• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SJEVEROZAPAD – Pomrčina

  SJEVEROZAPAD – Pomrčina

  SJEVEROZAPAD – Pomrčina / PDV, 2022 / CD, Digital / alternative / Hrvatska

  Pod imenom Sjeverozapad, okupio se bend s jedinstvenom vizijom: komponovati na bazi ciklusa pjesama Stojana Vučićevića pod nazivom “Potpuna pomrčina Sunca na otoku Grguru 15. veljače 1961.“. Radi se o pjesmama i stihovima vezanim za pjesnikovo izdržavanje kazne na otoku Sveti Grgur, na kojem je Stojan završio kao gimnazijalac s 19 godina, o otoku tri kilometra udaljenom od poznatijeg Golog Otoka, s kojim je Grgur osim geografskog položaja, dijelio i namjenu – na njemu se nalazila kaznionica za žene i mlade.

  Takav projekt predstavljao je zanimljiv izazov za muzičare Sjeverozapada, jer jedna cjelina, kao što je zbirka poezije, zahtjeva da se muzika ili cjelokupan album pišu kao koncept. Konceptualni album pred muzičare postavlja izazov kojim se današnja muzika u globalu rijetko bavi – kako napraviti kompleksno djelo u kojem se od početka do kraja provlači jedna ili nekoliko misli ili motiva. U ovom slučaju, pjesnik vješto kombinira motive koji su savršeno legli u format konceptualnog muzičkog albuma. Pod imenom, Sjeverozapad, okupio se bend kojeg čine muzičari koji su bili, ili još uvijek jesu, stalni ili gostujući članovi cijelog niza drugih poznatih bendova hrvatske muzičke scene.

  DiskografijaPomrčina (PDV, 2022)

  Sjeverozapad su – Nikola Brkljačić (električna gitara, vokal na pjesmama II, III, VII, IX) ; Zvonka Obajdin (klavijature, električna gitara na pjesmama V i X, vokal na pjesmama I, II, IV, V, VI, VIII, X) ; Matko Boršić (bass gitara na pjesmama II, IV, V, VI, X) ; Helena Ernoić (bass gitara na pjesmama I, III, VII, VIII, IX) ; Hrvoje Matašin (bubnjevi)

  Sjeverozapad albumom “Pomrčina“, kroz svojih deset pjesama, izmjenjuje mračnije i svjetlije muzičke i lirske elemente. Po uzoru na Uvod, Zaplet, Vrhunac i Rasplet, Sjeverozapad nam predstavlja pjesmu “III.” koja ponajbolje ilustrira cjelokupno konceptualno muzičko djelo. U ulozi Uvoda / Zapleta, pjesma nas uvodi u mračniji aspekt albuma, na jedan zanimljiv i još uvijek pomalo poletan i optimističan način. Svojom atmosferičnošću i dinamikom, “III.” poput napetog thrillera, priprema slušatelja na ono što slijedi – album prožet usponima i padovima, napetosti i letargijom, svjetlošću i sjenama.

  Muzika na albumu je po svome zvuku filmska, mistična i dinamički raste i pada ovisno o intenzitetu stihova u samoj zbirci, a jedan od epiteta kojim se može opisati bend je i noir. Melodioznost i atmosferu muzike dugujemo raznovrsnim zvukovima klavijatura i električnoj gitari koja koristeći mnoštvo efekata prelazi konvencionalni zvuk tog instrumenta i postaje široko primjenjiv alat sposoban da svojim, ponekad neobičnim teksturama, stvori snažnu zvučnu podlogu. Gitara i klavir, podržani su ritam sekcijom bubnja i basa, koji stvaraju čvrst i siguran temelj muzike i postaju sidro ambijentu i atmosferičnosti ovoga benda. Sve u svemu, Sjeverozapad ne bi bilo lako usporediti s drugim sastavima na sceni ni po zvuku, ni po tematici – njihov je album samosvojan i jedinstven.

  Kada se isčita uvodni tekst koji opisuje ovaj projekat, čovjek se zapita, šta nam je to sve ova ekipa spremila. Sve se samo po sebi razjasni kada se posluša materijal izdat pod nazivom “Pomrčina“. Muzika jeste nesvakidašnja, ali nosi jasnu poruku – kako tekstualnu, tako i instrumentalnu. Zahvalnost za to snose iskusni muzičari uključeni u ovaj projekat. Zadivljuje me njihova odvažnost da se slušateljstvu oglase jedinstvenim i nesvakidašnjim muzičkim rješenjima. Njihova muzika je miks emotivnih momenata i eksplozivnih pasaža. U svakom slučaju, radi se o vrijednom diskografskom izdanju.

  Pomrčina” je album prvijenac kojim se bend Sjeverozapad predstavlja publici u Hrvatskoj i šire. Svjetlo dana je, u digitalnom obliku, ugledao decembra 2022. godine, sa etiketom PDV Recordsa. Dostupan je i u formi CD-a, ali samo kao besplatan prilog časopisu “Poezija” (br. 3-4, prosinac 2022. godine) i neće ga biti u slobodnoj prodaji.

  Već je navedeno da ovaj album u fizičkom obliku, kao CD, nije u prodaji, ali se može nabaviti kao dodatak Časopisu pjesničke prakse, “Poezija“, br. 3-4, prosinac 2022. godine. Iza tog časopisa stoji Hrvatsko društvo pisaca. 

  Hrvatsko društvo pisaca (HDP) je nevladina, nepolitička, strukovna organizacija pisaca osnovana 2002. godine. HDP je u gotovo dva desetljeća svojeg postojanja izraslo u eminentnu te, po opsegu i kvaliteti realiziranih programa, jednu od vodećih umjetničkih udruga u Hrvatskoj, promovirajući ponajbolju hrvatsku književnost u regiji i svijetu. Programi tog udruženja uključuju međunarodne književne festivale (festival Književna karika / Literature Link – s naglaskom na odnos domaćih autora i stranih izdavača ; Festival europske kratke priče – manifestaciju koja promovira formu kratke priče i na kojoj sudjeluju ugledni europski “kratkopričaši” ; pjesnički festival, Stih u regiji (koji okuplja pjesnike iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i s Kosova), vrši međunarodne razmjene pisaca, organizuje tribine, nakladničku djelatnost, književno-znanstvene simpozije, okrugle stolove, radionice prevođenja poezije itd. Svake godine redovito izlaze sljedeći časopisi – jedan od najboljih i najopsežnijih časopisa za književnost u Hrvatskoj, Europski glasnik, zatim časopis Tvrđa koji objavljuje eseje, filozofske i književno-znanstvene tekstove domaćih i stranih autora, časopis Književna republika, časopis Poezija (jedini časopis u Hrvatskoj koji se isključivo bavi poezijom, prepoznat i cijenjen i izvan zemlje), časopis Relations koji donosi prijevode hrvatskih pisaca na engleski, njemački, francuski i druge svjetske jezike te promovira hrvatsku književnost u inozemstvu. U 2012. godini, HDP osniva ogranke u Istri, Slavoniji i Dalmaciji te se programska aktivnost Društva decentralizira i osim glavnog grada, kulturno obogaćuje i druga hrvatska središta. Više o radu Hrvatskog društva pisaca ima na link OVDJE.

  Sjeverozapad – “Pomrčina” – 1. I. ; 2. II. ; 3. III. ; 4. IV. ; 5. V. ; 6. VI. ; 7. VII. ; 8. VIII. ; 9. IX. ; 10. X.

  Foto – Marina Uzelac

  https://pdvrecords.bandcamp.com/album/pomr-ina / https://www.pdv.com.hr/hr/artist/sjeverozapad / https://www.facebook.com/SjeverozapadNW /

  YT – Sjeverozapad – III.

  YT – Sjeverozapad – VII.