• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  UZEMLJENJE – Bestrag

  UZEMLJENJE – Bestrag

  UZEMLJENJE – Bestrag / One Records, 2022 / CD, digi pack / alter rock / Srbija

  Uzemljenje je beogradski alternativni rock bend, nastao novembra 2011. godine. Već na prvoj tonskoj probi, bend je donio odluku da ne treba gubiti vrijeme sa obradama, s obzirom na to da je bilo i više nego dovoljno ideja da se bend isključivo posveti autorskom radu. U postavi – 2 gitare, bass i bubnjevi – nema mnogo prostora za eksperimentisanje, tako da muziku odlikuju jednostavne, ali britke i jasne gitare. Posebna pažnja posvećuje se tekstovima koji imaju apelativnu ulogu na slušatelje i ljudsku svijest. Tekstovi su društveno angažovani, sa jasnom kritikom na račun društvenog sistema i vremena u kojem živimo, ali i čovjeka kao pojedinca. Vrhunac demo-faze bend je imao 02/08/2013, na 47. Gitarijadi u Zaječaru, gdje je nastupio pred publikom koja je brojala i više od 20.000 posetitelja. Jula 2014., objavljen je prvi studijski album, “Mehanizam“, koji je dostupan kao fizičko izdanje (CD) i u mp3-formatu. Tokom 2015. godine Uzemljenje nastupa na raznim festivalima u regionu – “TLO Fest” (Tomaševac, Srbija), “Desant na Drvar” (Drvar, BiH), “Park Fest” (Užice, Srbija), “Lake Fest” (Nikšić, Crna Gora)… Jedan od poslednjih i najznačajnijih nastupa do sada, bend je imao na “Future Shock” bini EXIT festivala u Novom Sadu, 07/07/2017. godine. Uzemljenje nema manje ili više bitnih članova. Uzemljenje zadržava autorska prava na sve pjesme, bez obzira na broj članova ili moguću promjenu istih.

  DiskografijaMehanizam (Self – released, 2014) ; Bestrag (One Records, 2022)

  Uzemljenje su – Dejan Milošević (gitara, vokal) ; Dragoljub Milovanović (gitara) ; Marko Jovišić (bass) ; Mladen Jovanov (bubnjevi)

  Imao sam i priliku i čast pratiti nastup benda Uzemljenje, uživo, tokom održavanja 47. Gitarijade Zaječar (2013. godine), kojoj sam prisustvovao kao član stručnog žirija. Pamtim lijep prijem muzike tog benda od strane prisutne publike. Godine 2014., recenzirao sam prvi album tog benda – “Mehanizam“. Malo duže je potrajalo i u rukama mi je i njegov drugi album – “Bestrag“.

  Alternativni rock, stil muzike koji upražnjavaju i članovi benda Uzemljenje, po definiciji je izgrađen na distorziranim gitarama i ukorijenjen u generacijskom nezadovoljstvu, koji je dominirao i promijenio rock između 1991. i 1996. godine. Upravo su se u ovu definiciju svojom muzikom uklopili i članovi benda Uzemljenje. Što više – njihov pristup muzičkim temama je jasan i konkretan. Obzirom da čine sve da njihova muzika dospije do što više onih koja bi ih mogla zanimati, besplatan download kompletnih albuma i tome slično, potvrda je da muzici pristupaju iz iskrene ljubavi.

  Da su vrijedni, da ne misle ovdje stati, članovi benda Uzemljenje izjavili su porukom – “Hvala svima koji prate našu priču i obećavamo, da će stvari da se promjene: angažovanje, svirke i rad na trećem albumu! Da, iako nismo koncertno aktivni, ipak ne sjedimo skrštenih ruku i novi materijal je u pripremi…“. Dok nam taj treći album ne stigne – prihvatite se njihova dva prethodna albuma. Ne znam koji im je krajnji cilj, ali ljubav uvijek pobijedi i ne treba ju nikada zanemariti.

  Uzemljenje – “Bestrag” – 1. Pulmologika ; 2. Zar? ; 3. Sunovrat ; 4. Dno ; 5. Iskon ; 6. Anoniman kraj ; 7. Bestrag

  Vezani linkUZEMLJENJE – Mehanizam (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.uzemljenje.net / https://www.facebook.com/uzemljenje / https://uzemljenje.bandcamp.com

  YT – UZEMLJENJE – Album “Bestrag” [2022]