa Dunava, gdje je proveo naredne dvije godine.

  Muzika ga 1995. godine dovodi u Beograd. Prije ulaska u novi milenijum, Zoran Alvirović Kina se pridružio bendu Apsolutno romantično u kome i danas radi kao gitarista, aranžer i pjevač. Svojom kreativnošću i virtuoznošću Kina je oplemenio albume mnogih afirmisanih muzičara. Sarađivao je sa velikim brojem domaćih rock, pop, folk izvođača (Balašević, Bora Đorđević, Bajaga, grupa Alisa, Dejan Cukić, Ružica Čavić, Jovan Adamov, Aleksandar Dujin, Želimir Kulišić, Višnja Kulišić, Knez, Kornelije Bata Kovač, Rade Radivojević, Vlado Georgiev, Dušan Svilar, Zoran Janković, Romana Panić, Ana Bekuta, Mira Škorić…), ali i ljudima iz svijeta filma (Danica Aćimović, Duško Kovačević, Nikita Milivojević, Danica Maksimović itd.).

  Kao jedini predstavnik Novog Sada, ljeta 1997. godine, Kina se pojavio na prvom koncertu instrumentalista u Ateljeu 212 u Beogradu. Dva autorska instrumentala, koja je Kina tom prilikom prvi put izveo, iz nepoznatih razloga nisu našla svoje mjesto na zajedničkom albumu instrumentalista “Okean”, ali su zato, sa još osam Kininih autorskih kompozicija, ugledali svjetlost dana na njegovom prvom samostalnom albumu – “Trag u vremenu” (One Records, 2006).

  Početkom juna 2007. godine, Kina je održao prvu gitarsku kliniku u novosadskom “Točku“, da bi ih, kasnije, održao još nebrojeno mnogo. Konstantno je nastupao sa svojim matičnim bendom, Apsolutno romantično. Između brojnih nastupa, učešća na albumima drugih autora, putovanja, Kina je komponovao i aranžirao nove melodije i instumentale. Svoj najnoviji album pod nazivom “Natural” objavio je u izdanju beogradske izdavačke kuće One Records, 2019. godine.

  DiskografijaGaravi sokak (Jugoton, 1989) ; Garavi sokak 2 (Jugoton, 1990) ; Garavi sokak (PGP-RTS, 1991) ; Garavi sokak – Da se vrate srećni dani (PGP RTS, 1992) ; Garavi sokak – Slova tvoga imena (PGP RTS, 1994) ; Apsolutno romantično – Kasno je prepraviti stih (Komuna, 2000) ; Apsolutno romantino – Naša ulica u nebo se penje (PGP RTS, 2003) ; Apsolutno romantično – Teško je biti sam (PGP RTS, 2005) ; Apsolutno romantično – Vojvođanski spomenar (PGP RTS, 2010) ; Apsolutno romantično – Ljubav je najbolji lek (Grand, 2015) ; Zoran Alvirović Kina – Trag u vremenu (One Records, 2006) ; Zoran Alvirović Kina – Natural (One Records, 2019)

  Album “Natural” uz Zorana Alvirovića Kinu (muzika, aranžmani, sve gitare) snimala je i ekipa koju su činili – Mihail Horvat, Zolika Šimon, Senad Jašarević, Nikola Ostojić Roli, Darko i Miroslav Jovanović, Nikola Beronja, Aleksandar Banjac, Nikola Beronja

  Upornim i dugogodišnjim vježbanjem sviranja gitare, kao i radom u nekoliko uspješnih muzičkih formacija, plus mnogobrojne saradnje kao studijskog muzičara, dovele su Zorana Alvirovića Kinu do stadija da gitaru svira sa velikom i primjetnom lakoćom. Uz sve to, evidentna je i njegova virtuoznost sviranja gitare. Ni jednog trenutka, Zoran Alvirović Kina ne zanemaruje melodioznost i emotivnost utkane u svoje instrumentale.

  Po riječima samog Kine, neke od pjesama sa albuma “Natural” nastale su i prije pet godina. Njihovo snimanje, pak, trajalo je nekih dvije i pol godine. Ipak, njegov materijal je, mada raznovrstan, zvukom prilično koherentan. To rijetko uspijeva nekim muzičarima čija djela nastaju u dužem vremenskom periodu. Zahvaljujući konstantnom vježbanju i sviranju, Kina ima stilski bogatu tehniku sviranja, raznovrsnost, što njegovim interpretacijama daje dodatni kvalitet.

  Ovom albumu je trebala da uslijedi zaslužena medijska prezentacija, kao i koncertne promocije. Mediji su ga objeručke i uz dobrodošlicu prihvatili, dok mu je koncertna promocija stopirana zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja nas prati i prati… Ipak, kvalitet će uvijek biti prepoznat, kad tad, a Kinin rad, neosporno je, ima taj epitet.

  Kina već ima spreman materijal za svoj treći samostalni album, ali… “Treći album je skoro gotov, ali će on da pričeka da se zaokruži priča sa ovim drugim albumom, ‘Natural’, da se on izvrti, da se odrade promocije i da se predstavi kako zaslužuje… Taj treći album će biti dosta drugačiji, nekako raznovrsniji, progresivniji…” (iz izjave za Dotcom). Tako razmišlja pravi umjetnik, dalje i dalje, a svaki puta i drugačije. Sretno ti bilo Kina.

  Zoran Alvirović Kina – “Natural” – 1. Uvertira ; 2. Guitar maniac ; 3. Hiljadu milja ; 4. Natural ; 5. Čekam kišu ; 6. Trkač ; 7. U svitanje ; 8. Chilli kitchen ; 9. Poslušaj pesmu vetra ; 10.  Finale

  https://www.onerecords.rs/sr/izdanja/cd/zoran-alvirovic-kina-natural-detail / https://www.facebook.com/zoran.alvirovic.520 /

  YT – Zoran Alvirović Kina – Trkač (CD Natural)

  YT – Zoran Alvirović Kina – Hiljadu milja (CD Natural)