• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Interviews »

  ZDENKA KOVAČIČEK – Interview

  ZDENKA KOVAČIČEK – Interview

  ZDENKA KOVAČIČEK – Interview

  Za prvi dan zime 2016. godine, grupa Time i ‘Klik tema br. 1‘ u Novom Sadu…

  AUTOR: Željko GRAĐIN

  17.12.2016. godine u Novom Sadu i 18.12.2016. godine u Beogradu nastupa Zdenka Kovačiček uz pratnju originalne postave grupe Time

  Zdenka Kovačiček, zagrebačka jazz, rock, blues, soul i pop pevačica, 17. decembra 2016. godine dolazi u Novi Sad. Koncert svestrane umetnice, koja pored pevanja i glume, stigne da se bori i za prava žena, bio je povod da porazgovaramo sa njom.

  Posle sedam godina od Vašeg poslednjeg nastupa u Novom Sadu (NS Jazz fest 09.) ponovo ćemo uživati u Vašoj muzici uz prateći bend u kome su članovi rok grupe Tajm koja je bila popularna sedamdestih godina prošlog veka. Da li sam u pravu?

  Zdenka: “Sretna sam što posle sedam godina dolazim ponovno u Novi Sad i što ću moći ispuniti želju onog slušatelja iz publike koji mi je doviknuo neka sviramo ‘Klick temu’. Eto, ovaj puta ćemo je odsvirati, kako sam i obećala. Dovodim najbolje muzičare iz onog razdoblja naše muzičke scene. Naravno da će ta antologijska kompozicija zvučati drugačije jer je prošlo više od 40 godina i danas osjećamo drugačiju energiju, i stariji smo 40 godina i naravno, mudriji…“.

  Mislim da bi nas sve, koji smo nekada voleli njihovu muziku, zanimalo da nam kažete gde su oni danas, šta rade?

  Zdenka: “Danas svaki od tih majstora ima svoje projekte, osim Tihomira Pop Asanovića koji je imao prekid aktivnog sviranja, ostali sviraju. Vedran Božić je nedavno izdao album posvećen J. Hendrixu, inače je i dalje član Telephone Blues Banda. Ratko Divjak je bio član Big Banda TV Ljubljana i dalje svira jazz koncerte (sa mnom je snimio moj dvostruki album krajem prošle godine u Lisinskom). Mario Mavrin svira sa svjetskim zvijezdama jazza.

  Otkrijte nam tajnu kako ste uspeli da okupite ove “majstore” YU rock scene, kako ste ste ih vi nazvali, i da vam budu pratnja?

  Zdenka: “Do toga je došlo na malo neobičan način, ali opet, normalan u ovom našem ludom muzičkom životu. I najava koncerta krenula je malo u krivom smjeru. Naime, originalna grupa Time ne postoji bez Dade Topića i koncert u toj postavi je bio najavljen, ali otkazan zbog nesuglasica u grupi i eto, tako je pao predlog da ja budem gost koncerta, kao vokal. Zato bih ja pojasnila svima da je to koncert članova nekadašnje grupe Time, a ja sam tu kao gost. To nije moj solistički koncert!! Obzirom da će svaki od tih velikana odsvirati nešto iz svog dosadašnjeg rada, to će biti čak i bolje jer će obuhvatiti puno širi glazbeni dijapazon, a i vremenski puno veće razdoblje.

  Kakav repertoar ste planirali da predstavite publici?

  Zdenka: “Otpjevat ću moje odabrane bisere kroz 50 godišnju karijeru. Kako sam surađivala sa Tihomirom Asanovićem, na njegovim albumima (koji, kako kažu, dosežu jako visoke cijene na tržištu vinyla), bit će tu ‘Mali crni brat’, zatim moja ‘Žena za sva vremena’, Miljenko Prohaska, Janis Joplin, festivalska Grand Prix iz 2000. godine itd.. Moj album iz 78. godine reizdan je na vinylu u PMG (Austrija) i prodaje se po cijelom svijetu!

  Sad već davne, ’73. godine, VI ste na Pop Boom-u nastupili sa bendom Nirvana, a gost je bio član grupe Time. Izvodili ste besmrtnu ‘Klik tema br. 1‘, a za pratnju ste imali, za ono vreme nepojmljvo, dva bubnjara. Recite nam nešto o tome.

  Zdenka: “To sam i ispričala na početku. Bila je to neobjašnjiva energija, tada, sa dva bubnjara. Ja sam bila na vrhuncu neke svoje rock faze i najveći uspjeh na Boomu 73., ali i živa snimka koja se nikad više ne može ponoviti. Uskoro će Cro-Rec, reizdati moje ‘Best Off’ radove (između ostalog i ‘Volim te kao konja’ i ‘Frku’).”

  Da li imate tremu pred nastup u NS-u?

  Zdenka: “Pa, uvijek postoji to pozitivno uzbuđenje, ali to je više pozitivno, a ne negativno. Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav!

  Nedavno ste glumili u dva mjuzikla. Jedan o Janis Joplin, a drugi o Elli Fitzgerald. Bili ste nosilac glavnih uloga. Recite nam nešto o Vašem angažovanju u tim predstavama? 

  Zdenka: “Kako sam kao dijete pohađala zagrebačko Kazalište mladih, današnji ZKM, željela sam biti glumica, ali me muzika odvela u drugom smjeru. Igrom okolnosti i malo sreće, ispunila mi se želja da igram upravo dve potpuno različite muzičke ikone – Janis i Ellu – i sretna sam zbog toga. Za Ellu sam imala nominaciju hrvatskog glumišta za nagradu kao najbolja u području mjuzikla, za 2014. godinu. Nadam se da će se predstava nastaviti jednog dana možda u nekoj drugoj formi ili čak na drugom jeziku, upravo pregovaram sa St. Petersburgom.

  U priči o Elli provlači se nit o rasnoj netrpeljivosti, koja je aktuelna i danas. Recite nam, istaknite, kako je Marilyn Monroe reagovala na zabranu nastupa crncima?

  Zdenka: “Marilyn Monroe je tražila od managera Kluba Mokambo u LA-ju da angažira Ellu, a ona će zato sjediti u prvom redu čitav tjedan održavanja koncerata. Tako je i bilo, Ella je već do tada prodala 22 miliona ploča, a ipak je imala zabranu zbog boje kože. Divna i plemenita priča.

  Gostujući sa bendom Nirvana na teritoriji bivše države, predstavili ste J. Joplin. Kako Vas je publika prihvatila tada, recimo, u Nišu, Beogradu, Kikindi, i da li još i danas publika želi taj repertoar?

  Zdenka: “Tada su nas divno prihvatili. I dalje traže da na koncertima pjevam nešto od Janis i ja to uvijek uvrstim. Evo, pripremam koncert u Zagrebu, 05.01.2017. godine, u Klubu ‘Vintage Industrial’, za napuštene životinje i Udrugu ‘Indigo’ gdje ću pjevati samo Janis Joplin. Inače, član banda koji je svirao Janis, Neven Mijač (usna harmonika), umro je prije mjesec dana, u 51. godini života, nažalost. Tužno…

  Pošto je na ovim prostorima uvek aktuelna Rusija, sećam se Vaše izjave pred prvi odlazak, ’72. godine u ondašnji SSSR, da ćete od honorara kupiti auto. To se i ostvarilo. Šta je ta poseta značila za Vašu karijeru nekad, a šta znači danas?

  Zdenka: “Rusija je meni značila i obilježila 20 godina mog života, divne turneje, divni ljudi. Još i danas održavam neke kontakte. U junu 2016. godine sam bila u St. Petersburgu, i evo, pregovaram o novoj suradnji. Za sad ne mogu više reć da se ne izjalovi!

  I za kraj ovog malog razgovora, recite nam da li uz velike obaveze nađete vremena i za pisanje knjige pod radnim naslovom “Sjaj i bijeda glazbene scene SFRJ“?

  Zdenka: “Jeeee, zapisujem neke događaje, skupljamo materijale za dokumentarac, nažalost, ima puno razočaranja, ali rekla sam – ili istina ili ništa – a to je, vjeruj mi, dosta opasno. U današnje vrijeme biti iskren nije poželjno, pa možda napišem… a izdat će netko kad mene ne bude…“.

  Hvala na razgovoru i vidimo se na spektaklu u Novom Sadu… 17. decembra 2016.

  Korisni linkovi:

  Zdenkin zvanični sajt – www.to-be-zdenka.hr/indexHR.htm

  Kazalište – http://www.to-be-zdenka.hr/kazaliste.htm

  Niš Jazz fest – https://www.youtube.com/watch?v=ELQaK8tNWPk

  YouTube – Zdenka Kovačiček i Nirvana – Klik tema br. 1

  + +
  + + +
  Interviewer:
  Željko Građin
  Bačka Palanka, Srbija
  + + +
  + +