• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ORIDANO GIPSY JAZZ BAND – Oridano & Swing 14

  ORIDANO GIPSY JAZZ BAND – Oridano & Swing 14

  ORIDANO GIPSY JAZZ BAND – Oridano (2013.) & Swing 14 (2014.) / Hot Club Records / Norveška

  GIPSY SWING ČUDO IZ HRVATSKE – piše: Dinko Husadžić Sansky

  Čini mi se kako gipsy swing u Hrvatskoj doživljava pravi uspon, Damir Kukuruzović i Zoran Predin su upravo završenom i rasprodanom hrvatskom turnejom na neki način otvorili vrata jazz clubova ili nekih drugih manjih prostora i “pustili” gipsy swing van, na zrak, u veće prostore s puno više publike. Ovih dana mediji po Hrvatskoj bruje o fantastičnom ugođaju na tim koncertima, o međusobnom razumijevanju publike i izvođača… gipsy swing nije više samo za relativno malobrojne znance i poklonike… to je hrvatska kulturna činjenica s kojom valja ozbiljno računati.

  Nisu samo Matišić i Kukuruzović nositelji ove glazbe, imamo sad i mlađe likove koji rasturaju – Oridano Gypsy Jazz Band! Duh Djanga Reinhardta i dalje je tu, puno je zaslužan i pokojni Boško Petrović što danas imamo glazbu banda čija dva CD-a, “Oridano” i “Swing 14”, unose vjetar u jedra hrvatskom gipsy jazzu.

  oridanoNorveška diskografska kuća “Hot Club Records” prepoznala je potencijal ovih glazbenika i rezultat su dva dobra albuma, a ovdje bih posebno pohvalio prvi, stoga što je autorski i što skladati u gipsy swing stilu nakon Djanga traži stvaralačku avanturu. Činjenica jeste da je Djangova baština široki ogrtač ispod
  kojeg su rijeke sljedbenika i koja je istinski europski glazbeni vrh. Reciklirana i obrađivana na više ili manje dobre načine, od velikana poput Debarrea, Lagrenea, Lafertina, braće Rosenberg… naših Matišića i Kukuruzovića, i sve do gomile beznačajnijih epigona… ta je glazba preživjela desetljeća i dalje je slušana, omiljena i dobra.

  No, tu se sad vidi poetika banda kakav je Oridano Gypsy Jazz Band, jer oni nastupaju s autorskom gipsy swing skladbom… vjerojatno razmišjajući… idu nova vremena, imamo i mi što reći unutar tog dobro nam znanog ritma i ljestvice koju je Django stvarao redefinirajući puno toga u glazbi zbog požara u kojemu su
  mu stradali prsti lijeve ruke.

  Stoga je njihov prvi album značajan i u europskim okvirima, a skladbe poput “The First Theme”, “Oridanos Waltz”, “Bon Vivant”… imaju potencijal hitova. Vjerujem, čak, da bi “The First Theme” mogla vremenom postati gipsy jazz standard. Zasigurno će tu skladbu izvoditi gomile dječaraca što svake godine hodočaste u Samois sur Seine, na Djangov festival.

  Doista valja istaknuti taj autorski moment, to je vrijednost albuma i hvalevrijedna činjenica opstanka i budućnosti ne samo hrvatskog gipsy jazza i sve to se sjajno uklapa u ono što govorim na početku teksta… uzlet ove glazbe kod nas i kulturna činjenica čije dionice odlično kotiraju.

  Drugi album “Swing 14” je više nego korektan u sviračkom smislu, s nizom odličnih obrada gipsy standarda, gdje su mi “Caravan” i “Nature Boy” upravo fenomenalni.

  Oridano Gypsy Jazz Band čine: Aldo Foško (klarinet i klavir) ; Tomi Novak (bass) ; Mateo Paulišić (gitara) ; Dario Fadljević (gitara) ; Orjen Riđanović (solo gitarist i pokretač cijele priče).

  YouTube – Oridano Gypsy Jazz Band – Oridano’s Waltz

  Autor:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska