• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  OTO RIMELE – Waving

  OTO RIMELE – Waving

  OTO RIMELE – Waving / ZKP RTV SLO, 2021 / CD, Digital / jazz fusion / Slovenija

  Oto Rimele je rođen je 1962. godine, u Mariboru. Njegov životni put oduvijek je bio obilježen ispreplitanjem stvaranja slika i muzike. Rimele je svoju prvu muzičku grupu osnovao u dobi od dvanaest godina. Kao srednjoškolac, bio je suosnivač novovalne grupe Lačni Franz. U razdoblju od 1979. do 1985. godine, Rimele je kao solo gitarist i autor mnogih pjesama (“Bijela simfonija“, “Korizma 1980.“, “Pazi da mi ne zgaziš kapke“, “Zbogom na plaži“…) radio u originalnom bendu Lačni Franz i s njima snimio sedam vinilnih ploča. Godine 1981., kritičari jugoslavenskog muzičkog časopisa Džuboks proglasili su ga drugim gitaristom u zemlji (ex YU). Kasnije je sarađivao i s grupom Laibach (Laibach: “Opus Dei“).

  Godine 1998., samostalno je objavio muzički CD pod nazivom “Oto Rimele, pjesme“, koji uključuje pet autorskih muzičkih kompozicija. Rimele se u ovom projektu pojavljuje kao kompozitor, izvođač i dizajner zvuka. Godine 2019., pripremio je muziku za dokumentarni film “Spekula“, redatelja Uroša Zavodnika. Odnedavno se kao kreator, posvećuje integriranim umjetničkim projektima u kojima spaja sliku, zvuk i prostor u jedinstven doživljaj umjetničke poruke.

  Godine 2012. objavljena je stručna dvojezična monografija pod naslovom “Oto Rimele: Duhovnost materijalne odsutnosti“. Rimele je 2004. godine dobio nagradu Prešernova fonda za umjetnički rad za izložbu “Iluminacije“.

  Diskografija – Lačni Franz – Ikebana (Helidon, 1981) ; Lačni Franz – Ne mi dihat za ovratnik (LP, album, Helidon, 1983) ; Lačni Franz – Slišiš, školjka poje ti (Helidon, 1984) ; Lačni Franz – Slon med porcelanom (LP, album, Helidon, 1984) ; Lačni Franz – Na svoji strani (Helidon, 1986) … Oto Rimele: Waving (ZKP RTV SLO, 2021)

  Nakon duže diskografske stanke, muzičkim CD-om javio se gitarista, kompozitor i dizajner zvuka – Oto Rimele. Taj CD, moglo bi se reći, produkt je neželjene Covid 19 situacije. Mnogi muzičari su zatvorenost u svoje kuće, nemogućnost održavanja koncerata, druženja… iskoristili za kreativni rad. Između mnogih rezultata te frustrirajuće epidemiološke situacije je i album “Waving” (Talasanje).

  O samom albumu, Oto Rimele – “Waving“, Oto je izjavio – “Naši životi su poput talasanja. Talasanje. Val koji nas vodi u beskonačnost. Beskonačnost je izvan, a ujedno i unutar nas. Muzika je ono što nas može pokrenuti“. Zaista lijepo rečeno i to sa vrlo jednostavnim riječima.

  U osami, sam sa svojim instrumentom, gitarom, Oto komunicira jasnim i razgovjetnim muzičkim izrazima. Emotivno, smireno, zvukom koji gradi bogate zvučne slike, Oto na svakog svog slušatelja, direktno i lako, prenosi svoje trenutne osjećaje. Tehnički i iskustveno dobro “potkovan“, Oto to čini smirenom zvučnom slikom koja ni jednog trena ne teži ekstravaganciji, nekakvom nesuvislom dokazivanju nadnaravnog vladanja svojim instrumentom. Gitara je za ovog muzičara tek “produžena ruka” – način i sredstvo da sa nama komunicira. Sve njegove muzičke poruke su kristalno jasne i ne treba ih dodatno pojašnjavati.

  Od ovakvog umjetnika, jazzofili očekuju nove umjetničke kreacije i kada se već reaktivirao, Oto Rimele treba i da nastavi. Ovo svakako ne smije biti njegova “zadnja“.

  Oto Rimele –Waving” – 1. Swing for Lili ; 2. Rainbow Song ; 3. Brooklyn Bedford Avenue Blues ; 4. Intermezzo ; 5. Adagio ; 6. Minoriti Waves ; 7. Midnight Conversation ; 8. Color Me Blue

  https://www.facebook.com/oto.rimele / http://www.otorimele.com /

  Naslovna fotografija – Mike Crawford

  YT – Oto Rimele – Rainbow Song

  YT – Oto Rimele – Swing for Lili