• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  SARAJEVO BIG BAND + BUNDESJAZZORCHESTER – Nastup u Sarajevu (Raport)

  SARAJEVO BIG BAND + BUNDESJAZZORCHESTER – Nastup u Sarajevu (Raport)

  SARAJEVO BIG BAND + BUNDESJAZZORCHESTER – Nastup u Sarajevu (Raport)

  Na osnovu ljubaznog poziva od strane članova Sarajevo Big Banda, imao sam priliku i čast biti njihovim gostom u Sarajevu. Između ostalog prisustvovao sam i zajedničkom koncertom nastupu Sarajevo Big Banda i Bundesjazzorchestera (BuJazzO) iz Bonna, Njemačka. Sam koncert održao se 13-10-2019 godine u predivnom prostoru – Brew Imperial Society (BIS – bivše Kino Imperial) – smještenog u sklopu objekta – Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Titova 56, Sarajevo.

  Organizaciju tog koncerta besprijekorno je odradila ustanova Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina, a tu je najviše “povukao“, Tayfun Kesgin, koji radi za Cultural Programming Department u Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina (ujedno je i vokalni solista u Sarajevo Big Bandu). Ispred Sarajevo Big Banda, najveći organizacioni posao odradili su Faik Lačević (bubnjar u Sarajevo Big Bandu) i Marin Gradac (trombonista u Sarajevo Big Bandu).

  Sarajevo Big Band čine – Tayfun Kesgin (vokal) ; Renata Kurtalić (vokal) ; Zlatan Mujkić (klavir) ; Elvedin Malkoč (alt saksofon) ; Mirza Sijerčić (tenor saksofon) ; Mirza Frljak (bariton saksofon) ; Darko Beus (truba) ; Sanel Kabiljagić (truba) ; Marin Gradac (trombon) ; Bruno Lovrić (trombon) ; Ivica Vinković (bass) ; Faik Lačević (bubnjevi)

  Bundesjazzorchestre (BuJazzO) čine… – Molim, pogledati OVDJE.

  Koncert su kratkim pozdravnim govorima otvorili – ambasadorica Njemačke u BiH – Her Excellency Madam Margret Uebber i vice-president u Goethe Institut B&H, Madam Alexandra Mittler (ujedno i direktorica jezičkog odjela Goethe Instituta B&H, kao i zamjenica direktora Goethe Instituta B&H, Herr Martin Schumachera).

  Prvi je nastupio Sarajevo Big Band. U prepunoj dvorani BIS-a, njihov nastup je dočekan velikim ovacijama. Na početku su izveli dva hita koja potpisuje sarajevski umjetnik Elvis J. Kurtovich (Mirko Srdić) – “Surfing at Bembasha” i “Haile Selasije” – vokalni solista bio je Tayfun Kesgin uz Renatu Kurtalić kao pomoćni vokal (obje ove pjesme su sa promotivnog dvostrukog albuma Sarajevo Big Banda – “Sarajevo Big Band i prijatelji“).

  Sarajevo Big Band nastavio je svoj nastup uz vokalnu solisticu Renatu Kurtalić, a potom su uslijedile instrumentalne kompozicije. Solo dionice izvodili su članovi domicilnog benda, kao i gostujući muzičari iz Bundesjazzorchestera. Publika je sve solističke dionice zdušno pozdravljala. Pri pomenu publike, moram istaknuti da je sam prostor BIS-a bio ispunjen do posljednjeg mjesta, čak su mnogi i stojali. Sami muzičari su mi kasnije rekli da su i oni bili iznenađeni tolikim brojem posjetitelja. Naravno da je interakcija između izvođača i publike dala pozitivan feedback, dodatni impuls koji je cijeli koncert donio na znatno višu umjetničku razinu.

  Uslijedio je nastup Bundesjazzorchestre (BuJazzO). Naziv njihovog muzičkog programa glasio je – A Tribute to the Kenny Clarke-Francy Boland Big Band. Već ta činjenica je i odredila sadržaj njihovog predstavljanja. Ispred velikog orkestra stajao je dirigent – karizmatični – Jiggs Whigham (pravim imenom Oliver Haydn Jiggs Whigham), veliki majstor na trombonu – rođen 1943. godine u gradu Cleveland, Ohio, USA. Njegova muzička biografija je veoma bogata – kako diskografskim izdanjima, tako i učestvovanjima u raznim eminentnim jazz i orkestarskim sastavima. Svojim nonšalantnim nastupom naprečac je osvojio srca i simpatije svih prisutnih u BIS-u, te večeri. Pored članova standardne postave Bundesjazzorchestre (BuJazzO), po pozivu dirigenta Jiggs Whighama, priliku da se solistički iskažu, dobili su i neki članovi Sarajevo Big Banda.

  Sve u svemu – bila je to nezaboravna jazz koncertna večer o kojoj će se dugo pričati. Bio sam ponosan te verčeri – i na same izvođače, a i na publiku. Bio je to mali, ali i jasan znak, da se uz dosta entuzijazma samih aktera koncerta, posebno onih iz Sarajevo Big Banda, može prirediti uspješno koncertno večer. Pokazalo se da BiH baš i nije “tamni vilajet“.

  Sarajevo Big Band je ekipa koju na okupu drži ljubav ka muzici i veliki entuzijazam. Članovi benda su iz četiri BiH grada – Sarajeva, Zenice, Bihaća i Tuzle. Koliko košta da se oni okupe, uvježbaju, nastupe… Nažalost, naša (kulturna) zajednica nema “sluha” za njihov samoprijegoran rad. Svi će se “nadležni” kititi njihovim uspjesima, a da prije toga malo i pomognu… e, tu ih baš i nema.

  Bundesjazzorchestre (BuJazzO) su u Sarajevu imali zadnji koncert u okviru koncertne turneje koja je uključila njihove nastupe u Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Sutradan, 14-10-2019. godine, gosp. Jiggs Whigham održao je Masterclass pred studentima Muzičke akademije Sarajevo, a u večernjim satima, istog dana, Bundesjazzorchestre (BuJazzO) su, uz ekipu Sarajevo Jazz Guerila, u objektu Jazzbina, održali uspješan jam session.

  Vezani link – SARAJEVO BIG BAND – Sarajevo Big Band i prijatelji (Promotivni primjerak, 2017) (Recenzija: Dragutin Matošević)

  Fotografije sa koncerta (Foto galerija) – Dragutin Matošević

  https://www.facebook.com/sarajevobigband / https://www.facebook.com/bujazzo / https://en.wikipedia.org/wiki/Jiggs_Whigham / https://www.facebook.com/tayfun.kesgin.52 / https://www.facebook.com/marin.gradac.92 / https://www.facebook.com/goetheinstitut.bih / https://www.goethe.de/ins/ba/bs/index.html / https://www.facebook.com/TheBrewCo.BiH /

  Foto galerija:

  YT – Sarajevo Big Band – Surfing at Bembasha (cover – video zapis: Dragutin Matošević)

  Sarajevo Big Band – Surfing at Bembasha – Tayfun Kesgin (vocal) & Renata Kurtalić (vocal) – Video zapis: Dragutin Matošević (13-10-2019)

  Gepostet von Dragutin Matosevic am Sonntag, 13. Oktober 2019