• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  REGINA – U srcu

  REGINA – U srcu

  REGINA – U srcu / Regina Records LTD d.o.o., 2017 / CD / pop, rock / Bosna i Hercegovina, Srbija

  Regina je sarajevska pop rock grupa osnovana 1989. godine. Četiri prijatelja – Aleksandar Čović, Boris Milijaš, Bojan Milijaš i Goran Lučić – osnovali su sastav, ali problem im je stvarao nedostatak pjevača. Nakon objavljenog oglasa u novinama te neuspješne audicije na koju su pojedini pjevači donosili i tuđe snimke, grupa pronalazi Davora Ebnera, pjevača sarajevske grupe Konvoj. Nakon dugog ubjeđivanja, Davor pristaje na saradnju. Nedugo zatim, grupi se pridružuje i Bojan Milićević.

  Slijedeće, 1990. godine, Regina izdaje svoj prvi album istoimenog naziva. Autor tekstova i muzike bio je Aleksandar Čović, inspiriran muzikom irskog sastava U2. Sa tog albuma proizašli su hitovi kao što su “Spavaj“, “Ne pitaj me” i “Kao nekada ona“, za koje su urađeni i video spotovi.

  Godine 1991., izdali su novi album, “Ljubav nije za nas“. Kao hitovi izdvojile su se pjesme – “Ljubav nije za nas“, “Izgledala je malo čudno” (obrade pjesme grupe Bijelo dugme) i “Ponekad poželim“.

  Grupa je prekinula s radom zbog početka rata u BiH. Iako su prekinuli s nastupima, između 1992. i 1999., Aleksandar Čović i Bojan Milićević, nastavljaju s radom. U Beogradu izdaju albume grupe Regina – “Oteto od zaborava“, “Godine lete“, “Ja nisam kao drugi“, “Kad zatvorim oči” i “Devedesete“.

  Od 2000. do 2006. godine, grupa više ne djeluje, sve dok Aleksandar Čović ne obnavlja saradnju s pjevačem Davorom Ebnerom i Bojanom Milićevićem. Grupa Regina je time ponovo formirana. Grupi se priključuje i Denis Čabrić koji je sa Davorom Ebnerom radio na nekim drugim muzičkim projektima. Godine 2006., stara-nova grupa Regina, izdaje novi album pod imenom “Sve mogu ja“. Na albumu se posebno izdvajaju – remix pjesme “Ljubav nije za nas” (urađena u duetu sa makedonskom pjevačicom Elenom Ristevskom), “Izgledala je malo čudno“, “Sama” te “Sve mogu ja” – za koje su urađeni i video spotovi.

  Dana, 09.07.2007. godine, grupa Regina je imala čast da bude support (trideset-minutni nastup) ispred legendarnog benda The Rolling Stones, na koncertu u Budvi, Crna Gora. U periodu 2007-2009, grupa je na permanentnoj turneji koja se sastojala od više od 200 koncerta širom ex-YU prostora. Koncertni prostori bili su ispunjeni do posljednjeg mjesta.

  Dana, 12. januara 2009. godine, BHT je objavila kako će grupa Regina sa svojom pjesmom “Bistra voda” predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 2009. godine, u Moskvi. Uspjeli su se kvalificirati u finale, a u finalu zauzimaju 9. mjesto. Pjevač, Davor Ebner, glasovima novinara odnio je titulu najboljeg pjevača na Eurosongu 2009. Pjesma “Bistra voda“, proglašena je najboljom pjesmom Eurosonga 2009, a Aleksandru Čoviću dodjeljena je nagrada za najboljeg kompozitora Eurosonga 2009 – COMPOSER AWARD MARCEL BECANZON.

  Dana, 05. juna 2009. godine, grupa Regina izdaje svoj 10. studijski album po imenu “Vrijeme je“. Na albumu se, uz eurovizijsku, englesku i rusku verziju hita “Bistra voda“, nalazi još deset novih pjesama. Posebno se izdvajaju pjesme – “Bježi dok sam mlad” i “Zvaću te pile moje“.

  Godine 2011., izlazi 11. studijski album grupe Regina, “Kad poludimo“. Izdvajaju se pjesme – “Kad poludimo” te “Ptico mala” (duet sa Mladenom Vojičić Tifom) i “Na Balkanu“.

  Godine 2014., grupa Regina izdaje single “Kalimero” te njime najavljuje zaokret u dosadašnjoj karijeri. Iste godine slijedi i istoimeni album. Godina 2015. grupa Regina izdaje album “Live“. Konačno, novi album grupe Regina, “U srcu” (2017), izlazi kao poklon uz kupljeni magazin Story! Novo vrijeme, nove navike.

  Diskografija (djelomična)Regina (Diskoton, 1990) ; Ljubav nije za nas (Cass, Album, Diskoton, 1991) ; Regina (PGP RTB, 1992) ; Jedino ono što imam da dam (Cass, Album, Take It Or Leave It Records, 1993) ; Oteto od zaborava (Comp, PGP RTS, 1994) ; Godine lete (PGP RTS, 1995) ; Pogledaj u nebo (In Takt Records, 1995) ; Ja nisam kao drugi (PGP RTS, 1996) ; Devedesete, Najveći hitovi (CD, Comp, Pelex, 1996) ; Kad zatvorim oči (PGP RTS, 1999) ; Deset (City Records, 2000) ; Sve mogu ja (CD, Album, Music Star Production, 2006) ; Vrijeme je (PGP RTS, Music Star Production, 2009) ; Kad poludimo (CD, Album, City Records, Music Star Production, 2012) ; Greatest Hits Collection (CD, Comp, Croatia Records, 2017) ; U srcu (CD, Album, Car, Regina Records LTD d.o.o., 2017) ; Regina – 2018 (Hayat Production, 2018)

  Regina su – Davor Ebner (vocals) ; Aleksandar Čović (guitar, vocals, music, lyrics, arrangements, producer) ; Boris Milijaš (bass guitar, release editing)

  Kao gosti, pojavljuju se – Dragan Trnavac, Dragić Veličković, Ivana Đurić, Miloš V. Nikolić, Nikola Demonja, Petar Branković, Pera Trumpetaš, Srđan Paković, Suzana Dinić, Uroš Teofilović

  Priča o grupi Regina poklapa se sa pričama o mnogim grupama iz Sarajeva koje su balkanska ratna dešavanja rastavila na dijelove – nastajale su bosanske ili hrvatsko / srpske verzije istih bendova. Za razliku od nekih drugih, grupa Regina napravila je reunion, bar u onom najvažnijem segmentu koji je činio njihovu prepoznatljivost – autorsku i vokalnu. Album, “U srcu” ima dva izdanja. Jedno potpisuje Regina Records LTD d.o.o. (2017), a drugo, istovjetno, pod imenom “Regina – 2018“, potpisuje sarajevski izdavač Hayat Production (2018).

  Grupa Regina ostaje na tragu na kojem smo navikli da ih slušamo… Oni su i nadalje, više pop nego rock bend. Njihove pjesme su radio-friendly, a to im je, pretpostavljam, bio i cilj. Oni to što rade, rade bez zamjerke. U tome su neprikosnoveni. Postavljam si pitanje, što im je cilj postojanja? Bendovi koji se u muzičkom smislu “ponavljaju“, kome oni trebaju? Sebi, naravno, a publika je tu da im “presudi“.

  Kao muzički kritičar, od svakog novog muzičkog izdanja tražim “ono nešto više, novo” – neku novu muzičku ili umjetničku nadgradnju, neki novi zvuk, neko novo muzičko viđenje… Ako toga nema, radi se o recikliranju već dosigtnutih dometa. Budite pošteni i sami mi recite, koliko to i kome vrijedi?

  Ja ne kažem za sebe da sam neki mega pjevač, ali mislim da mi niko ne može osporiti to da imam prepoznatljivu boju glasa. Čak smatram da je boja glasa i najvažnija. Možete isfalširati, otpjevati pjesmu intonativno totalno pogrešno, ali je boja glasa ta koja je upečatljiva. Postoji more pjevača koji tehnički pjevaju ispravno, ali zbog boje glasa nisu prepoznatljivi. Prethodno navedenim hoću reći da zvuk benda, u pravom smislu te riječi, ostaje isti, samo se aranžmani mijenjaju. Nama je bitno da smo mi zadovoljni kako novi album zvuči“, izjavio je Davor Ebner.

  Sve naprijed izneseno stoji, ali je pitanje, što taj pjevač pjeva? Ponekad, nečiji vokal može da bude i “ograničavajući” faktor. Pjesma nove atmosfere, novog aranžmana… može da motivira i pjevača da se izrazi na novi način. Moja osnovna primjedba na ovaj materijal sažela bi se u jenoj riječi – predvidljivost.

  Regina – “U srcu” – 1. Nemoj da me diraš ; 2. Zub za zub ; 3. Gori sve pod nama ; 4. Za one stare dane ; 5. Gore gore ; 6. Ti si mi tu ; 7. Godine… ; 8. Kako ti je kad te pitaju za mene ; 9. Lavica bijela ; 10. Zub za zub (remix) ; 11. Vodim te na jedno mesto ; 12. Gori sve pod nama (remix) ; 13. Nemoj da me diraš (remix) ; 14. Za one stare dane (remix)

  https://www.facebook.com/gruparegina / http://gruparegina.com / https://www.facebook.com/gruparegina/posts/10153551311377569 /

  YT – Regina – Ti si mi tu

  YT – Regina – Zub za zub