• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  TRIGGER – Vreme čuda

  TRIGGER – Vreme čuda

  TRIGGER – Vreme čuda / Odličan hrčak, 2015. / CD / metal, rock / Srbija

  Beogradski sastav Trigger svoje postojanje je započeo željom nekolicine prijatelja da zajedno rade na stilski i kvalitativno drugačijem materijalu u poređenju sa onim što je bilo uobičajeno na ovim prostorima. Oko ovog jezgra se okupio ostatak benda i nakon nekoliko godina rada na novim kompozicijama, album prvenac, “Ljubav”, ugledao je svjetlost dana u izdanju PGP RTS-a. U pitanju je konceptualni album o tamnijoj, negativnoj strani ljubavi kao nečega što suštinski obilježava život svakog čovjeka. Album miješa mnogo različitih muzičkih žanrova, bez ikakvog ograničavanja, ali tako da pjesme i dalje očuvaju jasnu teksualnu i muzičku formu. Vizuelno rješenje albuma (koje je dizajnirao Vladimir Petrović) slijedi isti koncept predstavljajući kroz simbole psihološku pozadinu koja stoji iza stihova pjesama. Posebna pažnja je posvećena muzičkoj produkciji albuma. Specifična fuzija raznih žanrova kakvu izvode Trigger zahtijevala je da to bude i tehnološki adekvatno ispraćeno, tako da je tim na čelu sa producentom Goranom Šimpragom više od godinu dana proveo u studiju dovršavajući materijal.

  Prvi video singl sa albuma je spot za pjesmu “Jedan dan” koji je počeo sa emitovanjem krajem 2007. i imao je zapažen uspjeh na domaćim top listama. Pjesma “Jedan dan” ušla je u izbor za godišnji Top 10 TV Metropolis i “Best of 2007” listu na TV MTS. Grupa je dobila i priznanje “Otkriće godine” u okviru godišnje dodjele nagrada TV Metropolis za 2007. godinu.

  U toku iste godine, gostovanjem na Beerfestu, Trigger su započeli i koncertnu promociju koja se nastavila i tokom sljedeće godine. Uspješno promovisanje albuma krunisano je priznanjem “Najbolji mladi bend Hita 202 za 2008.” po izboru slušalaca Radio stanice Beograd 202. U nizu nastupa posebno se ističe veoma zapaženo gostovanje u emisiji “Metropolis Live”, TV Metropolis, iste godine, a pet pjesama snimljenih u okviru emisije 2009. je objavljeno kao mini album “Trigger – Metropolis Live”, besplatno distribuiran putem Interneta.

  Tokom aprila 2009. počelo je emitovanje novog spota za pesmu “Više neće biti nas”, a Trigger su nominovani za Regionalnu muzičku nagradu “Indexi” (ex “Davorin”) u kategoriji “Metal album godine”, koju zatim i osvajaju združenim glasovima žirija i publike koja je glasala putem Interneta. Godinu 2009., Trigger zaključuju još jednim videom, ovaj put za pjesmu “Navika”.

  Tokom 2011. i 2012. godine, sastav objavljuje svoje novo izdanje pod nazivom “Ex”. Radi se o albumu neuobičajenih obrada rock pjesama sa prostora nekadašnje Jugoslavije. “Ex” je objavljen iz tri dijela koji su besplatno dostupni putem web stranice benda. Posebno su zapažene obrade pesama “Ena” grupe Haustor i “Kurvini sinovi” legendarnog sastava Azra. Obje pesme su glasovima slušalaca postale hit nedelje emisije Hit Radija 202 a “Kurvini sinovi” su uvršteni i na top listu emisije Diskomer Studija B. Za obradu pjesme “Ena” snimljen je i zapažen muzički video.

  Početkom 2013. godine, Trigger su objavili novi singl, “Ne hrani ljudoždere”, u kom gostuje pjevač sastava Downstroy, Darko Živković. Tom prilikom je sastav najavio i novo izdanje na kom će učestvovati niz gostiju, između ostalih – Milutin Jovančić iz kultnog sastava Block Out i Marko Matijević iz grupe Manntra.

  Trigger na neuobičajen, ali moderan način, izvode neku svoju varijantu modern / power popa koji je kombinovan sa hard rock / metalom. Izuzetne i ubjedljive vokalne linije, originalna aranžmanska rješenja, ali prije svega i iznad svega, vanredna produkcija za koju je pored Dušana Đurića Svilokosa bio zadužen i Goran Simpraga, inače, snimatelj i mastering majstor, predstavljaju ubjedljivo oružje njihovog ponuđenog koncepta.

  Trigger - Omot 600

  Beogradski metal / rock bend, Trigger, upoznao sam i slušao 14.02.2009. godine kada je nastupio u klubu “Underground” u Tuzli. Trigger su te večeri imali siguran nastup, a iskorišten je za promociju pjesama sa albuma “Ljubav”. Sporadično sam ih pratio i u nastavku njihove muzičke karijere. Njihova istrajnost na tom putu bila mi je potvrda da su ozbiljan bend, da znaju što hoće.

  Evo ih na tržištu sa njihovim trećim studijskim albumom. Opet su samo svoji – stilski jasni, muzički jaki. Jedan su od rijetkih srpskih bendova koji posjeduju toliku čvrstinu u svom muzičkom izražaju. Rezultat je to, svakako, iskustva kojeg su stekli u dosadašnjem radu. Njihovim zvukom dominira glas Milene Branković, kao i gitara Dušana Svilokos Đurića. Tekstovi njihovih pjesama su sa ozbiljnom porukom – tjeraju nas da se zamislimo nad našim sadašnjim trenutkom. “Život tvoj u mraku je / ali zato ekran sija / realiti / Lažne suze, prazan smijeh / to ti treba, to ti prija / realiti” (stih iz pjesme “Realiti”).

  Konstatacija / pitanje za kraj ovog prikaza – ima mnogo mraka, kao i teškog zvuka u muzičkom izrazu benda Trigger. Nije li to prava refleksija trenutka u kojem živimo? Jeste!

  Diskografija benda Trigger: Ljubav (CD, 2007) ; Metropolis Live (EP CD, 2009) ; Ex (CD, 2012) ; Vreme čuda (CD, 2015)

  Članovi benda Trigger su: Milena Branković – vokali ; Petar Popović – bass ; Zoran Jović – bubnjevi ; Božidar Mladenović – gitara ; Dušan Svilokos Đurić – gitara.

  logo - Odlican hrcak

  Trigger – “Vreme čuda” – 1. Kad savest te zaboli ; 2. Od kostiju i pepela ; 3. Vreme čuda ; 4. Nisam ta (ft. H.E.R.) ; 5. Bum (ft. Marko Manntra) ; 6. Srećna Nova (Noćna mora) ; 7. Realiti (ft. Vladimir Lalić & Emir Hot) ; 8. Brajeva azbuka (ft. Dechak Bassarić) ; 9. Ne hrani ljudoždere (ft. Darko Downstroy) ; 10. Ponor (ft. Milutin Jovančić)

  www.facebook.com/bandtrigger / www.bandtrigger.com

  YouTube – Trigger – Vreme čuda

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina