• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SANEL MARIĆ MARA – Kovilje

  SANEL MARIĆ MARA – Kovilje

  SANEL MARIĆ MARA – Kovilje / Self-released, Songtrust Broadway, 2017 / Digital / singer-songwriter, pop / Bosna i Hercegovina

  Sanel Marić Mara je s pjevanjem i stvaranjem muzike počeo sa svojih 17 godina. “Kroz” je bio njegov prvi album, napravljen 1996. godine uz pomoć mnogih prijatelja, članova umjetničke organizacije “Apeiron“. Sljedeći album je nastao iz ideje o prvom BH internet live koncertu, pod nazivom “Funkcija života u e-molu“, koji je sniman u Lutkarskom pozorištu, u Mostaru 2000. godine. Narednih godina Mara je nastavio sa pisanjem pjesama i sa nastupima širom Bosne i Hercegovine, ali i u Italiji, Španiji i Grčkoj… Za to vrijeme, njegova ljubav prema hercegovačkoj poeziji i jedinstvenom zvuku bosanske sevdalinke sazrela je u ono što će postati album “Vasduh” (2009. godine). Čovjek kojeg su kritičari prozvali “majstorom čežnje” i “genijem iz sjene“, objavio je četvrti albuma, “Kovilje” (2017).

  Doprinosa nastanku albuma, uz Sanela Marića Mare dali su i Dario Lukić (klavir) ; Jasmir Sljepčević Boske (bubnjevi) ; Marko Jakovljević (bass gitara). Kao specijalni gosti tu su Dino Šukalo (električne gitare) ; Sandi Kavara (mandoline) ; Hor: “Hrvoje Merdžo” ; Ivan Ljubić te pjesnici: Marko Tomaš, Goran Karanović, Mehmed Meša Begić, Nedim Ćišić. Producent albuma je Đani Pervan, a mastering potpisuje svjetski master inžinjer, Kai Blankenberg.

  DiskografijaKroz (Self-released, 1996) ; Funkcija života u e-molu (Apeiron, 2000) ; Vasduh (Buybook, 2009) ; Kovilje (Self-released, Songtrust Broadway, 2017)

  Kovilje se naziva i vilina kosa. To je biljka koja služi kao ukras. Osušen buket kovilja može godinama da se održi nepromijenjen. “Koliko se sjećam, iz priča onih što su živjeli još dosta prije moje svijesti, postojale su doline kovilja. Vjerovalo se da su ih pronalazili ljudi čije je živote narušila ogorčenost, razočarenje, tuga, kao i emocije za koje ni sami nisu znali da postoje, niti gdje da ih smjeste. U tom polju kovilja bi ‘kako se pričalo’, ponovo bili djeca u najsretnijim trenucima svoje mladosti. Osjećaji su bili toliko stvarni da su neki od njih tu ostajali zauvijek. Oni koji su uspjeli izaći i ponovo se vratiti u svoje živote, nisu bili isti. Kažu da samo ponekad, kad im hladan vjetar dodirne vrat, grudi zadrhte i bura osjećaja napuni tijelo u jednom trenu. Tada bi znali – doline su bile stvarne kao i polja njihovih sjećanja“, kazuje nam Sanel Marić.

  Maru pratim od njegovog trećeg albuma, “Vasduh“. Pred nama je sada sa svojim četvrtim diskografskim izdanjem, konceptualnim albumom, “Kovilje“. U oba slučaja, Mara je svoj. Vjeran je svom osebujnom stilu ne povodeći se za komercijalnim trikovima kojima se služe mnogi izvođači želeći brzinski uspjeh u svojoj muzičkoj karijeri. Ono što brzo dođe, još brže i prođe. Svjestan te činjenice, Mara se drži “svog puta“. Taj Marin put podrazumijeva tekstove zasnovane na sjećanjima, maštanjima, iskustvu… Tekstovi tih pjesama uklopljeni su u kvalitetnu muzičku oblandu. Mara, pored pažljivo odabranih tekstova, pomno bira i saradnike (muzičare) za svoje projekte – one koji će podcrtati njegovu senzibilnost i umjetničke težnje.

  Interesantno je da je ovaj album finaliziran zahvaljujući crowdfunding kampanji Indiegogo u kojoj su učestvovali poštovatelji Marine muzike – svi oni su time podržali produkciju, mastering i digitalno izdanje albuma. Žalosno je da ovako vrijedna izdanja moraju nastajati na ovakav način.

  Sam naziv albuma, “Kovilje“, najbolje opisuje sam sadržaj ovog albuma. Rečenica – “Osušen buket kovilja može godinama da se održi nepromijenjen.” – lijepo definiše muzički rad Sanela Marića Mare. Njegove pjesme vremenom ne gube snagu i aktuelnost. Dapače, poput starog vina, vremenom postaju sve bolje i bolje.

  Sanel Marić Mara – “Kovilje” – 1. Kovilje ; 2. Otvori se i diši ; 3. Noći su dani moji ; 4. Ono kad si tu ; 5. Jedno ; 6. Ti ; 7. Tvoje ime ; 8. Grad ; 9. Planine Paname ; 10. Jedno (acoustic version) ; 11. Očaj ; 12. Pozovi riječi ; 13. Prijateljstvo ; 14. Kristalna kiša

  https://www.facebook.com/MaraMusicMostar / https://www.facebook.com/sanel.mara

  Web platforme na kojima se album “Kovilje” može kupiti su: Mara: Kovilje – Music on Google Play, Kovilje by Mara on Spotify, Mara on Apple Music 

  YT – Sanel Maric MARA – Grad

  Yt – Sanel Maric MARA – Kovilje

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .