• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SAN DI EGO – Doktor za rock’n’roll

  SAN DI EGO – Doktor za rock’n’roll

  SAN DI EGO – Doktor za rock’n’roll / Dallas Records, 2017 / CD / hard rock / Slovenija

  Grupa San Di Ego nastala je početkom 2013. godine, kada su se četiri iskusna rockera, u nekom ljubljanskom lokalu, spontano odlučila da osnuju bend koji će svirati muziku kakvu oni vole. Sergej Škofljanec (vokal), Matic Ajdič (gitara), Jure Doles (bubnjevi) i Martin Rozman (bass) združili su svoje kvalitete i kao prvi rezultat nastale su tri autorske pjesme. Prvi single, “Zadnji cent” (Dallas Records), trasirao je put kojim je taj bend krenuo – hard rock. Prvi nastup uživo, San Die Ego, imali su marta 2013. godine u prepunom ljubljanskom Orto baru.

  Pošto je led probijen, uslijedio je drugi single. Radilo se o ljubavnoj baladi, “Sonce je tam kjer si ti“. Bend potom objavljuje svoju verziju pjesme legendarnih Bee Geesa, “Stayin’ alive“, koja je bila njihov treći single. Uslijedio je i četvrti single, “Domina“. Od pjesme do pjesme, od koncerta do koncerta, rastao je broj obožavatelja benda San Di Ego. Potvrdio je to i peti single, “Izbrisani“, koji je bendu priskrbio visoku poziciju na slovenačkoj muzičkoj sceni. Sazreli su uslovi i za album. On se i dogodio, 2014. godine, a dobio je ime kao i bend, “San Di Ego” (Dallas Records, 2014).

  To je značilo još više koncerata, još veću popuralnost benda San Di Ego. I tokom 2015. redali su se koncerti, razni projekti, nove pjesme… Prirodnim tokom događanja, došao je na red i na drugi album. “Doktor za rock’n’roll” i on je predmetom ovog osvrta.

  DiskografijaSan Di Ego (Dallas Records, 2014) ; Doktor za rock’n’roll (Dallas Records, 2017)

  San Di Ego su – Matic Ajdič (gitara) ; Jure Doles (bubnjevi) ; Sergej Škofljanec (vokal) ; Martin Rozman (bass)

  Iako su San Di Ego kompaktna i ujednačena cjelina, sastavljena od četiri iskusna muzičara, ja malu prevagu za njihov uspjeh stavljam na pjevača Sergeja Škofljaneca. Imao sam sreću dugi period vremena pratiti njegov muzički rad – počevši od cover benda Razvaline (Motorijada MC Baroker, Varaždin, juna 2002.), a nastavilo se mojim redovnim prisustvom festivalima Rock Otočec na kojima je Sergej obavezno nastupao i to u raznim bendovima – ili kao vokal, ili kao gitarista, ili kao klavijaturista – i svaki puta bio je na vrhuncu zadatka.

  Postalo je već simptomatično da na svakom svom albumu, San Di Ego obrade neki svjetski hit. Na prvom albumu radilo se o pjesmi benda Bee Gees, “Stayin’ Alive“, a na drugom je to pjesma pjevačice Samanthe Fox, “Touch Me“. U oba slučaja, San di Ego su to izveli na svoj, već prepoznatljiv način. Na drugom albumu je još jedna obrada, tačnije rečeno, duet sa Aleksanderom Mežekom (slovenačkom muzičkom legendom iz 80-tih godina prošlog vijeka), u pjesmi “Gledam tvoje slike” (u originalu – “Ljubav preko žice“, 1983.).

  U muzici koju sviraju San Di Ego, nema kalkulacija, a ni eksperimenata. Sve je na svom mjestu. Oštar zvuk gitare svirane riffovima, jasan i glasan vokal, čvrsta ritam sekcija – bass i bubnjevi. Pjesme su melodične, dužine oko 3:30 min. – ne duže od 4:30 min. – što im daje odličan prolaz na radijske programe koji se u svojim muzičkim emisijama još uvijek drže “pravila“, trominutnih pjesama.

  Karijera benda San Di Ego ide uzlaznom putanjom. Predviđam da će ići istim putem – “Deda Mraze ne skreći sa staze…” – jer zašto mijenjati dobitnu kombinaciju. Lično, volio bih više smjelosti sa njihove strane. Makar mali zaokret koji će donijeti promjenu i svježinu u njihovom zvuku. Živi bili, pa vidjeli.

  San Di Ego – “Doktor za rock’n’roll” – 1. Rock star ; 2. Brez tebe ; 3. Najlonke ; 4. Doktor za rock’n’roll ; 5. Safr (feat. skupina M.J.A.V.) ; 6. Gledam tvoje slike (feat. Aleksander Mežek) ; 7. Junaki ; 8. (Ti) Bildaš moj ego ; 9. Nisem svetnik ; 10. Kaj je meni tega treba ; 11. Touch me ; 12. Julija (bonus track)

  Vezani link – SAN DI EGO – San Di Ego (Recenzija – Dragutin Matošević) 

  www.sandiego.si/ / www.facebook.com/SanDiEgoBand

  YT – San Di EGO – Doktor za rock’n’roll

  YT – San Di Ego – Julija

  YT – San Di EGO feat. SAMANTHA FOX – Touch me (Live Pivo & Cvetje Laško)

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *