• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  POGLEDAJ SRCEM – Koncert duhovne glazbe u zagrebačkom Domu sportova

  POGLEDAJ SRCEM – Koncert duhovne glazbe u zagrebačkom Domu sportova

  POGLEDAJ SRCEM – Koncert duhovne glazbe u zagrebačkom Domu sportova

  – Kada neki koncert napuni dvoranu Doma sportova u Zagrebu, pa makar to bila i mala, onda on uistinu zavrjeđuje barem malo sveopće glazbene pozornosti. A kada je riječ o koncertu kršćanske duhovne glazbe, onda je to uistinu vijest koja na žalost u mnogim medijima prolazi nezapaženo. Web portalu Barikada ovaj glazbeni događaj nije promakao stoga evo priče o njenu.

  U četvrtak, 26. XI 2015. godine, u organizaciji novoosnovane Laudato televizije, u prepunoj dvorani Doma sportova održan je koncert duhovne glazbe pod nazivom “Progledaj srcem”. Nakon dugo vremena u Domu sportova se oko duhovne glazbe okupilo više od 4,000 raspjevanih i rasplesanih poklonika moderne kršćanske glazbe. Na koncertu se pjevalo, plesalo, molilo i slavilo Boga, pjesmom radosnom, prepunom entuzijazma, ljubavi i pozitivnom energijom.

  Koncert je otvorio sastav October Light, koji su, iako dolaze iz Mačkovca, jednog malog mjesta kraj Varaždina, postali u vrlo značajno ime na području svjetske suvremene kršćanske glazbe i mogu se pohvaliti nastupima na najpoznatijim svjetskim pozornicama. Oni su u svom stilu protkanom rock, ska i rap elemenata izveli autorsku skladbu “Croatia” te jedan od najpoznatiji autorskih standarda suvremene kršćanske glazbe pjesmu “Silan Bog”. Plesni ska ritam već na samom početku koncerta dao je naslutiti da ovo neće biti koncert meditativnog nego slavljeničko plesnog karaktera.

  YouTube – October Light – Croatia

  Nakon njih uslijedio je blok kojeg su pjesmom ispunili sestre Palić i svećenik fra Marin Karačić čije su pjesme postale standardi molitvenih susreta mladih. Nakon njih se na pozornicu popeo sastav Božja pobjeda iz Zagreba koji su izveli dva svoja singla “Dubine” i “Svake slave dostojan”. Kombinacija rasplesanog slavljenja u kombinaciji s karizmatskom meditativnošću te molitvom njihovog duhovnika don Damira Stojića, izazvala posebno oduševljenje kod prisutnih.

  Naime, ovdje bih čitateljima web portala Barikade probao malo pojasniti jednu činjenicu. Znam da su većini čitatelja web portala Barikada ova imena potpuna nepoznanica, ali zanimljiv je podatak da je, recimo, potpuno nekomercijalni singl, “Nek pada”, sastava Božja pobjeda, bez ikakve propagande, medijske ili sponzorske reklame na YouTubeu pogledalo više od 1,000,000 ljudi.

  YouTube – Božja pobjeda – Nek pada

  Nakon subotičkog duhovnog sastava Proroci, uslijedila je još jedna zanimljiva atrakcija pod nazivom Redovnički band aid koji su izveli svoju skladbu “Hvala redovnika”… Naime, bilo je vrlo dojmljivo na pozornici vidjeti 50-ak mladih redovnica i redovnika koji sa velikim žarom pjevaju onome kome su život posvetili.

  YouTube – Redovnički band aid – Hvala redovnika

  Ovdje svakako treba istaknuti vrlo zapažene nastupe zagrebačkog Nadbiskupijskog zbora koji su izveli pjesme “Zajedno u Kristu” i “Pjevaj, pjevaj”. Zajednička pjesma i nezaboravljena koreografija podsjetili na legendarni susret s papom Benediktom na zagrebačkom trgu 2011. godine.

  YouTube – Nadbiskupijski zbor mladih – Zajedno u Kristu

  Također, vrlo dojmljiv je bio nastup dva vrlo poznata hrvatska gospel zbora – Mihovil i Izvor – čija je vrhunska interpretacija na nivou najpoznatijih gospel zborova. Zbor Mihovil iz Splita, kojeg vodi Mate Pocrnjić, čini dvadesetak mladih probranih pjevača iz raznih splitskih župa. Njeguju gospel i worship i tome su predani u potpunosti. Vrlo stroga selekcija odabira pjevača, ozbiljni i temeljit rad, dali su svoje rezultate te ponovno potvrdio da se Mihovil s pravom ubraja u vrh moderne zborske glazbe u Hrvatskoj. Zagrebački zbor Izvor, koji vodi Ivana Jelinčić, ne treba posebice ni predstavljati. Oni su svojoj  kvalitetom došli do toga da nastupaju s najpoznatijim, ne samo hrvatskim izvođačima (Oliver, Gibonni, Neno Belan, Ivo Gamulin, sestre Husar, Radojka Šverko, Ivana Kindl…), nego i svjetskim imenima (poput Gloria Gaynor, Deborah Woodson, Howard Gospel Choir…). Iako pjevaju sve što požele, što su i dokazali na nadavno održanom natjecanju “Do posljednjeg zbora”, ipak, za ovu priliku su izveli dvije, sadržajno njima najbliže, skladbe: gospel standard – “This little Light of mine” i vlastitu, “Kad čujem glas”.

  YouTube – DPZ (5 emisija) – Zbor župe sv. Josipa, Izvor 14/04/2012

  Posebni gost koncerta bila je raspjevana časna sestra Dijana Lončarek koja na vrlo maštovit glazbeno estradni način opjevala svoj poziv vješto kombinirajući estradne hitove poput “Skitnica”, “Magla”, “Danas sama luda” i drugi dočaravajući svoj put i rast u vjeri. Pored već navedenih iskusnih izvođača duhovne scene, na koncertu su nastupila i mlada imena poput Petre Antolić i rock sastav Cobus.

  Svakako, treba spomenuti i odličan instrumentalni band pod vodstvom Gorana Kovačića koji je za ovu priliku pojačan gudačima i brass sekcijom. Koncert “Progledaj srcem” bio je uistinu vrhunski glazbeni doživljaj, vrlo profesionalno realiziran u svakom segmentu – od scene, audio, rasvjete, a budući da je cijeli koncert sniman audio, višekanalno, te s desetak kamera, uskoro bi se na YouTubeu mogle pojaviti i pojedine pjesme s koncerta te ćete se moći i osobno uvjeriti u sve ovdje napisano. Cijelovita snimka koncerta biti će emitovana putem Laudato televizije čiji program starta 25. prosinca 2015. godine.

  YouTube – Dijelić atmosfere s koncerta “Progledaj srcem”

  Fotografije: Laudato TV

  Autor priloga:
  Slavko Nedić
  Glazbeni urednik HKR-a, Zagreb
  Zagreb, Hrvatska