• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

  Goethe-Institut B&H

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Reklamno mjesto 7

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  OFFINGER – Vremena nemaš

  OFFINGER – Vremena nemaš

  OFFINGER – Vremena nemaš

  Spomenite u Zenici naziv muzičke grupe Ofinger, probudit ćete sjećanja svih starijih Zeničana na neko davno i ljepše vrijeme, kada se živjelo sigurnije, kada se voljelo slobodno, kada su i ljudi bili slobodni, kada je u Zenici svirala grupa pod tim imenom. Grupa Ofinger, poput mnogih drugih, često je mijenjala svoje članove, ali je opstajala vjerujući u ono što radi. U jednoj od tih verzija član te grupe je bio i glavni junak ove priče – Alen Delić.

  Burni događaji u Bosni i Hercegovini, iz ranih 90-tih, rasturili su, između ostalog, i bosansko-hercegovačku muzičku scenu – pa tako i grupu Ofinger. Mnogima, u teškom poratnom vremenu, nije bilo do muzike. Došlo je vrijeme grčevite borbe za život, za svakodnevno preživljavanje. Neki su ostajali na “rodnoj grudi”, a mnogi su “spas” potražili u inostranstvu. Jedan od tih bio je i Alen Delić.

  Došavši u Njemačku, nakon nekoliko godina snalaženja i prilagođavanja u novonastaloj situaciji i okruženju, Alene Delić se vraća onome što najbolje zna – muzici. Osniva grupu sastavljenu od muzičara koji dijele njegovu sudbinu – dijelom od onih koji su ostali u Bosni i Hercegovini, kao i od onih koji su kao i on “spas” potražili u inostranstvu.

  Offinger - Purple CD

  Osim Alena, koji je vodeći vokal i gitarista, bend čine i Bojan Verić, bubnjar i perkusionista, koji već dugi niz godina živi u Holandiji, takođe je aktivno učestvovao u muzičkoj sceni Zenice 80-tih i 90-tih godina ; Adnan Smajić, bass gitarista, koji živi i radi u Bosni te je ujedno i lijeva ruka frontmena ; Darko Lekić, vodeći gitarista i prateći vokal, živi i radi u Bosni kao nastavnik muzike ; Alen Žilić, klavijaturista, koji živi i radi u Njemačkoj i gaji neizmjernu ljubav prema muzici. Iz više razloga svoju novu postavu nazivaju OFFinGER – taj naziv ima zvučne sličnosti sa bivšom zeničkom grupom Ofinger, a i iz Alenovog odlaska u Njemačku nametnulo se ime grupe – OFFinGER (Off in Germany).

  OFFinGer su snimili album “Vremena nemaš”, koji je nastajao u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, pa i u američkom gradu Nashville (gdje je urađen mastering albuma). Već sama ova činjenica pokazuje koliko mnogo truda i ozbiljnosti je uloženo u nastajanje ovog albuma. Pjesme su ispjevane na našem jeziku i govore o svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju mladi današnjeg vremena. Tekstove su pisali Sanel Kendić, Semir Sefer i mnogi drugi zenički neafirmisani ali kvalitetni tekstopisci. Riječi tih pjesama upakovane su u osebujnu muzičku podlogu i ona čini čvrstu vezu između teksta, melodije i ritma. Svaka od ponuđenih pjesama ima svoju specifičnost u načinu kako je ispjevana ili odsvirana što daje velikog doprinosa njihovoj raznolikosti. Dužim slušanjem albuma, te pjesme vam ulaze pod kožu, zovu na ponovno i ponovno slušanje.

  Muzika grupe OFFinGER daje mi više povjerenja u bolju budućnost bosansko-hercegovačke muzičke scene.

  Cijeli album, “Vremena nemaš”, dostupan je za besplatni download. Kliknuti OVDJE.

  YouTube – OFFinGER – Kada se tebe sjetim

  Autor priloga:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com