• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  QUANTUM FIELD – The Truth

  QUANTUM FIELD – The Truth

  QUANTUM FIELD – The Truth / SKC NS, 2015 / CD / jazz / Srbija

  Novosadski jazz sastav Quantum Field oformljen je na inicijativu novosadskog bubnjara Miljana Vukoja, uz pomoć nekoliko prijatelja sa sličnim muzičkim afinitetima. Sastav je nastao iz težnje njegovih članova da se muzički izraze kroz autorsko stvaralaštvo. Svoj izraz traže u različitim muzičkim stilovima, povezanim improvizacijom, kao kvintesencijom (jezgrom, suštinom) njihovog muziciranja.

  Album prvenac, “The Truth“, snimili su 2015. godine u muzičkom studiju “Road“, kod tonskog snimatelja i producenta Dragana Alimpijevića, a zvanično izdanje ugledalo je svjetlost dana u produkciji izdavačke kuće Studentski kulturni centar Novi Sad. Značajniji nastupi ovog sastava bili su na festivalu Exit, zatim nastupi u okviru manifestacije “Jazz Metronom” u organizaciji novosadskog Kulturnog centra, na Temišvar Jazz Festu, na Balcanic Open Windows Umbria Jazz Festu, na Nisville Jazz Festivalu… Promocija albuma “The Truth” obavljena je u okviru Novosadskog jazz festivala, 2015. godine, u Studiju M, kao i na Green Town Jazz Festu 2016.

  Više detalja o članovima benda – Vojislav Savkov, saksofonista rođen je 12.01.1962. godine u Novom Sadu, kao muzičar poznat i priznat je u domaćim jazz krugovima ; Ivan Blanuša, saksofonista, rođen je 10.08.1991. godine u Novom Sadu, student četvrte godine Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, Jazz odsjek ; Marko Labat, klavijaturista, rođen je 04.08.1974. godine u Novom Sadu, završio je Srednju muzičku školu u Novom Sadu, Odsjek za klavir, radi kao klavijaturista i muzički producent ; Robert Fišer, bass gitarista, rođen je 18.12.1979. godine u Beloj Crkvi, izučavao je bass gitaru kod profesora Vlade Samardžića ; Saša Ignjatović, perkusionista, rođen je 01.02.1973. godine u Novom Sadu, sarađivao je sa velikim brojem domaćih i inostranih muzičara ; Miljan Vukoje, bubnjar, rođen je 24.10.1976. godine u Zrenjaninu, izučavao je sviranje bubnjeva kod beogradskog profesora Miroslava Karlovića.

  Izdavač ovog CD-a je SKC NS. Ustanova Studentski kulturni centar Novi Sad ima više aktivnosti, a u oblasti muzike posebno mjesto pripada mladim talentima i njihovom afirmisanju. Ustanova se bavi organizovanjem nastupa studenata Akademije umetnosti Novi Sad. Osim koncerata klasične muzike, SKC NS redovno organizuje i koncerte rock muzike, kako afirmisanih, tako i demo bendova.

  DiskografijaThe Truth (SKC NS, 2015)

  Članovi sastava Quantum Field su – Vojislav Savkov (tenor saksofon) ; Ivan Blanuša (alt saksofon) ; Marko Labat (klavijature) ; Robert Fišer (bass gitara) ; Saša Ignjatović (perkusije) ; Miljan Vukoje (bubnjevi)

  Rekao bih da je Vojvodina plodno tlo, ne samo za poljoprivredne proizvode, nego i za jazz scenu. Rezultat je to razvijene, kakve takve, infrastrukture – jazz web portal, jazz festival, raširena klupska scena, izdavači poput SKC NS, festival Exit… Takva sredina pogodna je za muzičku scenu raznih profila. Quantum Field su se “našli” u jazzu.

  Jazz je veoma zahtjevna muzička disciplina i traži obrazovane muzičare. Članovi sastava Quantum Field sa tim nemaju nikakvih problema. Njihov najveći “problem” bio je kanalisati svoj muzički izraz. Sudeći po muzici sa albuma “The Truth“, u tome su potpuno uspjeli. Uspješno su znali iskoristiti činjenicu da u svojoj postavi imaju instrumente / instrumentaliste ključne za jazz izraz – saksofoniste, klavijaturistu, ritam sekciju… što im daje dovoljno prostora da se predstave širokim spektrom zvučne slike – ili sa duvčima kao nosiocima osnovne muzičke teme ili sa klavijaturama, u istoj poziciji. Sve to lijepo “zaokružuje” sigurna i nenametljiva ritam sekcija.

  Njihova prednost u odnosu na druge jazz postave je i u činjenici da sviraju svoj autorski materijal. Teško da itko drugi, sem samih autora, na bolji način može “donijeti” sve ideje i emocije inkorporirane u njihovom umjetničkom djelu. Pored naprijed navedenog, oni su i odlični improvizatori. Quantum Field su znali iskoristiti i tu privilegiju.

  Ne znam zašto Quantum Field nemaju novije diskografsko izdanje. Možda je razlog “ovaj ili onaj“, ali se iskreno nadam da će nas uskoro obradovati svojim novim kompozicijama.

  Quantum Field – “The Truth” – 1. Invisible Struggle (Nevidljiva borba) ; 2. The Truth (Istina) ; 3. Fire Knows (Vatra zna) ; 4. On Thin Line (Na tankoj liniji) ; 5. Patience (Strpljenje) ; 6. Golden Rule (Zlatno pravilo)

  Foto: Željko Mandić

  https://www.facebook.com/kvantnopolje / http://skcns.org

  YT – Quantum Field – The Truth (full album)

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *