• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SAMO SALAMON & ASAF SIRKIS – Rainbow Bubbles

  SAMO SALAMON & ASAF SIRKIS – Rainbow Bubbles

  SAMO SALAMON & ASAF SIRKIS – Rainbow Bubbles / Bandcamp, 2023 / Digital / jazz, jazz fusion, avantgarde jazz, free jazz, jazz drums, jazz guitar, jazz improvisation, modern jazz / Slovenija, Israel

  Samo Salamon je iz Maribora i slovenački je jazz gitarista i kompozitor. Snimao je za Clean Feed Records, Not Two Records, Fresh Sound New Talent… Snimao je solo, ali i uz velike muzičare kao što su – Howard Levy, Paul McCandless, John Hollenbeck, Mark Turner, Michel Godard, Drew Gress, Tony Malaby, Mark Helias, Tom Rainey, Tim Berne, Donny McCaslin, Dave Binney, Josh Roseman, Gerald Cleaver, John Hebert, Julian Arguelles itd… Pojavljuje se na više od 30 CD izdanja.

  Asaf Sirkis (rođen 1969.), izraelski je jazz bubnjar, kompozitor i pedagog. Rođen je u Izraelu i svoju profesionalnu karijeru, kao bubnjar,  započeo je kasnih 80-ih. Svirao je sa nekim od svjetskih zvezda izraelskog jazza, kao što su – Harold Rubin i Alber Beger. Nekoliko godina nakon snimanja svog prvog solo albuma, “One Step Closer“, Asaf se preselio u Holandiju, pa u Francusku i konačno se nastanio u Londonu, oko 1999. godine, gdje je ubrzo postao jedan od najaktivnijih jazz bubnjara. Za to vrijeme, Asaf je postao član osnivača Orient House Gilada Atzmona Ansambla i započeo je svoju dugogodišnju saradnju sa poznatim saksofonistom Timom Garlandom i pijanistom Gwilymom Simcockom. Asaf je vodio vlastite bendove i projekte poput Asaf Sirkis & the Inner Noise – bend neobične postave sa crkvenim orguljama, gitarom i bubnjevima, kao i Asaf Sirkis Trio. Bio je na turnejama širom svijeta i snimio je više od 100 albuma kao sideman, saradnik ili kao vođa. Asaf je svirao sa mnogim poznatim jazz i world music umjetnici kao što su – Dave Holland, Jacob Collier, Tim Garland, Gwilym Simcock, Larry Coryell, Jeff Berlin, John Abercrombie, Bob Sheppard, Norman Watt-Roy (off the Blockheads), Wilco Johnson, Soft Machine, Robert Wyatt, Natacha Atlas, Dave Liebman, David Binney, Gary Husband, sa pijanistima – John Taylor, Norma Winstone, Kenny Wheeler, Andy Sheppard i još mnogi drugi.

  Udruženim snagama, Samo Salamon i Asaf Sirkis predstavljaju nam se albumom “Rainbow Bubbles“. Sve kompozicije pisao je Samo Salamon, a zasnovane su na bubnjarskim improvizacijama Asafa Sirkisa.

  Diskografije
  Samo Salamon – Molim, pogledati OVDJE.
  Asaf Sirkis – Molim, pogledati OVDJE.

  Na albumu “Rainbow Bubbles” sarađivali su – Samo Salamon (electric guitars, banjo, 6 and 12-string guitar, bass guitar, moog, synths, piano) & Asaf Sirkis (drums)

  Kada god imam priliku prvu riječ dati samom umjetniku – ne propustim je. Riječ ima Samo Šalamon – “Asaf je godinama bio jedan od mojih omiljenih svirača, nevjerovatan bubnjar i fantastičan kompozitor. Već neko vrijeme razgovaramo sam sa Asafom o tome da nešto radimo zajedno i dobro, da, evo ga. Hteo sam da izazovem sebe za ovaj projekat, posebno za komponovanje muzike, pa smo preokrenuli proces. Asaf je u početku snimio oko 30 minuta improvizacije bubnjeva, što je predstavljalo osnovu za moje kompozicije. Tada bih mogao pisati melodije, solo dionice, promjene akorda itd, što mi je bilo fantastično komponovati na drugačiji način. Nadam se da ćete uživati u ovome. Meni se ovo sviđa!

  Pročitao sam, spletom srećnih okolnosti, mnogo romana na engleskom jeziku američkog best-selling autora, Stephen Kinga. Jedan komentar na njegov rad mi se duboko urezao u pamćenje. Jedan od njegovih čitatelja je napisao – “Stephena treba zamoliti da nove romane piše bez prestanka“. Analogno tome, reći ću – “Šalamona treba zamoliti da svoje nove kompozicije snima bez prestanka“.

  Kako sam u naslovu i napisao – ovo jedinstveno djelo ispunjava sve žanrovske navode kako i slijedi – jazz, jazz fusion, avantgarde jazz, free jazz, jazz drums, jazz guitar, jazz improvisation, modern jazz. Kako su Samo i Asaf to uspjeli? Jednostavno, samo su bili “svoji” – neopterećeni ikakvim ogradama, a ni trendovima bilo koje vrste. Interesantan je i način na koji su pristupili u radu na ovom materijalu. Kao osnova za nastanak kompozicija poslužile se bubnjarske improvizacije Asafa Sirkisa. Samo se majstor, u koje Samo nedvojbeno pripada, mogao uhvatiti u koštac sa tom situacijom i iz nje izaći pobjednikom. Sredstva kojma se Samo koristio bila su njegovo veliko iskustvo i muzičke vještine kojima je ovladao u svom dosadašnjem radu.

  Kao muzički kritičar, između ostalog, tu sam da ukažem na istinske muzičke vrijednosti, da ih izdvojim iz velike mase (hiperprodukcije) svjetskih izdanja i da ih drugima preporučim. To činim i ovaj puta. Da li će vam se ova muzika dopasti, da li ćete je odslušati do kraja, nije do mene. Referiram se na izjavu Radomira Mihajlovića Točka koji je izjavio – “Obično se dešava da u muzici ljudi kažu da je sve stvar ukusa. A ja kažem da u muzici ne postoji stvar ukusa, nego postoji stvar nivoa“. Bez ikakve namjere da nekoga uvrijedim, za razumjeti ovo djelo, od slušatelja se traži veći nivo muzičke edukacije ili iskustva.

  Samo Salamon & Asaf Sirkis – “Rainbow Bubbles” – 01. Shattered ; 02. Rainbow Bubbles ; 03. The Darkest Evening of the Year ; 04. Song of the Woods ; 05. All is Vanity ; 06. Rickety Stool ; 07. Bloom in Vain ; 08. Some Mistake

  Klik na link

  Foto – Janin Vezonik

  http://www.samosalamon.com / https://www.facebook.com/samosalamonmusic / https://www.youtube.com/user/salmojazz / https://samosalamon.bandcamp.com /
  https://www.asafsirkis.com / https://www.facebook.com/asafsirkis /

  YT – Samo Salamon & Asaf Sirkis – Shattered (from Rainbow Bubbles)