• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Interviews »

  PUNKART – Interview

  PUNKART – Interview

  PUNKART – Interview

  Punkart, Tuzla, BiH (interview rađen decembra 2014. godine, interviewer: Dragutin Matošević)

  Što Punkart drži svojim najvećim dosadašnjim uspjesima? (pomenuti sva izdanja, važne nastupe – koncertne, festivalske)

  Haris: Kao prvo sam uspjeh je raditi u kontinuitetu od ’98. godine bez nekih većih prekida, jer neko ko ima 15-16 godina teško može bit fokusiran na neke stvari kao što je sviranje, a da to traje više od 2-3 godine. Dolaze novi trendovi, nove vrste muzike, drugačija razmišljanja, pa se i stoka kreće u onom smjeru u kojem ih neki čoban tjera. To je možda i glavni razlog zbog čega je Punkart često mijenjao članove, I uvijek kada bi ostvarili neki cilj i postigli neki uspjeh vraćali bi se na nulu, na početak faze. Ali nikad nismo odustajali. Od ’98. godine snimili smo pet demo albuma (“Punkart”, 2000. – kaseta, “G.B.B.” 2001., “Stomak Tuzle” 2002., “Terorizart” 2005. i “Treble Trouble” 2010.), izdavali smo pjesme za CD “Bombardiranje New Yorka”, svirali na tri mini turneje po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Svirali smo jako puno koncerata i festivala, na četiri takmičarska festivala osvojili smo četiri nagrade i prisustvovali propadanju muzičke scene u BiH. Nažalost.

  Bojan: Da, i ja bih to isto naveo kao najveći uspjeh, to da bend nakon toliko vremena i danas dan djeluje, svira i snima autorsku muziku. Danas je, nažalost, sve manje interesovanja za to. Drago mi je, takođe, da kao bend dobro funkcionišemo i zezamo se kao tim muzičara i drugova. Neko ko svira u bendu zna da nije lako naći taj spoj kad svi kliknu i idu ka istom cilju, a to je da svi činimo jednu cjelinu i da zajedno zvučimo dobro. Pored toga, svakako bih izdvojio da smo na ovogodišnjem Demofestu u Banja Luci osvojili drugo mjesto od par stotina prijavljenih bendova.

  Što Punkart trenutno radi? (ko su članovi, kakav materijal se snima, u čemu je razlika između novog i starog materijala…?)

  Haris: Zadnju postavu Punkarta okupili smo prije dvije godine (Haris – vokal i gitara, Emir – gitara, Sead – bas i Bojan – bubnjevi) i sa ovom postavom trenutno snimamo album na kojem će se nalaziti deset pjesama koje sviramo svih ovih godina a nikad do sada ih nismo snimali ili ih imamo na nekim lošim snimcima. Album je pri kraju i trebao bi se pojaviti krajem zime. Nakon toga snimamo drugi album sa novim pjesmama, ali za njega još nismo odredili datum početka snimanja tako da nismo u mogućnosti da detaljišemo. Kako su se postave mijenjale tako smo prilagođavali i stilove, tako da na nekom albumu možete čuti dosta hard corea, pa zvuči poput Minor Threata ili Bad Brainsa, negdje opet ima metala, međutim na zadnja dva albuma muzika je dosta sporija i energičnija, pa ima momenata rockabillyja i mahnitog drljanja na jednoj žici poput James Bondovskih tema.

  Bojan: Album koji snimamo je retrospektiva dosadašnjeg rada benda. Za to smo se odlučili iz razloga što mislimo da ima dosta jako dobrih pjesama kojima loš kvalitet snimka ili slaba produkcija prjeti da padnu u zaborav i da nikad ne dođu do naše publike. Iako su mnogi već imali priliku da čuju većinu tih pjesama, razlika u energiji i produkcijskom smislu će biti ogromna u odnosu na prijašnje demo snimke. Izabrali smo najbolje stvari sa prethodnih demo izdanja na kojima su pjesme, uglavnom, rađene na računaru, u kućnom studiju. Zahvaljujući nagradi Demofesta imamo mogućnost da ovog puta album snimamo u profesionalnom studiju “Pogon” u Tuzli (www.facebook.com/studiopogon) i da sa završetkom albuma otkačimo predznak “demo” od benda Punkart.

  Punkart 02

  Dokle Punkart misli djelovati – kani li što mijenjati – kako vidi muzičku scenu Tuzle / BiH – da li je muzika samo hobby ili može biti i business…?

  Haris: Izabrali smo da djelujemo dok smo živi! Ja imam 31 godinu, a sa Punkartom sviram šesnaest, što već čini preko pola mog života. Trenutno imamo neke planove oko snimanja i nabavljanja opreme i to mislimo realizovati do Jelen Demo festa 2015. na kojem smo ove godine osvojili drugu nagradu, pa ćemo to pojavljivanje okrunisati sa albumom i novom opremom. Sa druge strane, jako teško je nešto planirati u Tuzli i u BiH, jer u svakom segmentu ovdje je pala predzadnja linija odbrade Minas Tiritha, a o muzici da ne govorim. U Tuzli još uvijek ima par bendova koji sviraju duži period i da smo nekim slučajem u malo razvijenijim zajednicama svi bi mogli da naprave mnogo veći uspijeh. Trenutno u BiH niste u mogućnosti da napravite više od tri koncerta, jer klubova skoro i da nema, jako je malo slušalaca autorske muzike i skoro da nikoga više po tom pitanju nije ni briga. Da će gore biti, HOĆE! Ovdje su kulturološke vrijednosti poprimile oblik stvari iz zone sumraka i mjere se u drugim jedinicama. Ljudi u BiH su počeli poprimat oblike divljih životinja, samo sa nagonom za klanje, preživljavanje i razmnožavanje, tako da u narednom periodu od muzike možemo očekivat ritualsko bubnjanje kostima od zemlju što će za razliku od trenutne muzičke scene u BiH djelovati kao preporod!

  Bojan: U Tuzli ima i uvijek je bilo bendova koji rade samo što je danas sve otežano, a posebno baviti se muzikom. Ali kad pogledam rad studija “Pogon”, u kojem snimamo album, vidim da ima pregršt aktivnih bendova, i starih i novih, žanrovski različitih i svi snimaju neke stvari koje su napravili. Kada bi svi ti bendovi bili aktivniji sa živim svirkama bilo bi još bolje. Najbolje se drže hip hoperi i metalci. Imaju najbrojniju publiku i što je najbitnije, ima novih bendova i izvođača koji tek dolaze, samo je pitanje koliko će potrajati. Bavljenje muzikom i sviranjem za mene je prije svega poziv. Biti iskren sa sobom i prema tome što radiš. Ako nešto napraviš usput sa tim, dobro je, ako ne, nikom ništa, radio si to zato što voliš i to ti je dosta. Neko se bavi muzikom iz hobija, neko zbog novca… cura, nekome je to samo faza itd. Mi smo iskreni u onome što radimo. Pred nama je trenutno dosta stvari koje planiramo realizovati. Nakon snimanja albuma fokusirati ćemo se na štampanje i izdavanje CD-a. Pored toga planiramo što više svirati uživo i polako početi raditi na novom materijalu, tako da ćemo u narednih par godina sigurno biti aktivni i prisutni na sceni, a nadam se da će ta priča trajati i dugo nakon toga. Ako nam se neko želi javiti ili saznati više novosti o aktivnostima benda, može nas naći na našoj facebook stranici www.facebook.com/punkarttuzla.

  YouTube – Punkart – Niko, ama niko!

  YouTube – Punkart – Revolution Calls You (Live@BBCC – Lukavac, 21 Mart ’13)

  Autor priloga;
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com