• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ROK MAŠINA – Antologija 1980 – 1983

  ROK MAŠINA – Antologija 1980 – 1983

  ROK MAŠINA – Antologija 1980 – 1983 / (Multimedia Music) 2015. / 2 CD / hard rock – SERBIA

  Kultni beogradski sastav Rok mašina, nastao je na pepelu priznatije i etabliranije Pop mašine, čiji se muzički život zvanično ugasio 1977-e godine. Od grupe koju su predvodili Zoran Božinović i Robert Nemeček, muzički, novinarski i fan krugovi u Beogradu i samoj Srbiji onog vremena, mnogo su očekivali. Bend se smatrao nekom vrstom dolazeće super postave u kojoj je važnu ulogu imao i gitarista Vidoja Džindžer Božinović (godinama već u Ribljoj čorbi).

  ROK MAŠINA..Antologija..CDCoverRok mašina je trajala relativno kratak vremenski period, a delovali su na sceni kada su se dešavale važne stvari i događaji unutar novog talasa. Beogradski kvartet je izvodio varijantu hard rocka, koja se zasnivala na snažnoj gitarskoj međuigri braće Božinović. Objavili su jedan single, jedan album i jedno 12-to Inchno EP izdanje. Nažalost, tokom kratke karijere egzistiranja, nisu uspeli da ispune očekivanja fanova i javnosti, i što je još važnije, svoja lična. Nije ih pratila očekivanija komercijalnost, a za sve to vreme bend je održao i mali broj “živih” nastupa. Pamtim, sjajan koncert benda u kratkotrajnom beogradsko / dorćolskom prostoru “DOK”, a svirali su i kao deo putujućeg karavana u Zagrebu, kao deo priče “Pozdrav iz Beograda / Zagreba”, koja je obeležila ondašnja novotalasna događanja.

  “Antologija 1980-1983” obuhvata kompletan opus grupe, plus bonuse (live, demo, neobjavljene, drugačije verzije songova), uz ozbiljan propratni produkcijski rad i dodatak luksuznog 48-o stranog bookleta. Sve što je bend tokom troipo godišnjeg perioda radio, tu je na jednom mestu, dostupno zanteresovanoj javnosti na uvid. Rok mašina, iako nisu ostvarili možda za ono vreme postavljene standarde i željeni cilj, predstavlja nezaobilazan segment beogradske, ali i šire rock priče unutar ondašnje ex-YU scene. U svom opusu su ostavili i nekoliko vrlo jakih songova – “Granica”, “Nulti čas”, “Bilo mi je bolje”, preko kojih se moglo čuti kakav su gitarski tandem braća Božinović. Deo istorije je tako dostupan za neku novu analizu, i ne samo za ona starija pokolenja, koji su životni put karijere grupe “proleteli” zajedno sa akterima.

  www.multimedia-music.com

  YouTube – Rok mašina – Nulti čas

  YouTube – Texas Flood – Granica (Rok mašina cover @ Klub Fest 14.11.2014.)

  Želite recenziju? Oficijalna, demo, promo, live… (CD, DVD, LP, audio cassette…) izdanja (isključivo fizičke kopije – download izdanja ne recenziram), pošaljite na:
  Branimir Bane Lokner
  Bežanijska 33, 11080 Zemun, Srbija