• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NIKOLA VRANJKOVIĆ – Veronautika

  NIKOLA VRANJKOVIĆ – Veronautika

  NIKOLA VRANJKOVIĆ – Veronautika / Multimedia Music, 2017 – Croatia Records, 2019 / 2xCD, dig / alternative rock / Srbija

  Nikola Vranjković (rođen 1970. u Beogradu) kompozitor je, muzičar, gitarista, tekstopisac i producent. Četiri godine živio je u Moskvi gdje je svirao sa raznim sastavima. Po povratku u Beograd, radio je i kao studijski muzičar, svirao sa grupom Ruž, a takođe je nastupio zajedno sa Vojislavom Vijatovim kao muzička podrška kontroverznom Satanu Panonskom, na njegovom koncertu na Akademiji.

  Od 1991. godine predvodi beogradski alternativni muzički sastav Block Out. Tu grupu su krajem 1990. godine na Likovnoj akademiji, pod nazivom Ad hoc, osnovali pjevač Milutin Jovančić Mita, basista Trle (ex Siluete), gitarista Danilo, bubnjar Deki i gitarista Laki. Pošto je u Makedoniji postojala grupa sa identičnim nazivom, ubrzo joj menjaju ime u Block Out, po ideji tadašnjeg gitariste Danila, koji se još u to vreme bavio programiranjem. Grupa je naziv dobila po, u to vrijeme, popularnoj igrici Block Out. U slengu engleskog jezika, pojam “block out” se odnosi na poslednji trenutak pred gubitak svijesti, što se kao tumačenje dopalo članovima benda. U bendu Block Out, Nikola ostaje sve do septembra 2013. godine. Preostali članovi benda Block Out i dalje djeluju, ali pod novim imenom – Čovek vuk.

  DiskografijaZaovdeilizaponeti (CDr, Album, Not On Label, Nikola Vranjković Self-released, 2001) ; Nikola Vranjković – Veronautika (2xCD, Album, Multimedia Music, 2017 – Croatia Records, 2019)

  Nikola je po odlasku iz benda Block Out, objavio dva solistička EP-ja – “Underground Sound Factory Session Vol. 1” (2013) i “Bremeplov” (2014). Od njegovih narednih solističkih izdanja bilježe se albumi – “Zaovdeilizaponeti” (2001) i “Veronautika” (2017).

  Veoma često, najčešće iz opravdanih razloga, “zazirem” od muzičkih djela koja su nastajala dugi niz godina. Album “Veronautika” nastajao je zadnjih deset godina, sniman je u 12 raznih studija sa isto toliko snimatelja, muziku su, uz Nikolu, svirala još 22 muzičara. Kako u ovom vremenskom, prostornom i ljudskom diskontiunitetu održati kontinuitet snimljenog materijala?

  Taj nemili slučaj dešava se kod mnogih drugih, ali kada je u pitanju Nikola Vranjković… postoji iznimka. Nikola je osebujna i stabilna muzička pojava i velike varijacije – ekspresivne, stilske ili aranžmanske – kod njega nisu moguće. Nikola je već odavno kreirao svoj muzički “rukopis” i po njemu je prepoznatljiv i cijenjen.

  Nisam znao za Nikolu sve dok u sastavu beogradske grupe E-Play, ranih 2000-tih, nije došao u Tuzlu, na stadion kod Expressa. Nekoliko tuzlanskih mladića, muzičara, molilo me je da ih fotografišem sa Nikolom. Tada sam već zaključio da je to važna osoba sa regionalne muzičke scene. Drugi puta sreo sam ga tokom festivala Exit 2012., nastupio je sa bendom Block Out. Naš treći susret zbio se na 49. Gitarijadi Zaječar, 2015. godine, kada je nastupio pod svojim imenam sa ekipom pratećih muzičara. Dovoljno sretanja da zaključim…

  Nikola Vranjković je muzičar sa jasno definisanim stavom. On svira i prezentuje isključivo svoju muziku ne obazirući se na trenutne i pomodne trendove. To jeste teži i duži način da bi se netko “nametnuo” na regionalnoj muzičkoj sceni, ali je definitivno jedino i opravdan. Uspjeh postignut na takav način je vremenski postojaniji, kvalitetom višestruko dokazan. Teško je opisati zvuk Nikoline muzike. Morate ga poslušati i on će vam se svidjeti ili ne. Tu sredine nema.

  Nikola Vranjković – “Veronautika” –

  CD 1 – 1. Fotelja ; 2. Zadrži svoj dah ; 3. Dve reči ; 4. Moraćeš da naučiš da živiš sa tim ; 5. Džonatan Livingston ; 6. Nikada ti neću više otkriti nijednu tajnu ; 7. Veronautika ; 8. Tajni život suterena

  CD 2 – 1. Večernja zvona ; 2. Marburg (Hommo Epilepticus) ; 3. Fototapet ; 4. Vi ste mi al’ mi smo oni ; 5. Vosak ; 6. Dve hiljade i kusur godina ; 7. Za životom il’ za sudbinom ; 8. Bućka

  https://www.facebook.com/nikola.vranjkovic.319 / https://www.facebook.com/nikola.vranjkovic.official /

  Foto: Aleksandar Zec

  YT – Nikola Vranjković – Fotelja

  YT – Nikola Vranjković- Zadrži svoj dah