• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND – Live in Studio: Bosnian Blue

  SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND – Live in Studio: Bosnian Blue

  SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND – Live in Studio: Bosnian Blue

  Piše (tekst s omota albuma): Dinko Husadžić Sansky

  Magija klavirskog jazz univerzuma Sinana Alimanovića, zabilježena na nedavno objavljenom, solističkom LIVE IN SARAJEVO albumu, nastavlja se novim nosačem zvuka: Live in Studio: Bosnian Blue. Glasoviti su to jazz standardi, kao i autorske kompozicije, svirani u formaciji Alimanovićeva International Banda.

  Na kontrabasu je Saša Borovec, jedan od ključnih likova ne samo hrvatskog jazza, stalni član Big Banda Hrvatske RTV, ljubljanski i američki glazbeni đak te suradnik mnogih manjih jazz sastava…

  Bubnjeve svira Vladimir Kostadinović, čija je glazbena vještina odavno već nadrasla granice Srbije, a kao austrijski glazbeni učenik u Beču je redovit gost, dok se po New Yorku uglavnom osjeća kao u svom muzičkom dnevnom boravku.

  Već ranije rekoh kako je Sinan Alimanović iznimno jaki igrač, ne samo jazz glazbe u Bosni i Hercegovini, nego je jedna od ključnih europskih pijanističkih figura, osobito po unikatnom poimanju američkog jazza i njegove interpretacije i percepcije u Europi.

  Upravo ovaj koncertni nastup, u formi trija i quarteta, donosi važno osvježenje na domaćoj jazz sceni, ne samo stoga jer su se okupili muzičari iz različitih regija, nego je ovakvo interpretiranje jazz standarda i autorskih kompozicija sadržano u biti ljudskog i umjetničkog poimanja jazza i jazz kulture općenito, ne samo kod Sinana, Saše i Vladimira, već kod svih nas zahvalnih ljubitelja jazza; a pri susretu sa zemljom i gradom u kojem Alimanović stvara, nužno dolazi do svojevrsne bosanske verzije dobre jazz muzike. Sinanov jazz ustvari slika bosnian blue.

  Naime, uploviti u ovaj svijet i zvuk kojim nas preplavljuje sarajevski koncert upravo je jedan veliki korak naprijed u jačanju i bogaćenju naše osobne duhovnosti. Moraš biti doista ljepoduh, ili bel esprit, estet, šengajst…kako bi ušao u ovaj glazbeni svijet, a ako to jesi uspio, onda doista postaješ Čovjek pisano velikim slovom Č… Čovjek koji razumije da svijet može i na drugi način funkcionirati, da nismo samo sivilom okruženi, da ima svjetla na kraju tunela. To svjetlo nude nam ovi jazz muzičari i ono postaje univerzalna poruka ljubavi, glazbe, smirenosti… svega onoga čega današnjem svijetu manjka. Sinanov Band postaje muzički veleposlanik jednog šireg konteksta gdje se općeljudske duhovne i glazbene poruke Charliea Parkera (u skladbi “Confirmation“) ili pijanističkog gurua Theloniousa Monka (u kompoziciji “‘Round Midnight“) provlače kao lajtmotiv naše glazbene suvremenosti i našeg uživanja u jazzu.

  Lejla Alimanović, talentirana Sinanova kćer, gostuje i na ovom koncertu. Lejlini nastupi uz oca, zadnjih godina, postaju normalana jazz činjenica i ta se draga djevojka profilira u značajnu jazz pjevačicu. Svoj vokal pokazuje nam u skladbama “Sarajevo Remake” (S. Alimanović) i “Midnight Voyage” (J. Calderazzo) čija se cijela priča, od Lejlinih tekstova do inspirativne izvedbe, odlično uklopila u gotovo marquezovski magijski realizam ove sarajevske večeri, jer mi se, poprilično opčinjeni glazbom, prestajemo čuditi izvanvremenskoj izvedbi, poput Marquezovih likova koji se čude postojanju kocke leda, ali im je leteći sag nešto sasvim normalno. Taj leteći ćilim, sag ili tepih u Sinanovoj interpretaciji postaje snažna poveznica sa izvornom bosanskom dušom, onim bosnian blue osjećajem što blues, jazz i tradicijsku bosansku pjesmu posprema pod zajednički nazivnik sjajne izvedbe Alimanovićevog Banda. Američki jazz, uvjetno rečeno, pada na plodno bosansko tlo čineći fini filigranski vez isprepleten bosanskim blue tonovima, emocijom i odnosom prema podneblju i duši bosanskog čovjeka. Naravno, Sinanov bosnian blue ne odlazi u melankoliju, što bismo mogli očekivati već po defaultu muzike koju izvodi, nego se, zajedno s odličnom ritam sekcijom, poigrava s predlošcima standarda i autorskih kompozicija koje interpretira, stvarajući tako živ i prepoznatljiv zvuk svoga Banda koji, uz Lejlu Alimanović, čini izvrsni bosanski, muzički jazz ćilim kojem smo se, kao stanovnici Makonda, prestali čuditi i davno prije ovog koncerta.

  YouTube – Sinan Alimanovic International Trio – ‘Round Midnight (Thelonious Monk)

  .
  . .
  . . .
  Piše:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .
  .