• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  STARE KUKE – Mohikanci moji

  STARE KUKE – Mohikanci moji

  STARE KUKE – Mohikanci moji / RnR Records, 2017 / CDr, digital / blues rock / Srbija

  Stare kuke su sastav iz Inđije. Djeluje od 1997. godine i čine ga prekaljeni svirački profesionalci, aktivni kroz zajednički rad, ali i kroz neke ranije odvojene muzičke aktivnosti. U regionu Srema odavno važe za jedan od najtraženijih cover aktova, koji na repertoaru imaju više stotina songova, a izvode ih na sebi svojstven, ubjedljiv, snažan, moćan način, bez kompromisa i bez puno mudrovanja.

  Stare kuke kombinuju idiome blues rocka sa classic rock elementima, gdje su u prvom planu Bogdan Hemun Bobo (gitara) i Vladimir Marčetić Šikac (vokal). Ostatak postave takođe čine doajeni – Igor Skendžić Skendža (bass) i Vladimir Vukas Vule (bubnjevi). Po izdavanju albuma “Mohikanci moji“, imaju velike planove.

  DiskografijaMohikanci moji (RnR Records, 2017)

  Stare kuke su – Vladimir Marčetić Šikac (vokal) ; Bogdan Hemun Bobo (gitara) ; Igor Skendžić Skendža (bass) ; Vladimir Vukas Vule (bubnjevi)

  Bend Stare kuke je na svoj debi album stavio 8 pjesama – 7 autorskih (od kojih je jedna instrumental) i 1 obradu – “Scuttle Buttin’” (Stevie Ray Vaughan, cover). Koliko sam vidio, pretragom po Internetu, niko još nije recenzirao ovaj album. Nije prvi puta da sam u tome prvi, što ni u kom slučaju neće uticati na moj sud (recenziju). Bit ću maksimalno objektivan, kao i uvijek do sada.

  Mogu zamisliti radost i ponos benda, Stare kuke, kada je svjetlost dana ugledao njihov prvi official album. Da sutra prestanu da sviraju, da se k’o ljudi sutra raziđu – imaju nešto u rukama što će bar donekle opravdati njihovo dugogodišnje muzičko djelovanje. Naravno, (pre)rano je da Stare kuke sada okače svoje instrumente o klinove.

  Jasno je da se radi o kompaktnom bendu koji je odlično uigran i koji svira u stilu (blues rock) koji mu najbolje leži. U mislima ih vidim kao odličan muzički akt uživo, kao bend sa jasnim stilom i sigurnim na bilo kojem stageu.

  Ali… (uvijek ima to nesretno – ali)… sa stanovišta originalnosti – članovi benda Stare kuke nisu ponudili ništa novo. Ovo što sviraju Stare kuke, nazvao bih revival muzikom, koja je u najboljoj tradiciji legendarnih američkih roadhouse klubova. Stare kuke imaju sve predispozicije da budu u vrhu srpske blues rock scene, samo… ako se izvuku iz ljušture prošlosti. Ja vjerujem da hoće.

  Album, “Mohikanci moji“, nosi etiketu RnR Recordsa. RnR Records, Zemun, diskografska je kuća koja prvenstveno promovira rock kultura. RnR Records to, između ostalog, čini i kroz izdavačku djelatnost. RnR Records su, u prvom redu, Predrag Jovanović i Branimir Bane Lokner (zajedno sa svojim timom – Wood RS, Branislav Bašić Pekar, Zoran Sević, Slobodan Dulović i Rodoljub Avramović). Predrag Jovanović i Branimir Bane Lokner ujedno su i autori edicije (u dva dijela) “Rokenrol u kandžama interneta“. RnR Records polako, ali i sigurno, prave vrijednosti postavljaju na pravo mjesto.

  Stare kuke – “Mohikanci moji” – 1. Vizard ; 2. Bluz u pokretu ; 3. Scuttle Buttin’ ; 4. Talasi ; 5. Uhvati me ako možeš ; 6. Vudu dedi ; 7. Gde si sad? ; 8. Stari šafl kuka bugi (instrumental)

  Foto – Wood RS

  https://soundcloud.com/starekuke/sets/mohikanci-moji / https://www.facebook.com/groups/1638658689735327 / https://www.facebook.com/RnRRecordsTMM

  YT – Stare kuke – Vizard

  YT – Stare kuke – Bluz u pokretu


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com