• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  URBAN INSTINKT – Bijes

  URBAN INSTINKT – Bijes

  URBAN INSTINKT – Bijes / Menart, 2022 / CD, Dig / rap, hard core / Bosna i Hercegovina

  Grupa Urban instinkt, pod ovim imenom, postoji od 2010. godine, ostajući na temeljima stare grupe HIV. Karakteriše ju muzika koja obiluje žestokim rifovima i ritmovima, plus mješavina hardcore i rap vokala sa obiljem tekstova vezanih za psiho-socijano stanje čovjeka u današnjem vremenu, njegov opstanak i život u gradu, na ulici, gdje većina mladih provodi svoje vrijeme, gdje se oni sreću sa pozitivnim i negativnim stranama života na “betonu“. Njihov moto je – iskreno, istinito, realno…

  Grupa Urban instinkt je do sada svirala na mnogim festivalima po Bosni i Hercegovini i regionu, od kojih se izdvajaju – Rockaway Lake festival u Beogradu, Winter Hardcore Madness u Sarajevu, Spine Twister Festival, Miner Invasion From The East, Kaleidoskop festival Tuzla, Sarajevo Punk Festival 2018, te mnogobrojne svirke na kojima ekipa iz grupe radi na širenju hardcore rap / core kulture u cjelom regionu. Vrijedi pomenuti i prvu nagradu za Urban instinkt na festivalu Rastok Fest 2011. – “Ne budi samo broj“, kao i nagradu na festivalu Silvertown shine, Srebrenica. Grupa Urban instinkt do sada je na festivalima dijelila binu sa bendovima – Agnostic Front, SHAM69, Buzzcocks, Take Offense, Bane, Comeback Kid, Edo Maajka, TBF, Dubioza kolektiv

  Muziku albuma “Bijes” napisao je frontman grupe, Mirza Čardžić, osim za pjesmu “Milosti nema” koju su Mirza i Edo Muminović radili zajedno. Tekstove pjesama na albumu pisali su Mirza Čardžić, Tarik Šukalić Tare, Amer Kantardžić Sledž i Zoran Grbić Zoki. Album je sniman u studiju “Cirith Ungol“, a producent albuma bio je Dražen Kecman. Omot albuma je uradio Dejan Slavuljica.

  DiskografijaSpreman sve da dam (Menart, 2019) ; Bijes (Menart, 2022)

  Članovi grupe Urban instinkt u vrijeme snimanja albuma “Bijes” bili su su – Tarik Šukalić Tare (vokal – 4,5, prateći vokali – 7) ; Edo Muminović (gitare) ; Mirza Halilagić Mita (gitare) ; Mirza Čardžić Charge (bass i vokal) ; Sead Hadžić Sejo (bubnjevi) – uz gosteZoran Grbić Zoki (Despotic Bullet, vokal – 5) ; Amer Kantardžić Sledž (vokal – 2,3)

  Kažu da je Tuzla muzički centar BiH kada je riječ o metal, heavy metal, rap, hard core… muzici. Ili je to bar nekada bila. Mnogi muzičari su, u međuvremenu, svoje instrumente “okačili o klin“. Oni koji su opstali na toj sceni, među rijetkima, članovi su rap, hard core grupe Urban instinkt. Upornost se nerijetko i isplati. Ovi momci to dokazuju svojim uspješnim nastupima širom regiona, do sada osvojenim nagradama, sa dva autorska albuma… a ove, 2023. godine, slijedi im nastup na prestižnom festivalu Exit – Petrovaradin Fortress – Novi Sad, Srbija, na Explosive Stageu.

  Explosive je i termin koji na najbolji način opisuje muziku grupe Urban instinkt – počev po vokalnoj, tako i po instrumentalnoj izvedbi. Tempo njihovih pjesama je ubrzan i ruši sve pred sobom. Ako zanemarimo “Intro” (1), tri (2,3,5) od osam pjesama pjevane su na engleskom jeziku. Tekstovi nemilosrdno i bez pardona oslikavaju i golom istinom boje našu tešku društvenu situaciju.

  U vrijeme kada se narod srodio sa situacijom kakva jeste – samo da rata ne bude – grupe poput Urban instinkt bude našu svijest i zovu da se situacija izmijeni nabolje. Ukoliko ih u tome ne podržimo, njihov trud je uzaludan, a veliku cijenu platiti ćemo svi. No, tada će, za bilo kakav boljitak, već biti kasno.

  Urban instinkt – “Bijes” – 1. Intro ; 2. 100 Days ; 3. U.I. ; 4. Anarhija ; 5. C’mon now ; 6. Grad ; 7. Milosti nema ; 8. Istinom sam vođen ; 9. Bijes

  Foto – Samir Mujakić

  Klik na linkURBAN INSTINKT – Spreman sve da dam (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/urbaninstinktTZXHC / https://www.facebook.com/TZxRC / https://www.menart.hr /

  YT – Urban Instinkt – Bijes