• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ONSLOW – Konec filma

  ONSLOW – Konec filma

  ONSLOW – Konec filma / Arte Beograd, 2016 / CD / rock / Slovenija

  Album, “Konec filma“, snimila je slovenska rock grupa iz Maribora, Onslow. Na tom izdanju 16 je pjesama. Album je izdala beogradska kuća Arte, a za Sloveniju ga je izdala izdavačka kuća benda Onslow – BOT iz Maribora. Onslow su u svojoj biografiji napisali – “rodili smo se 26. novembra 2016. godine u Beogradu“.

  Autori tekstova, pjesama i aranžmana sa albuma “Konec filma” su Eva Tomažič, Bojan Tomažič, Aleksander Begant, Tadej Pomperger, Marjan Bone, Lea Dvoršak, Said Bešlagič, Zmago Jesenik, Jerica Lorenci. Producent albuma je Stojan Kralj. Na omotu albuma je fotografija – Homo homini homo – umjetničke fotografiknje, Sandre Požun. Autor omota je Romeo Štrakl.

  Oslow su – Eva Tomažič, Bojan Tomažič, Said Bešlagič, Zmago Jesenik.

  Prvo bih primjetio – kada neki bend nema primjerenu biografiju / fotografiju… to mi najčešće govori da takvom bendu i nije stalo do njegove karijere. Kako takav bend može očekivati da će recenzent njihovog izdanja biti ozbiljan, da će dati sve od sebe? Sad’, kako je, tako je.

  Pokušat ću staviti bar par opaski na diskografsko izdanja “Konec filma“. Album, po meni, ima tipičan slovenački zvuk. Pjesmama dominira glas Eve Tomažič. Prati je bass gitara, čiji je volumen donekle pojačan, a gitara i bubnjevi su malo iza, u pozadini. Onslow pjevaju na slovenačkom (osim pjesme “Fuj to”, koja ima i dio na engleskom jeziku i pjesme “Ta”, koja ima tekst na kineskom jeziku). Tekstovi pjesama su im društveno angažovani. Pjesma “Bratje“, njihova je verzija stare revolucionarne pjesme “Budi se Istok i Zapad” (autora, Čedomira Minderovića).

  Šesnaest naslova na nosaču zvuka aludira da su neke od pjesama kratke po trajanju. Tako i jeste. Nemam baš neki poseban ushit po slušanju ovog albuma. Nisam dokučio ni to što su nam Onslow htjeli prenijeti ovim izdanjem. Onslow, vjerujem, možete vi to i mnogo bolje.

  Arte Beograd / BOT

  Onslow – “Konec filma” – 1. Konec filma (Pravzaprav) ; 2. Z motorjem ; 3. Ona ; 4. Evropa zdaj ; 5. Kapitalisti ; 6. Bratje, le k soncu, svobodi ; 7. Kriza, 8. Laž ; 9. Revolucija ; 10. Fuj to ; 11. Butli ; 12. Ka Guči ; 13. Panična ; 14. Vse rože ; 15. Onslow ; 16. Ta

  www.facebook.com/pg/ONSLOWband

  Foto: Željko V. Šepić

  YouTube – Onslow – Konec filma (Pravzaprav)

  YouTube – Onslow – Kapitalisti

  Video zapis – Onslow – Revolucija

  Onslow: Revolucija

  Revolucija v živo iz Maribora. ONSLOW

  Posted by Onslow on Samstag, 21. Januar 2017


  Reakcija:

  “Hvala za tekst o ploči ‘Konec filma‘. Cijenim tvoja stajališta, ocjene i prijedloge. Oko faktova samo nekoliko riječi. Ne slažem se da karijeru (g)rade CV-ji, internet stranice i fotke, na kojima imamo face k’o Trio Adijo? Pitam se i to, šta je (to) karijera, uopšte. Ali o tome je debata bez veze. Zato samo o tome, šta je pjesnik htio na (reći) ploči ‘Konec filma‘. Ja mislim da je to više nego jasno. Ako pjeva o krizi, koju nama još uvijek usiljuju, da bi nas bilo strah, o tome, da je danas više nego ikad treba reći, ‘Fuj to‘, već je nešto. Ako ima pred sobom homoseksualnu pjesmu, koja pozove ka čovječnosti, pita u čemu se razlikuju ljudi i daje odgovor, da svi zaslužimo dostojanstvo i ljubav, je nešto. Šta li ono hoće onaj, ko kaže da je Europska Unija došla, da nam krade našu djecu?! Šta li hoće ploča, na kojoj bend pjeva, da treba imati stav i iskazat ga, jer niko drugi neće ništa uraditi za nas? Ako se neko pita, zašto radimo muziku, pitamo se, ko to pita. Ako netko kaže, da ne čuje pjesmu ‘Ka Guči‘, koja je priča o glasu čoveka koji želi da ga slušaju, a nitko ne želi nikog drugog čuti sem sebe, je… Ne čuje pjesmu ‘Panična‘, o bolesti društva koje izaziva stres, zbog feudalističkog odnosa do ljudi. Ne vidi i ne čuje pjesmu o cvijeću, koje sakriva tragedije, ne čuje ni motorističku pjesmu koja sa motoristima odleti nad oblake. Hej, nemoj nas podcijeniti. Mi slušamo zvukove ovog svijeta. I ono što je u našoj muzici je ono, što treba još nekoliko puta (ljudima) reći. Cijenim (naravno, imamo druge stavove) kad hvališ neki mladi bend, (ono) što napišeš. Najviše cijenim to da napišeš ono što misliš. Iz istog razloga imam i ja miran san. Budi dobro.”
  Bojan Tomažič, član benda Onslow 

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .