• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZAKLONIŠČE PREPEVA – Samo da prođe demokratija

  ZAKLONIŠČE PREPEVA – Samo da prođe demokratija

  ZAKLONIŠČE PREPEVA – Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi) / Lip Art, 2014. / CD / rock / Slovenija

  Zaklonišče prepeva je rock, reggae bend iz mjesta Nova Gorica, Slovenija. Bend djeluje od 1994. do danas. Vrlo brzo, zahvaljujući odličnom muziciranju, osloncem na autorski rad, pomno razrađenim scenskim nastupima, bend Zaklonišče prepeva profilirao se u sam vrh slovenačke rock scene. Po završetku ratova na Balkanu, krenuli su u osvajanje i ostalih prostora u regionu. Tu su također bili uspješni.

  Zaklonišče pjevaju na srpsko-hrvatskom jeziku, uz ikonografiju koja aludira na bivšu Jugoslaviju. Ti simboli su zvijezda petokraka, srp i čekić, pjesme koje slave Tita i bivšu JNA itd. Ima li u svemu tome Jugo-nostalgije, na to pitanje, Vanja Alič, vođa tog benda odgovorio mi je: “Cijela naša ikonografija vezana je zapravo za tabu teme koje su se pojavile raspadom bivše Jugoslavije.  Poslije osamostaljenja Slovenije, kod nas je zavladala neko bolesno anti-jugoslovensko, odnosno, anti-srpsko raspoloženje, te smo sa našom ikonografijom pokušali da se suprotstavimo aktuelnoj nacionalnoj propagandi i novom jednoumlju (koliko je to moguće za jedan rock band). Mislim da nam ne treba pripisivati Jugo-nostalgiju u bukvalnom smislu, jer mi se čini da upotreba ove riječi u medijima ima negativano značenje i nepravilno se koristi.

  U sarajevskoj dvorani Zetra, 2000. godine, održan je veliki “Koncert protiv mina“. Nastupilo je mnogo grupa / izvođača. Koliko se mogu sjetiti – Hladno pivo, Marko Brecelj, Love Hunters, Zaklonišče prepeva i još mnogi drugi. Te večeri sam prvi puta gledao Zaklonišče prepeva. Scenskim nastupom, a i svojom muzikom, naprečac su osvojili prepunu salu Zetre. osvojili su i moje simpatije. Kasnije sam ih sreo na bivšem slovenačkom festivalu Rock Otočec, a sa Vanjom Aličem, frontmanom benda, sreo sam se i 2010. godine, u Ljubljani, u njegovom bifeu Che bar. I na festivalu Rock Otočec svjedočio sam o velikom uspjehu i divnom prijemu koji Zaklonišče prepeva ima među slovenačkom rock publikom.

  Sadašnji članovi benda Zaklonišče prepeva su – Vanja Alič (vokal) ; Miha Jerovec (gitara) ; Uroš Buh (bubnjevi) ; Mitja Marussig (bass) ; Peter Baroš (saksofon, klavijature).

  Nekadašnji članovi su bili – Damjan Mašera (truba, akustična gitara) ; Edvin Školaris (gitara) ; Borja Bolčina (gitara) ; Klemen Kotar (saksofon, klavijature) ; Matjaž Ugovšek Ugo (bass) ; Mladen Bijeljac (bass) ; Gregor Robič (bass) ; Aleš Živko (bubnjevi) ; Davor Skočić Mafija (bubnjevi, perkusije).

  Diskografija – Nešto kao Džimi Hendrix (Shelter Records/Panika 1996) ; Novo vreme – stare dileme (Shelter Records/NIKA 1998) ; Glasajte za nas (Shelter Records/NIKA 1999) ; Odoh, majko, u rokere (Nika Records 2001) ; Sellam Alejkum (Menart Records 2004) ; Bolje ne bo nikoli (Lip Art 2009) ; Samo da prođe demokratija  (i da opet zaživimo kao ljudi) (Lip Art 2014)

  Svojim sedmim albumom, “Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi)“, Zaklonišče prepeva nastavljaju započetim putem. To je put uspjeha. Podjednako ih dobro primaju i u deželi, i u Srbiji, i u…. Oni su to svakako zaslužili. Autori materijala su sami članovi benda. U autorstvu prednjači Vanja Alič, a kao autor jedne od kompozicija pojavljuje se i Sarajlija, Mirko Srdić (poznatiji kao Elvis J. Kurtović).

  Snimanje albuma trajalo je tri godine – od 2010. do 2013. godine. Uz standardnu postavu benda Zaklonišče prepeva, doprinosa su, od pjesme do pjesme, dali i… Davor Skočić Mafija (bubnjevi) ; Tomaž Rožanec (Harmonika) ; Andreja Čamernik (prateći vokal) ; Borja Bolčina (gitara) ; Damjan Mašera (truba) ; Vid Žgajner (trombon) ; Paul Kempf – DJ Pavo (Hammond).

  Po meni “najjača” pjesma na albumu – porukom i zvukom – je ona naslovljena sa “Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi)“. Pjesma je protestna i društveno angažovana, a tekst pjesme sve sam objašnjava – “Na magare sam pao s konja / jašem k’o poslednji dronja / ne verujem više bajkama / Dnevno šljakam dva tri posla / a računa nikad dosta / kako li je starim majkama / Dedovi su ratovali / mnogi su živote dali / da li su se zato borili? / šutnuli su Švabe i kralja / znali su da on ne valja / dušmane su sve oborili / Ref: Samo da prođe demokratija / u tri krasne nek ide bratija / Samo da prođe demokratija / i da opet zaživimo kao ljudi / Bratija zgrče pare / igra golf, voza Jaguare / Sede nam na kičmi, skotovi / njih je samo jedna šaka / a nas gomila prostaka / a kažu oni da su gotovi / Ref: Samo da prođe…“. Pametnom – dovoljno.

  Ostale pjesme su, uglavnom ljubavne, u maniru melodic rocka, zaraznih refrena. Glas Vanje Aliča daje prepoznatljivost cijelom bendu i izdvaja Zaklonišče prepeva iz mase sličnih slovenačkih bendova. Po mnogo čemu su Zaklonišče prepeva jedinstvena pojava na našoj regionalnoj muzičkoj sceni. Znam, siguran sam, takvi će biti i nadalje.

  Zaklonišče prepeva – “Samo da prođe demokratija (i da opet zaživimo kao ljudi)” – 1. Volim te… ; 2. Niki je opet tu ; 3. Samo da prođe demokratija ; 4. Još uvek pomislim na tebe ; 5. Široka Milena ; 6. Ostani tu pored mene ; 7. Ljubav na poslednji pogled ; 8. Hoću da živim ; 9. Rudy Boy ; 10. Hajde, budi se ; 11. Haile Selassie ; 12. BONUS: Kapital-Anal d.o.o. (Ne grem več na volitive) ; BONUS: Samo da prođe demokratija (videospot – režija: Ven Jemeršić)

  Vezani link – http://www.old.barikada.com/interviews/2008-02-22_vanja_alic.php

  www.facebook.com/zaklonisceprepeva / zaklonisceprepeva.com

  YouTube – Zaklonišče prepeva – Još uvek pomislim na tebe

  YouTube – Zaklonišče prepeva – Samo da prođe demokratija

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .