• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SUNNYSIDERS – 10 kartolina s daleke obale

  SUNNYSIDERS – 10 kartolina s daleke obale

  SUNNYSIDERS – 10 kartolina s daleke obale / Spona Music, 2016 / CD / blues / Hrvatska

  Muzička karijera Borisa Hrepića Hrepe datira od 1981. godine kada je kao član L.B. Blues banda po prvi put izašao pred publiku. Bilo je to u splitskom kultnom klubu “Tok“. Svirati blues u samom jeku novovalne ere i nije bio neki potez koji bi utabao put ka uspjehu i slavi, al kad imaš osamnaest godina i sviraš muziku koju voliš, nije ti baš stalo do pronalaženja najbržeg puta ka muzičkom tronu. Nekoliko godina kasnije iz blues voda izvukao ga je Marijan Ban, s kojim 1985. godine osnova bend, Daleka obala, u kojoj je svirao bass, usnu harmoniku, te komponovao.

  S Dalekom obalom je tokom šesnaest godina, do razlaza 2001. godine, izdao šest studijskih albuma, dvije kompilacije i jedan album uživo. Kao dio svojevrsnog nastavka prethodnog benda, u grupi The Obala, u ulozi je solo gitariste, vokala i glavnog autora. Snimio je još tri albuma do prestanka rada sa tim bendom, 2008. godine. Diskografski rad nastavio je snimivši kao basist i autor i albume s bendovima Fon Biskich i Narodno blago (2009.) te Steve Wolfman Band (2010.).

  Godine 2010., konačno se vraća svojim muzičkim korijenima i s pjevačicom i gitaristicom, Antonijom Vrgoč, koja djeluje pod pseudonimom Rola, osniva blues duo Sunnysiders, u kojem svira, pjeva, svira akustičnu gitaru, ukulele, usnu harmoniku te stomp… i komponira.

  Na drugom Hrvatskom Blues Challengeu, u kategoriji solo-duo, izvodeći autorske pjesme na engleskom jeziku, Sunnysidersi su pobjedili i osvojili pravo da predstavljaju Hrvatsku na 27-mom International Blues Challengeu u Memphisu, USA. Na tom najvećem svjetskom natjecanju bluesa su i nastupili, početkom februara 2011. godine, te su u četvrtfinalu, u konkurenciji samih američkih izvođača, osvojili prolaz u polufinale, što je do sada najveći uspjeh Hrvatskih blues snaga.

  Po povratku u Hrvatsku, Hrepi i Roli se pridružuju dva iskusna muzičara – Goran Gubić Hans (doajen splitske novovalne gitarističke scene osamdesetih, a danas, autor filmske muzike), na električnoj i akustičnoj gitari ; i Igor Paradiš Šparka (dugogodišnji bubnjar grupe Pips, Chips i Videoclips) na cajonu ieudaraljkama.

  Band Sunnysiders uvježbava svoje autorske pjesme, niz obrada blues standarda, a i pjesme koje nisu u iz blues miljea. Oni su ih prilagodili svom ritmičnom i melodičnom pitkom zvuku koji se ističe dvoglasnim pjevanjem i razigranošću aranžmana. Nastupaju na nekoliko blues festivala i u klubovima diljem Hrvatske, te oduševljavaju publiku svojim zabavnim viđenjem bluesa.

  Prvog dana ljeta 2011. ulaze u splitski Studio MF, Mikija Noplinga, te tokom ljeta, snimaju dvanaest netipičnih i raznovrsnih autorskih blues pjesama, poštujući svoj zvuk s živih nastupa. I tačno trideset godina poslije Hrepinog prvog nastupa, album prvijenac grupe Sunnysiders, pod nazivom, “Licence To Blues“. Godine 2017., bend Sunnysiders predstavlja svoj drugi album, “10 kartolina s daleke obale“, na kojem se nalazi 10 bluesy obrađenih i prearanžiranih pjesama benda Daleka obala.

  Za potpuni uvid u stvaralaštvo Borisa Hrepića mora se pomenuti i njegova knjiga, “Našao sam dobar band” (izdavači – Dallas Records i Večernji list). Knjiga je to o njegovom muzičkom odrastanju u Splitu, 80-tih i o počecima Daleke obale. Uz knjigu ide i CD, “Daleka Obala – Početci“, s 10 demo i live snimaka, od prve, druge i treće postave benda Daleka obala.

  Diskografija – Licence To Blues (Spona, 2011.) ; 10 kartolina s daleke obale (Spona, 2016.)

  Članovi Sunnysidersa su – Boris Hrepić Hrepa (glas, ukulele, usna harmonika, akustična gitara) ; Antonija Vrgoč Rola (glas, akustična gitara, udaraljke) ; Goran Gubić Hans (električna gitara, akustična gitara, glas) ; Igor Paradiš Šparka (cajon, udaraljke)

  Petnaest godina nakon razlaza splitske grupe Daleka obala, Boris Hrepić Hrepa, suosnivač i jedini član Daleke obale koji je svirao na baš svim koncertima benda, ponovno se suočio s nekim pjesmama svog matičnog benda: “Kada sam nakon svih tih godina ponovno zasvirao neke od tih pjesama koje su zauvijek označile moju glazbenu karijeru, shvatio sam koliko su te pjesme dobre i kvalitetne u svojoj jednostavnosti i pitkosti. Taj vremenski odmak te iskustvo koje sam u međuvremenu stekao svirajući i skladajući blues, pomogli su mi da tim dragim pjesmama priđem iz drugog kuta, a da istovremeno sačuvam njihovu jednostavnu i čistu srž“.

  Nekoliko tehničkih podataka – snimano i miksano: Studio “MF”, Split i “HansSound“, Zagreb ; snimatelji: Miki Nopling, Goran Gubić Hans ; muzička produkcija: Miki Nopling ; pjesme 1,2,3,5,6 i 8 – muzika i tekst: Marijan Ban ; pjesme 4,7 i 10 – muzika i tekst: Boris Hrepić ; pjesma 9 – muzika: Jadran Vušković, tekst: Marijan Ban ; aranžmani: Sunnysiders. Kao gosti na snimcima pojavljuju se – pjesme 5 i 9 – Tomislav Goluban (usna harmonika) ; pjesme 1 i 6 – Vedran Križan (harmonika).

  Odmah da smo načisto – ovo je izuzetan album i zaslužuje sve pohvale – i izborom materijala, i izvedbom. Pjesme sa lijepim vokalima, a dijele ih duet, Hrepa i Rola, majstorski izvedena instrumentalna pratnja, odlična produkcija… Drugo nešto, manje ovako kvalitetno, nije se ni moglo očekivati od ekipe koja u svojoj muzičkoj biografiji ima gore opisane uspjehe.

  Bluesy pjesme ih i izdvajaju od tipično blues bendova. To im dođe kao prednost, činjenica koja im daje neophodnu prepoznatljivost. Album je “tečan” – sluša se u jednom mahu – od početka do kraja. Tekstovi pjesama su ljubavni, a neki i sa malom dozom humora (“Tonka“).

  Bila bi velika šteta da ovaj materija ne dobije primjerenu mu medijsku pažnju – reklamu – kako bi došao do što više muzičkih konzumenata. Ovaj bend, ovaj album, to svakako zavrijeđuju.

  Sunnysiders – “10 kartolina s daleke obale” – 1. Ona zbori ; 2. Volim Jimija ; 3. Tonka ; 4. Nemoj reći ništa više ; 5. 14 palmi ; 6. Sušac blues ; 7. Prolaze mi godine ; 8. Brod blues ; 9. Od mora do mora ; 10. Zadnja pjesma

  www.spona.com.hr/albums/sunnysiders-10-kartolina-s-daleke-obale / www.facebook.com/Sunnysiders-official-271563829547008 / www.sunnysiders.com/SUNNYSIDERS/Homepage.html / hrepa.com

  YouTube – Sunnysiders – Ona zbori

  YouTube – Sunnysiders – Od mora do mora

  YouTube – Sunnysiders – Tonka

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .