• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ŽELJKO GALONJA – Žalospjevi

  ŽELJKO GALONJA – Žalospjevi

  ŽELJKO GALONJA – Žalospjevi / MPBHRT, 2024 / Digital / singer-songwriter / Bosna i Hercegovina

  Željko Galonja (rođen 1968. godine), književnik je i kantautor rodom iz Gradiške (Bosanske Gradiške), BiH. Do sada je objavio dvije zbirka pjesama, knjigu pripovijetki i tri romana. Osim pisanja i komponovanja, bavi se i muzičko-pedagoškim radom. Sa svojim učenicima osnovao je prateći bend pod nazivom Skomrah Gal Orchestra, koji godinama izvodi njegove pjesme. Oprobao se i u pisanju muzike za nekoliko pozorišnih predstava. Osnivač je i predsjednik Udruženja za razvoj kulture – Skomrah. Trenutno, zaposlen je kao nastavnik muzičke kulture u jednoj osnovnoj školi.

  Diskografija – Žalospjevi (MPBHRT, 2024)

  Saradnici na albumu “Žalospjevi” su kako slijedi – Željko Galonja (glavni vokal, akustične i električne gitare) ; Bojan Krtinić (saksofon, klarinet, klavir, klavijature, bass gitara…) ; Radost Galonja Krtinić (prateći vokal i glavni vokal u pjesmi “Ti misliš“) ; Stevan Milijanović (klavir) ; Ivan Stanković (kontrabas, bass gitara) ; Aleksa Milijanović (bubnjevi)

  Riječ ima autor – “U svojim pjesmama govorim o malom čovjeku (aktivnom posmatraču pasivnih događaja), kao i o svijetu koji ga okružuje, nepripadajućem bilo kakvoj ideologiji, često buntovniku, koji ni sam ne poznaje koliko snage i prkosa posjeduje (sve dok ga ne izazovu određene situacije ili grupe ljudi), borcu protiv predrasuda i stereotipa, bilo kakvih nepravdi…, ali nepopravljivom melanholiku i sanjaru koji neograničenu pažnju i ljubav poklanja skoro pa nevidljivim stvarima, jer ne da je ubijeđen – on zna: da osnove zdravog života čine sitnice, a njih je još kako važno isticati jer postaju nevidljive; prijeti im opasnost da u ovom vremenu klimatskih promjena, poput pčela ili jagodica, zauvijek nestanu.” Riječi su Željka Galonje povodom izlaska ovog albuma.

  Album “Žalospjevi” predstavlja prvi studijski album koji potpisuje Željko Galonja. Iz svog bogatog opusa, za objavu je odvojio deset pjesama, u želji da ih sučeli nečemu što se zove – hvalospjevi. Željko Galonja, autor je muzike i tekstova za sve pjesme sa albuma, a aranžmane je podijelio sa Bojanom Krtinićem. Željko Galonja je do sada objavio video spotove za četiri pjesme sa ovog albuma, a to su – “Veteran“, “Jutra“, “U maloj kući” i “Zlavremena žena“.

  Kantautorska muzička scena BiH nije tako bogata. Posebno me je, stoga, obradovala pojava Željka i njegovog albuma. Što više, album zaslužuje da se posluša – od početka do kraja. Prevagu čine tekstovi pjesama, ali ni muzika nije zanemariva. Vokal Željka je za svaku pohvalu. Sigurno vlada i melodijskim i ritmičnim zahtjevima. U njegovim pjesmama i njihovom izvođenju prepoznaje se profesionalni pristup muzičara sa velikim iskustvom.

  Za pohvalu je potez MPBHRT da je Željku data prilika da se predstavi široj javnosti. Željko je to povjerenje ovim izdanjem i opravdao.

  Željko Galonja – “Žalospjevi” – 1. Žalospjev gradu ; 2. Profesorka ; 3. Jagodice ; 4. Jutra ; 5. U maloj kući ; 6. Pisac ; 7. Ti misliš ; 8. Dvije obale ; 9. Zlavremena žena ; 10. Veteran

  Foto – Bojan Krtinić

  https://www.facebook.com/zelj.gal / https://www.instagram.com/zeljko.galonja / Željko Galonja – Žalospjevi (Full album) /

  YT – Željko Galonja – Veteran

  YT – Željko Galonja – Jutra