• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  ORIDANO GYPSY JAZZ BAND – Jazz Caffe Forum

  ORIDANO GYPSY JAZZ BAND – Jazz Caffe Forum

  ORIDANO GYPSY JAZZ BAND – Jazz Caffe Forum, Sesvete 14.10.2016.

  Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Glasoviti Jazz Caffe Forum u Sesvetama ugostio je Oridano Gypsy Jazz Band, sastav koji iznimno kvalitetno njeguje baštinu manouche glazbe i Djanga Reinhardta, čiji je stil sviranja gitare postao gotovo zaštitni znak europskog jazza i kvalitetan europski odgovor na veliku nazočnost američkog jazza u tim godinama. Iako je ostao s palcem i dva zdrava prsta lijeve ruke, nakon požara u romskoj karavani gdje je teško stradao, Django redefinira stil sviranja gitare, prilagođava ga sebi… gotovo kao da stvara jedan potpuno novi glazbeni svijet… i svira glazbu koju danas prepoznajemo kao gypsy jazz…

  Baštinika ovakve glazbe u svijetu ne manjka. I u Hrvatskoj imamo prilično dobru gypsy jazz scenu, gdje se uz Damira Kukuruzovića i Matu Matišića, svakako ističe Orjen Riđanović sa svojim Oridano Gypsy Jazz Bandom. Objavili su nekoliko nosača zvuka, a koncert u Sesvetama bio je zgoda za predstaviti publici novi album HOT CLUB OF CROATIA koji je u cijelosti posvećen uspomeni i baštini Djanga Reinhardta.

  Oridano - CD cover

  Publika je prepoznala fini glazbeni osjećaj koji nam Oridano nudi. Interpretirati Djangove skladbe nije lako, a osobito ako cijeloj priči dajete osobni ton, ako živite s glazbom i autorom… tada na neki način postajete produžetak Djangova života, njegov baštinik i veleposlanik na zemlji, nudite publici spoznaju jedne vrhunske glazbe za koju bi bila šteta kad bi ostala neotkrivenom… stoga smo iskoristili zgodu u Sesvetama i zajedno s dečkima iz Oridana istraživali Djanga i njegov glazbeni stil, svakako osjećajući kako nam duh i dah tog vremena vjerodostojno prenose ovi glazbenici.

  Orjen Riđanović svirao je solo gitaru, a zagrebačka legenda Milivoj Majdak ritam gitaru; na kontrabasu je bio Gustav Barišin te na klarinetu Franjo Stojaković. Gustav i Franjo su bili gosti večeras i nisu članovi originalnog sastava, ali su majstorski svirali svoje dionice i publika je mogla uživati u kompletnoj izvedbi.

  Kako se album HOT CLUB OF CROATIA nalazi dostupan na Internetu, pozivam na slušanje. Vrijedi svake sekunde i svake note!

  Fotografije: Dinko Husadžić Sansky

  .
  . .
  . . .
  Piše:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .
  .