• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VOJKO SABOLOVIĆ – Plavi svijet (Singl ploče 1970-1978)

  VOJKO SABOLOVIĆ – Plavi svijet (Singl ploče 1970-1978)

  VOJKO SABOLOVIĆ – Plavi svijet (Singl ploče 1970-1978) / ( Croatia Records) 2013. / CD / Pop/schlager – CROATIA

  Pevač, autor i gitarista, Vojko Sabolović, značajno je ime kada govorimo o dešavanjima na pop kulturnoj sceni Hrvatske i nekadašnje Jugoslavije. Davnih 60-tih započeo je karijeru u sastavima Pirati i Ehosi, da bi od 1966-e, postao članom legendarne Grupe 220. Kompozitor je songa “Plavi svijet”, sa drugog singla grupe, a na nezaboravnom albumu, “Naši dani” kao autor se pojavljuje na još 3 pesme: “Nekad smo se voljeli”, “Sjeti se onih dana” i “Svijet je pun ljubavi”.

  VOJKO SABOLOVIC..CDCover...Njegova solo karijera koja je krenula od 70-tih godina, mnogo više prisutnosti te određenog uticaja i uspeha, imala je u samoj Hrvatskoj, a daleko manje u ostatku nekada zajedničke države. Neko vreme nastupao je i sa sastavom Pro Arte, a u periodu 1971-1978 objavljuje 9 singl ploča, kao solo pevač. Veliki dio svog, ne toliko baš ostvarenog u kvantitativnom smislu, opusa, kada je reč o pomenutim singlovima, sam je autor, jednog manjeg dela, potpisnik je Đorđe Novković, a snimio je sa prepevom i dva covera.

  Sabolovićev opus kretao se negde između pitkog pop zvuka, koji je u određenoj meri najbliži pristupu kojeg su imali pomenuti Pro Arte, i zabavno-šlagerskog stila prisutnog u hrvatskoj muzici s kraja 60-tih i početka 70-tih godina. Sabolović je posedovao britku i jasnu volkalnu interpretaciju, bez nepotrebnog “zavlačenja” u visoke registre. Trominutna forma bila je maksimalno zadovoljena, i činjenica je da su određeni songovi imali bolju prođu, a neki od njih, istina, slabiju primećenost.

  Kompletan njegov singl opus, plus bonus od 2 songa snimljenih sa Grupom 220, mogu se naći na ovom retrospektivnom izdanju. Sabolović je napustivši muziku, kako realnost kazuje, diplomom ekonomiste nastavio životni put kao poduzetnik. Ovo je još jedna prilika podsećanja na Sabolovićevu ulogu u Hrvatskoj istoriji popularne muzike, koja je mogla imati izgledniju i komercijalniju potvrdu. Zašto tako nije bilo, razloga svakako ima više ž. No, “Plavi svijet (Singl ploče 1970-1978)” je tu da nas podseti, većina će reći, na bolju prošlost…

  www.crorec.hr

  YouTube – Vojko Sabolović – Čiribiribi

  I vi želite recenziju – svoja oficijalna, demo, promo, live… (CD, DVD, LP, audio cassette…) izdanja (isključivo fizičke kopije), poštom slati na:
  Branimir Bane Lokner
  Bežanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
  Download izdanja se ne recenziraju